XII Legislatura

Eva Granados: 'Puigdemont va marxar perquè va voler i si no torna és perquè no vol'

Eva Granados torna a ser la portaveu del PSC aquesta legislatura. Conversem amb ella del paper del seu partit en l'aplicació del 155, de l'entrebancat inici de legislatura i de la participació dels socialistes en actes de Societat Civil Catalana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Us penediu d'haver donat suport a l'aplicació del 155 després de 3 mesos i mig?
No ens penedim d'haver donat suport al 155. Vam deixar molt clar que no volíem ni la DUI ni el 155. Crec que vam estar treballant mesos perquè això no es produís. Vam parlar amb els líders independentistes perquè la seva aspiració legítima no es convertís en una sortida de la legalitat. Ells van decidir tirar pel dret i van trencar la convivència al nostre país, l'Estatut i la Constitució. El 155 no és proactiu, és reactiu al trencament de la legalitat. Per nosaltres el 155 significava restabliment de la legalitat i convocatòria d'eleccions per conformar un Parlament.

"No ens penedim d'haver donat suport al 155"

Creus que el PP ha aplicat el 155 d'acord amb el que havíeu acordat?
Del que ha suposat el 155 en tindran més informació ERC i el PDeCAT que mantenen els seus alts càrrecs a l'administració. Per nosaltres el 155 era una convocatòria electoral que es va fer en el menor temps possible. Només el valorem en aquests termes. Altra cosa és l'ús que n'han fet els ministeris per alguns temes en què posaven en joc els interesso de la Generalitat. Com per exemple el tema de Sixena. Fins i tot el Tribunal Constitucional en alguns temes ha dit que calia esperar que es configurés la Generalitat perquè es poguessin defensar. Aquesta actitud d'espera i reserva és també l'actitud que hauria d'haver tingut el PP en alguns contenciosos entre Catalunya i el Govern estatal o altres comunitats.

Quan creus que caldria aixecar aquesta intervenció?
Quan ho diu el que va votar Senat, quan es constitueixi el govern. És evident que si el govern es constitueix amb una sessió d'investidura, com s'ha fet tota la vida, s'aixecarà el 155. Qualsevol altra opció hauria de comportar un debat de nou. Jo això no ho contemplo.

Amb indiferència de qui s'investeixi?
Altra cosa és que iniciatives com la de JxCat de modificar la llei de presidència per fer una teleinvestidura i donar per bo una investidura que no tindria legalment el format d'investidura vulguin donar-ho com un govern. De fet, aquí al Parlament, parcialment, ja actuant. No amb totes les capacitats, però estem introduint iniciatives a registre i esperem que es puguin formar les comissions no legislatives.

Creus que és legítim intentar fer aquesta reforma?
Formalment no es pot fer perquè per modificar lleis es necessiten comissions legislatives i fer ponències. Com que no hi ha govern no es pot fer. Fer lectures úniques, si no hi ha una majoria que ho sosté, tampoc ho veuríem bé. Ara, més enllà d'això, el que no té cap sentit és que modifiquem lleis per circumstàncies personals d'una persona. Si la modificació que volen fer és per poder fer una teleinvestidura, el que diem és que qui vulgui presidir la Generalitat ha de poder governar des de Catalunya. Qualsevol altre subterfugi no té ni cap ni peus.

"Per nosaltres el 155 era una convocatòria electoral"

S'hauria de facilitar d'alguna manera que Puigdemont pogués tornar per ser investit president?
Puigdemont va marxar perquè va voler; es va presentar a les eleccions sabent quines eren les seves circumstàncies i, si no torna, és perquè no vol.

Si torna va a la presó...
Sí, com Junqueras. A nosaltres no ens agrada que siguin a la presó, creiem que aquestes condicionals són injustificades i pensem que sense presos i fugats de la justícia estaria més a prop la solució del conflicte. Però, Junqueras era el vicepresident d'un Govern que va declarar unilateralment la independència, es va posar davant del jutge i aquest va prendre una decisió que nosaltres considerem desproporcionada. Ell va ser conseqüent. Altres van decidir marxar. El que no pot ser és que Catalunya estigui expectant només per les circumstàncies personals de Puigdemont. Catalunya necessita un Govern, demanem a Puigdemont que sigui generós.

/PSC

S'ha parlat aquests dies, també, de la possibilitat de votar una proposta de resolució per reivindicar l'1 i el 27 d'octubre. En el cas que es portés a votació, marxaríeu de l'hemicicle, com heu fet en altres ocasions?
Començo a dubtar que Junts per Catalunya i Esquerra es posin d'acord en res. Els encoratjo a què si estan d'acord, es posin d'acord en qui ha de presidir la Generalitat que serà molt més profitós. Nosaltres hem sortit del parlament només quan es trencava la legalitat. No hem de sortir quan es votin coses amb les quals no estem d'acord. Si ara es volen dedicar a fer propostes de resolució, cadascú és lliure de dedicar el temps al qual vol.

Què va suposar per vosaltres el període entre el 6 de setembre i el 27 d'octubre?
Entenem que les aspiracions nacionals són del tot legítimes. Hi havia un gran nombre de persones amb un gran suport parlamentari que tenien aquest projecte. En el moment en què entren en una deriva per fer-ho a qualsevol preu, el que fan és un flac favor a les seves aspiracions. Les conseqüències és el que veiem ara, Puigdemont a Bèlgica, altres a la presó... Seria poc dir que el que van fer va ser un tret al peu, van enfonsar, per anys, aquestes aspiracions de molts catalans. No és la manera de transitar cap als teus objectius polítics. Pels que ens ho mirem des de l'altra banda, el que vam veure és com es conculcaven els nostres drets. Vam lamentar molt que fossin les mateixes institucions catalanes les que no fossin capaces de respectar-nos els uns als altres. La república que molts volen suposo que ha de ser plural i respectuosa. Per mi aquells dies van ser molt durs perquè aquest viatge semblava que passava per matxucar els que no pensem com ells.

Has notat un canvi de tarannà en aquesta legislatura?
Estic preocupada. Han passat ja dies d'ençà que ens hem constituït i hem estat incapaços de reunir-nos els portaveus dels grups fora de les reunions oficials. La setmana passada vam acordar constituir sis comissions no legislatives. Tot i que estem intentant trobar-nos per veure com ho fem, em sembla increïble que els grups majoritaris no hagin tingut la voluntat de fer-la. A mi em preocupa que no tinguin voluntat de diàleg. Amb Esquerra vas parlant, però amb Junts per Catalunya és impossible. El que veiem és que no s'estan parlant els uns amb els altres. No ens estem podent reunir perquè la majoria no opera com a majoria. Estan esbatussant-se. Suposo que primer haurem de solucionar això. Mentrestant, Catalunya està paralitzada.

Abans deies que el fet que Junqueras, Sánchez, Cuixart i Forn siguin a presó no us agradava. Us volia preguntar si heu parlat amb ells?
Amb aquells amb els que tenia el contacte hi tinc relació. Amb els que no, no. No els he fet cap carta. La presó és la situació més límit que pots trobar. Aquí separo molt. El govern i les entitats sabien les conseqüències que tenien els seus actes. Això és políticament com ha de ser. Espero que tinguin judicis i puguin tenir tots els recursos i capacitats de defensa. Ara, crec que la presó condicional se la podrien haver estalviat. M'haguera agradat fer campanya amb tots els candidats i que ara estiguessin aquí i poguéssim fer els debats per poder trobar la solució. Personalment, a ningú li agrada veure ningú en aquesta situació

Al ple d'inici de legislatura vam veure com, en un moment, C's i el PP s'aixecaven per demanar reconsiderar la decisió de la Mesa d'Edat d'acceptar el vot delegat dels presos. Miquel Iceta en canvi es va aixecar per dir que hi estava a favor. Cal entendre-ho com una voluntat de marcar distàncies amb els altres dos partits?
Cal entendre-ho d'acord amb la decisió dels lletrats i del jutge Llarena. Com que no van poder sortir de la presó, enteníem que havien de poder delegar els seus vots. Nosaltres som autònoms, més enllà del que opinin el PP i C's. Totes les actuacions que ha fet el PSC en aquesta cambra les ha fet sempre abans que els altres. Tenim el nostre criteri.

Però si que en la roda de premsa en què valoraven "el canvi d'actitud" de Roger Torrent es veia una diferència important amb el que van dir els altres dos partits. Creu que, de cara al públic, al final de la darrera legislatura, no van saber marcar prou bé aquestes distàncies?
Sé per on vas i quina tesi tens. Però te la refutaré. La valoració del PP d'aquell dia, la nostra i la dels comuns són molt similars. Després tens la CUP i C's que són els que van carregar contra ell. Imaginat com està això de mogut. No estic d'acord amb el relat de PP, C's i PSC i el PSC s'aparta. Aquell dia C's va desbarrar perquè ja tenia la seva intervenció feta abans que parlés Torrent.

Els dies 6 i 7 de setembre i 27 d'octubre el que es va veure era un front comú d'acció de les forces de l'oposició. Ara, el que veiem és que ERC semblaria que vol plegar veles i fer una fase més tranquil·la i que una part de JxCat està en aquesta acceleració que està vist que no porta enlloc.

/PSC

Els dies posteriors a l'1 d'octubre, abans del 12 d'octubre, hi ha una manifestació en què Iceta apareix en una selfie amb líders d'aquests partits. Coincidiu amb ells en una manifestació que ha estat convocada per Societat Civil Catalana. Perquè participeu de convocatòries fetes per una entitat que des dels seus inicis ha tingut vincles evidents amb l'extrema dreta?
Nosaltres vam anar a les manifestacions que eren convocades per Societat Civil i altres entitats amb el lema 'Tots som Catalunya'. El que estàvem observant que es produïa a Catalunya era un trencament de la convivència per part de les institucions. Volíem fer palès que el que estava passant tindria greus conseqüències. El PSC som el partit que vol la reconciliació de tots els catalans. Participar d'això vol posar de manifest que ningú es pot prendre el país com a propietat. El PSC treballarà per la unitat civil del poble català. Això que dius que participem en manifestacions d'entitats... Nosaltres participem de manifestacions que el que volen és la reconciliació dels catalans.

Encara que sigui del costat d'aquella entitat?
Entenem que aquella manifestació estava convocada amb aquella voluntat. El que aspiraven era a que s'acabés amb el trencament de la convivència a Catalunya.

Però, s'està donant suport a una entitat que inclou persones que no precisament volen això?
No vol dir que donem suport a l'entitat mateixa, sinó al que es demana. A SCC catalana hi ha persones molt diverses. Si hi ha persones que formen part d'espectres ideològics que nosaltres combatem políticament, els continuarem combatent. Sí que dic que a SCC també hi ha molta gent que no està en aquest espectre ideològic.

Certament hi ha gent com Josep Coll, o David Pérez que són del PSC, però també ha tingut dirigents de tall ultradretà com Josep Bosch.
Anar a una manifestació que es diu 'Tots som Catalunya' és tan inclusiu com anar a altres manifestacions que reivindiquen drets nacionals. Enteníem aquesta manifestació, els convocants així ho proposaven, en una lògica inclusiva. Mai es trobarà el PSC en una manifestació que vulgui dividir els catalans.

Des del PSC donareu suport a la vaga de dones del 8 de març?
Sí. Hi estem donant suport i difusió. Estem denunciant la situació de les dones, la violència masclista, la manca de promoció professional, la poca valoració de les cures a l'entorn familiar... Només trobaríem una estadística en què les dones sortiríem beneficiades: la pensió de viudetat i perquè es calcula a partir dels ingressos del cònjuge. Ens queda molta lluita i feina per fer en l'àmbit de lluita pública. Les aturades parcials de dues hores per torn seran una manera de visualitzar aquesta prioritat.

Aturades parcials. No cridareu a la vaga, oi?
Nosaltres donem suport a les aturades parcials que estan impulsant els sindicats i les organitzacions feministes. La vaga és un dret individual. Nosaltres fem costat a la mobilització.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.