Mitjans públics

Nova ràdio amb velles veus

Després d'emetre en proves amb un enllaunat de música en llengua pròpia, els valencians tornaran a gaudir de la ràdio pública el pròxim dilluns dia 11. Amb l'amenaça judicial a sobre de l'inici de la televisió, la seua germana menuda arrancarà amb 28 hores setmanals d'emissions, 10 programes i un magazín dirigit per Jèssica Crespo, però sense butlletins informatius. L'emissora comptarà en la seua programació amb veus conegudes pel seu passat a la vella radiotelevisió valenciana com ara Amàlia Garrigós, Reis Juan, Joan Espinosa o Maria Josep Poquet.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fou la gran errada de l'expresident popular Alberto Fabra en la seua croada per tancar RTVV. Quan la ràdio pública emetia un dels programes amb més audiència, La Taula Esportiva, el Govern valencià va decidit deixar en silenci aquell dial. La manca de paraules, sons i música va acabar-se quan les notes d'Obrint Pas, Zoo, la Gossa Sorda o Pep Gimeno El Botifarra van anunciar el renaixement de l'emissora pública. «Som À Punt, la ràdio i hem vingut a escoltar-te», es repetia entre cançó i cançó en llengua pròpia.

Un mes després, però, la ràdio pública del País Valencià deixarà de ser exclusivament musical. La directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Empar Marco, ha anunciat aquest dimarts que el pròxim dilluns dia 11 començarà una part de la programació de la graella radiofònica d'Àpunt ràdio. 28 hores setmanals d'emissions cobertes per 10 programes que tractaran des de qüestions culturals i mediambientals fins a educatives i gastronòmiques. Això sí, encara no hi haurà informatius, una de les raons de ser d'aquest mitjà públic.

El programa referència d'aquesta nova etapa serà Al ras, que estarà comandat per l'experiodista de la Cadena Ser, Jèssica Crespo. Amb un horari de 10 a 13 del matí entre dilluns i divendres, Crespo estarà acompanyada dels redactors Ernest Parra (ex de Ràdio 9 i Onda Cero) i Joan Tur, que durant un bon grapat d'anys va narrar les partides de pilota valenciana a la desapareguda Canal 9. El magazín radiofònic comptarà amb col·laboradors fixos com ara el biòleg Andreu Escrivà, que parlarà de medi ambient; l'experiodista de Ràdio i col·laboradora d'EL TEMPS, Maria Josep Picó, que tractarà temes de territori; l'extreballadora de Canal 9, Fani Grande, que en parlarà de feminisme; l'articulista Cristina Kueling que abordarà temàtiques de salut; l'escriptora Anna Moner, que farà la seua aportació literària; i l'agricultor Hèctor Molina, encarregat d'explicar les qüestions d'actualitat del camp valencià.

La programació, amb tot, es complementarà de 13 a 14 hores amb un espai diferent entre dilluns i divendres. L'extreballadora de RTVV, Reis Juan, dirigirà els dilluns Samaruc Digital. Els dimarts, per contra, serà el torn de la gastronomia amb el periodista Carles Galletero, que conduirà el programa Cuina de Brancal. Altra experiodista de RTVV, Maria Josep Poquet, tindrà el seu espai amb Plaerdemavida, dedicat a qüestions literàries. Els dijous aquesta franja serà coberta amb Animalades, en el qual els protagonistes seran els animals i que estarà presentat per l'experiodista de Canal 9 Joan Espinosa. L'escoleta serà el programa d'educació que s'emetrà de 13 a 14 hores els divendres de la mà d'Aitana Ferrer.

Amb la resta del dia sonant la música o realitzant repeticions d'Al Ras al dial, l'expresentadora de Ràdio 9, Amàlia Garrigós, realitzarà un programa musical anomenat Territori sonor de dilluns a divendres entre les 19 i les 20 hores. Els dijous, però, es trencarà la monotonia musical de 20 a 21 hores de la mà d'Irene Rodrigo, que et convidarà a llegir llibres a través de les ones.

Empar Marco, directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, presenta la graella de la primera fase de posada en marxa de la ràdio pública valenciana.

Durant el cap de setmana, però, hi haurà nous programes. De les 10 a les 11 hores, Aitana Ferrer repetirà amb La Caseta d'Aitana, dedicat als més menuts de la casa. Rosquilletres, presentat per Rafa Albert, serà el magazín familiar dels dissabtes i els diumenges que posarà a prova l'habilitat dels oients en la nostra llengua.

Primavera televisiva

Amb la ràdio pública començant les seues emissions parcialment, la seua germana major, la televisió, encara haurà d'esperar al primer trimestre de 2018. «No fixem data perquè requereix que s'incorpore bastant gent que encara no ho ha fet», ha confessat Marco, com a motiu de l'endarreriment. «Obrim el que podem amb els mitjans tècnics i humans que tenim. Obrim a poc a poc encara que no és la previsió en principi», ha reconegut la directora general.

Una reobertura de la televisió que podria complicar-se per les accions judicials de la Unió de Periodistes contra una borsa de personal polèmica per un barem que «atorgava privilegis als extreballadors», a judici de l'associació professional. La ràdio, sense la pressió de la televisió, començarà a mig gas el pròxim dilluns.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.