Educació

El TC desautoritza les ajudes públiques per 'españolizar a los niños catalanes'

Segons l’òrgan constitucional, la LOMCE estaria envaint competències autonòmiques de la Generalitat de Catalunya. La llei Wert queda ara desacreditada pel Tribunal Constitucional. La decisió ha estat unànime.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Qui era ministre espanyol d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, no va poder ser més explícit en aquella vesprada d’octubre de 2012. Faltava un mes i mig per a les primeres eleccions catalanes amb vessant plebiscitari i Wert calfava la precampanya amb un anunci bastant polèmic. A diferència del moment actual, en què s’al·ludeix a arguments com la tria d’elecció de llengua i la llibertat dels pares i mares a educar, el llavors ministre desvelava que el seu «interès era espanyolitzar els nens catalans». Com?

Com que no hi havia manera d’intervenir l’educació pública catalana, La llei Orgànica de Millora de Qualitat de l’Educació (LOMCE) preveia ajudes de 6.075 euros per a cada família que decidira fer estudiar els fills en castellà a Catalunya a través de centres privats patrocinats, també, pel Govern espanyol.

El Govern de Catalunya havia presentat un recurs d’inconstitucionalitat que ara el TC ha estimat parcialment per unanimitat atès que aquesta fórmula envaeix competències autonòmiques en qüestions educatives. El que més castiga la sentència és el fet de voler garantir l’educació en castellà a través d’ajudes públiques que, evidentment, condicionarien l’escolarització. D’aquesta manera, segons la sentència, «l’Estat executa ‘per substitució’ una competència que correspon a les Comunitats Autònomes».

El TC també ha declarat inconstitucional «les bases de l’educació plurilingüe (impartició d’assignatures no lingüístiques en llengües estrangeres) des del segon cicle d’Educació Infantil fins el Batxillerat, prèvia consulta a les Comunitats Autònomes».

Aquesta notícia arriba en mig de la tempesta provocada pel Govern espanyol, que la setmana passada anuncià la seua intenció d’intervenir l’escola catalana, per la via de l’article 155, obrint la possibilitat triar el castellà com a llengua vehicular en l’educació. Un anunci que va provocar reaccions immediates que amenaçaven amb mobilitzacions en cas que es fera efectiva la decisió.

El Tribunal Constitucional dóna la raó al Govern català. Tot i que, atesa la voluntat del Govern espanyol per ficar cullerada en l’educació pública catalana, tot apunta que aquest és un capítol més en la lluita del Govern espanyol per acabar amb la immersió lingüística. Un objectiu que compta amb el suport de Ciutadans i d’una part gens menyspreable del Partit Socialista.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.