El PP contra la patronal valenciana

Les estranyes parelles de ball de Bonig

En la seua croada contra els empresaris, la síndica del PP s’erigeix en defensora d’Intersindical i qüestiona la Llei de Participació Institucional que ella mateixa va aprovar
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les circumstàncies polítiques fan, a vegades, estranyes parelles de ball. El Partit Popular valencià, que durant anys va anar del bracet dels empresaris autòctons, pot convertir-se en el pitjor enemic d’aquests. Isabel Bonig ha iniciat una batalla contra ells després que donaren suport a la manifestació a favor d’un millor sistema de finançament per als valencians i les valencianes. Aquest dimarts, la síndica del Partit Popular ha anunciat que el seu partit impulsarà una comissió perquè es revise la Llei de Participació Institucional, la llei que, a la pràctica, nodreix de fons públics a la patronal empresarial i als dos principals sindicats del País Valencià, això és UGT i Comissions Obreres. És a dir, Bonig qüestiona obertament l’instrument econòmic que possibilitat la supervivència d’aquests agents econòmics.

“Per què a la CEV (Confederació Empresarial Valenciana) se li donen diners i a altres organitzacions més menudes no? Per què a UGT i a Comissions Obreres sí, i a Intersindical no?”, s’ha preguntat Isabel Bonig, qui considera que “aquesta comunitat necessita reformes estructurals, també en aquest camp”.  “Hem de canviar la Llei de Participació Institucional perquè siga realment oberta”, ha reblat.

Es dóna la circumstància, però, que la llei de la què ara abomina Bonig es va aprovar en la recta final del manament del popular Alberto Fabra. Bonig era, aleshores, consellera de Territori i va beneir amb el seu vot el contingut de la llei, que entronitza a la patronal, UGT i CCOO com a interlocutors de l’administració. “Durant 24 anys de govern, el PP ha fet coses bé i altres malament”, ha explicat Bonig per justificar el seu sobtat canvi de postura en aquesta matèria. Els pressupostos per l’any vinent contemplen tres partides d' 1,3 milions d’euros per a la CEV, CCOO i UGT. Segons Bonig ara ha arribat el moment de “plantejar-se si cal reduir les subvencions” a la patronal i els dos sindicats per destinar-ho a altres partides o per redistribuir-les entre altres agents, com ara els sindicats Intersindical o CSIF.

Curiosament, aquests sindicats, junt amb USO i Sindicato Independiente, van presentar un recurs contenciós administratiu contra el reglament de la Llei de Participació Ciutadana –aprovat ja pel Govern del Botànic- en considerar que vulnerava “els drets a la igualtat i a la llibertat sindical”, en deixar-los fora del repartiment de fons. Ara Bonig se situa al seu costat.

La postura de la síndica popular s’emmarca dins de la seua estratègia d’oposició als empresaris, blanc de les seues crítiques durant l’última setmana. Bonig no els perdona que, a última hora, es sumaren a la manifestació promoguda per la Generalitat –per bé que els convocants oficials foren els sindicats- que va tenir lloc a València el passat 18 de novembre per demanar la reforma del sistema de finançament. “No hi ha revenja; sinó un canvi de postura [respecte de la Llei de Participació]”, ha assegurat aquests dimarts Bonig. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.