Les connexions empresarials del PSOE

Els lligams socialistes amb el negoci dels excrements canins

Les iniciatives de diversos ajuntaments valencians d'analitzar l'ADN de les deposicions dels gossos per evitar els comportaments incívics han tingut un clar beneficiari. Les empreses Biotech Business International SL i ADN Perros, ambdues connectades accionarialment, han copat les adjudicacions a Xàtiva, Mislata, Alboraia, Almussafes i Alcoi. L'exministre socialista Bernat Soria va estar relacionat amb Biotech Business International a través de la societat Andalucell SL i té lligams societaris amb l'actual administrador únic dels laboratoris.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Diuen que dóna bona sort, però cap persona se n'alegra quan li ocorre. Xafar un excrement de gos és una acció desagradable, desafortunada. Un descuit provocat per l'incivisme dels propietaris dels animals que no han recollit les deposicions, tot i les insistents campanyes pedagògiques realitzades per diversos ajuntaments valencians. I que, en alguns casos, han optat per mesures de sanció a través d'innovacions tecnològiques.

Per a trobar als responsables d'aquests comportaments inadequats, diversos consistoris del País Valencià han impulsat un autèntic CSI dels excrements. Xàtiva (La Costera) va ser la primera a experimentar-ho. Durant les acaballes del regnat d'Alfonso Rus a la capital de la Costera, el regidor popular Enrique Perigüell va impulsar una ordenança que obligava a identificar els propietaris dels animals a través de l'anàlisi d'ADN de les deposicions.

Una aposta per combatre l'incivisme, però, que va generar polèmica. I no només per la idoneïtat de la tècnica escollida. Perigüell, quasi un mes abans de posar en marxa el pla, havia creat l'empresa ADN Canino. La mercantil tenia com a objecte social «l'elaboració de censos d'ADN d'animals para al control d'excrements per part d'organismes oficials». Una casualitat que va costar-li, un parell de setmanes després de fer-se públiques aquestes informacions el càrrec a Perigüell. Les primeres sospites de manipulació de contractes per part de Rus a la Diputació de València van accelerar la destitució.

En aquell moment, però, ningú va fixar-se en el laboratori que havia d'analitzar les evacuacions dels animals. Es tractava de Newbiotechnic, una empresa xicoteta radicada en Sevilla i que tenia lligams amb càrrecs destacats del PSOE. José María Sayago, empresari i exregidor socialista a El Pedroso imputat al cas dels ERE falsos d'Andalusia, havia estat apoderat de l'empresa entre els anys 2010 i 2013. També l'exconsellera de Governació i Justícia (2004-2008) i de Justícia i Administració (2008-2009) de la Junta d'Andalusia, Evangelina Naranjo, va treballar com a persona de contacte d'aquesta mercantil.

L'any 2014, tanmateix, el consell d'administració de l'empresa va canviar la seua configuració. Andalucell SL, una empresa de la qual era soci el reconegut investigador Bernat Soria, exministre de Sanitat i Consum durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del Govern espanyol, va erigir-se en la presidenta de la companyia. La mercantil de Soria havia estat del 2011 al 2013 administradora única de la societat.

Actualment, Andalucell no forma part del conselle d'administració de l'empresa de la tecnològica. Ismael Santiago Moreno, amb experiència la conselleria d'Innovació de la Junta d'Andalusia, ostenta el màxim càrrec directiu de Newbiotechnic a través de M2M Marketplace SL. Amb tot, l'exsoci de Bernat a Andalucell i excompany al centre públic d'investigació andalús Cabimer, José Antonio Mateos Fernández, és el conseller delegat del laboratori. Mateos Fernández, al seu torn, va ser administrador únic d'ADN Perros, fins que fou substituït per Perigüell, l'exregidor del PP de Xàtiva.

L'exministre socialista de Sanitat i Consum i reconegut investugador mèdic Bernat Soria

Amb tot, Andalucell estava present una altra mercantil lligada a Newbiotechnic. Es tracta de Biotech Business International SL, que tenia fins a l'any 2015 com a administrador únic a l'empresa participada per l'exministre socialista Soria. Actualment, està dirigida per una societat del seu exsoci empresarial, amb qui compartia consell d'administració a la citada Newbiotechnic fins fa uns mesos.

Contractes d'ajuntaments socialistes

Biotech Business International SL, amb lligams amb el socialisme andalús i amb l'exministre valencià de la formació del puny i la rosa, va rebre l'any 2016 per un valor estimat de 163.802 euros una adjudicació de l'Ajuntament de Mislata (Horta), governat pel PSPV-PSOE. L'objecte del contracte era «la realització del cens caní municipal mitjançant el genotip d'ADN, així com l'anàlisi i extracció d'ADN per a la identificació de femta canina abandonada en la via pública amb vista a sancionar comportaments incívics».

«L'empresa contractada per realitzar les anàlisis genera molts dubtes. Només va presentar-se aquesta mercantil al contracte, quan existeixen nombrosos laboratoris que fan aquest tipus de proves. La societat contractada és Biotech Business International SL, una empresa xicoteta amb seu a Sevilla i que està relacionada amb el PSOE», va denunciar l'agrupació local d'Esquerra Unida, a través d'un comunicat. «Ens pareix exagerat i un malbaratament injustificable el cost econòmic de les proves d'ADN. Per al primer any, és a dir, quan es realitza el cens, el contracte ascendeix a 163.802,75 euros. Per als següents, tindrà un cost de 70.401,17 euros. I tot, tenint en compte que no inclou la despesa de custòdia de mostres, ni el seu trasllat, ni els materials necessaris per efectuar-lo, etc.», remataven.

La jugada, però, va repetir-se a Almussafes (Ribera Baixa). L'ajuntament en mans dels socialistes ha atorgat un contracte de 36.180 euros a Biotech Business Internacional, segons la plataforma digital Infoconcurso.com. L'objecte del contracte, segons el portal d'anàlisi de licitacions Licitadores.es, era el mateix que a Mislata. Això és, la «realització del cens caní municipal mitjançant el genotip d'ADN, així com l'anàlisi i l'extracció d'ADN per a la identificació de femta canina abandonada en la via pública, amb vista a sancionar comportaments incívics».

Alboraria (Horta), governada pel PSPV-PSOE, també ha apostat per la tècnica d'analitzar l'ADN dels excrements amb l'objectiu de posar fi a la deixadesa dels seus propietaris en qüestions d'higiene. En aquest cas, va contractar a l'empresa ADN Perros, propietària de l'exsoci de Soria i de l'exregidor del PP de Xàtiva. Amb tot, Biotech Business Internacional va afirmar en una reclamació a l'Ajuntament de Tordera (Maresme), després de perdre un concurs, que havia realitzat treballs per a la població de la comarca de l'Horta.

L'últim consistori valencià governat pels socialistes que ha requerit els serveis de l'empresa, tot i que per una quantitat molt menor, ha estat Alcoi (Alcoià). «Aquesta qüestió continua envoltada de desinformació i de mala gestió del Govern del PSOE. Se'ns informa que s'ha contractat directament amb una empresa de Sevilla: Biotech Business International, lligada a l'exministre del Govern de Zapatero, Bernat Soria. Una empresa a la qual se li ha pagat 800 euros més IVA per l'adquisició de l'aplicació que registrarà la base de dades de l'ADN dels gossos, a més de 70 euros mensuals en qüestió de manteniment», ha censurat aquest dilluns la regidora de Guanyar Alcoi, Vicky Llàcer.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez (PSPV-PSOE), explica a EL TEMPS que «la nova ordenança de tinença d'animals, que incloïa aquesta mesura dissuasiva per evitar la presència de menys excrements, va aprovar-se fa sis mesos amb el suport de tots els partits del consistori, a excepció del PP». «No va haver-hi cap al·legació durant el temps estipulat i vam establir una moratòria que acabava aquest mes. De fet, vam trobar-se que hi havia una diferència de 10.000 gossos censats entre el cens municipal i el que té la Generalitat, que estem solucionant», assenyala.

Martínez, sobre les crítiques al contracte de Guanyar Alcoi pels lligams amb el PSOE, relata: «Vam conèixer aquesta empresa a través d'un comercial que, precisament, no tenia una filiació socialista. De fet, era un vell membre del PP. L'empresa té contractes en tota Espanya amb ajuntaments de tots els colors polítics». El regidor, a més, incideix en la quantitat menor del contracte i que «no hi ha cap relació amb cap suposada trama». El negoci de l'anàlisi dels excrements canins, legal, però polèmic pels vincles amb la formació del puny i la rosa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.