Embat judicial

Mas i Lloveras queden lliures sense fiança i Anna Gabriel es queda a Suïssa

Aquest dimarts l'expresident de la Generalitat i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència han anat al Tribunal Suprem a declarar dins la causa oberta contra l'independentisme després dels fets del 1 i el 27 d'octubre. Les seves compareixences, però, han quedat eclipsada per l'anunci de la voluntat de l'exdiputada de la CUP de no retornar del país helvètic per anar dimecres al Tribunal Suprem. Lloveras i Mas han quedat lliures sense fiança ni mesures cautelars.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Anna Gabriel no serà present a la seva cita d'aquest dimecres dia 21 davant del Tribunal Suprem. Com de tants altres dirigents independentistes, el jutge Llarena vol que la cupaire declari com en qualitat d'implicada en l'organització del referèndum del passat 1 d'octubre. Arran d'això, la setmana passada van aparèixer rumors sobre la localització de la dirigent de la CUP. Semblava que no era a Catalunya i alguns mitjans assenyalaven que podria ser a Veneçuela. Finalment, però, es descobria que Gabriel era a Ginebra preparant la seva estratègia judicial. Una estada al país helvètic de la qual, de moment, ha decidit no tornar.

Així ho anunciava el diari suïs Le Temps en una entrevista publicada aquest dimarts. "No aniré a Madrid". La cita de Gabriel és en un requadre de la portada. La de Sallent ha assegurat al mitjà que "com que no tindré un judici just al meu país, n'he buscat un que pugui protegir els meus drets". Així doncs, creient que serà "més útil lliure que entre barrots", obre una nova via internacional a la causa independentista.  La CUP ha confirmat la decisió en un comunicat en el qual anuncia accions de solidaritat per aquest cap de setmana a Sallent.

 

Alhora, el partit ha denunciat que "no es jutgen fets, sinó projectes polítiques", i valora que Gabriel busca refugi per patir una persecució política. Segons ha expressat també la diputada Maria Sirvent, l'estratègia de defensa passa "per no claudicar davant dels tribunals espanyols", en relació al fet que Gabriel desobeirà la crida del jutge Pablo Llarena a declarar. Alhora, des del Govern suís s'ha confirmat que en un principi els delictes que se l'imputen a l'exdiputada cupaire no estarien contemplats en aquell país, pel que l'extradició seria inviable a curt termini. A més, des del Govern espanyol, conscients d'això, no sembla que es contemple emetre cap demanda d'extradició. El ministre espanyol d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha advertit que Gabriel "haurà de pagar les conseqüències previstes en l'ordenament jurídic".

La decisió de Gabriel arriba el dia que passen pel Tribunal Suprem l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras. Ambdós estan investigats per rebel·lió. També ho estaven Marta Rovira i Marta Pascal que van comparèixer dilluns davant Llarena. Les dues, com Mireia Boya -que va fer-ho el dimecres 14-, van quedar en llibertat. Sobre Rovira, però, pesa una fiança de 60.000 euros.

Artur Mas, en canvi, ha quedat en llibertat sense cap fiança imposada. L'expresident català ha declarat durant més de tres hores davant del jutge. Estava acusat per rebel·lió i, malgrat que tant la Fiscalia com Vox (acusació popular) demanaven una fiança de 60.000 euros -la mateixa quantitat que Llarena va imposar a Marta Rovira-, el jutge ha preferit no imposar cap quantitat. Fiscalia i Vox també demanaven l'assistència presencial d'Artur Mas cada 15 dies davant del jutge, però l'expresident ha sortit del TS sense mesures cautelars. Segons ha dit davant dels mitjans, Mas també ha atorgat un valor simbòlic a la declaració parlamentària del 27 d'octubre. També s'hauria declarat, segons ha transcendit, responsable màxim fins el dia que va plegar, el 10 de gener de 2016, tot i que davant la premsa ha negat pertànyer a cap comitè estratègic "perquè no ho havia".

Pel que fa a Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, també ha quedat lliure sense fiança ni mesures cautelars. Ni la Fiscalia ni l'acusació particular de Vox havien demanat càrrecs contra ella.

Causa general

La investigació ha estat justificada arran d'un informe enviat per la Guàrdia Civil, l'anomenat Enfocats, en què, segons interpreta el jutge, tots ells -i altres- podrien ser part d'un 'comitè estratègic' que encapçalaria la materialització de la independència de Catalunya. Entre les tàctiques hi hauria un augment progressiu del nivell de conflictivitat per part d'apropar-se a l'objectiu de la independència, un factor en què estarien implicats els polítics esmentats i també la resta de les persones que han estat empresonades de manera provisional, tant les ja alliberades condicionalment com les que encara resten privades de llibertat.

Cal recordar que d'aquell document Llarena interpretava una sèrie d'estratègies que giraven al voltant de diversos punts com "la manipulació social", el control de les institucions per posar-les a disposició de l'independentisme, la voluntat de donar dimensió internacional al conflicte i la reorientació de les estructures autonòmiques per convertir-les en vertaderes estructures d'Estat.

Aquest document va ser confiscat durant el registre del domicili del secretari general de vicepresidència d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, que tingué lloc el 20 de setembre. De moment, està servint per jutjar distints càrrecs públics.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.