Espoli fiscal

Contra el maltractament fiscal als valencians

Data, hora, recorregut i pàgina web. El clam contra l'infrafinançament que promouen partits polítics, sindicats, col·lectius i associacions pren cos a poc a poc. Aquest dilluns representants de Comissions Obreres, d'UGT i de les forces que integren l'Acord del Botànic han anunciat una campanya de conscienciació de la gent en la qüestió del maltractament fiscal al País Valencià. També han demanat a la gran patronal, al PP i Ciutadans que s'unisquen a la protesta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La qüestió catalana invisibilitza qualsevol altre problema. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola per part de l'executiu de Mariano Rajoy amb el qual suspèn l'autogovern a Catalunya ho impregna tot. Tanmateix, la societat civil valenciana no es resigna. I malgrat la manca de visibilitat pel procés independentista català, representants d'UGT, Comissions Obreres, PSPV, Compromís i Podem han donat aquest dilluns més detalls sobre la manifestació del pròxim 18 de novembre contra l'infrafinançament que pateix el País Valencià. Una marxa a la qual s'han sumat nombroses entitats sindicals, socials, culturals, civils i, fins i tot, empresarials.

Tot i que foren UGT, Comissions Obreres i la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) els encarregats de dissenyar aquesta protesta mitjançant un manifest inicial, la gran patronal valenciana va desvincular-se després que PP i Ciutadans rebutjaren acudir a la marxa. Una absència que ha estat present en la presentació de la manifestació que han realitzat aquestes dues forces sindicals junt amb les formacions del Botànic. «No descartem que la CEV se sume», ha assenyalat, Arturo León, secretari general de Comissions Obreres al País Valencià. «La unitat de la societat valenciana en aquesta reivindicació és imprescindible», ha rematat.

Ferran Martínez, senador de Podem, ha lamentat que PP i Ciutadans no acudisca a una marxa «en defensa dels interessos dels valencians». «Han compartit pancarta i mobilització amb grupuscles d'extrema dreta, però no són capaços d'unir-nos a nosaltres en defensa dels interessos dels valencians», ha criticat, abans de fer un repàs al conjunt d'actors de la societat civil valenciana que s'han adherit a la convocatòria.

«Els valencians ens hem quedat a la cua. I no ens podem permetre seguir sent ciutadans de segona», ha proclamat Àgueda Micó, coportaveu de Compromís i coordinadora nacional del Bloc. Amb l'objectiu de «fer pedagogia d'aquest problema entre la població», la dirigent valencianista ha recordat que «tot i que els valencians representen l'11% dels habitants de l'Estat, el País Valencià només ha rebut un 3,5% de mitjana històrica en inversions». «Un millor finançament implicaria poder construir 78 escoles noves, duplicar els metges especialitzats en atenció primària o eliminar la llista d'espera en dependència», ha censurat. «Si no ho reclamen conjuntament, continuàrem sent ciutadans de segona», ha ressaltat, en referència a la no participació de populars, taronges i la gran patronal a la manifestació.

El secretari d'organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha insistit en «visibilitzar» el problema valencià. «Comptem amb un deute que és impagable», ha advertit el diputat a les Corts Valencianes, que ha recordat que les «comunitats autònomes també són part de l'Estat». Ara bé, Muñoz ha intentat desmarcar-se de l'adjectiu que és una marxa contra el PP o contra el Govern espanyol de Mariano Rajoy. «No és una manifestació contra ningú. És per reclamar un finançament just que garantisca la capacitat d'autogovern, en el qual no perdem cada minut 3.000 euros que haurien de destinar-se a millorar els serveis públics dels valencians», ha aclarit.

Des d'UGT, el secretari general del sindicat al País Valencià, Isamel Sáez, ha detallat que a partir d'aquest dilluns aquesta particular crida de la societat valenciana en favor d'un millor finançament compta amb pàgina web, té els seus comptes oficials a les xarxes socials i que es realitzaran xerrades de conscienciació independents de campanyes com la que està duent a terme el PSPV-PSOE. Fins i tot, hi haurà autobusos que aproparan aquest missatge a les comarques més allunyades de la capital valenciana.

«La marxa començarà en el carrer Guillem de Castro de València i finalitzarà a les Torres de Serrans», ha indicat Sáez, que ha expressat: «El problema fiscal dels valencians no és producte del malbaratament dels diners públics. És de manca de recursos, d'ingressos per un sistema de finançament que no és just». El clam pel finançament el pròxim 18 de novembre pren més força. Però la manca d'unitat política per les forces de la dreta i l'empresariat junt amb la monopolització del debat per part de la qüestió catalana amenacen l'èxit d'aquesta iniciativa. Són els obstacles contra els quals hauran de competir els actors que volen dir prou al maltractament fiscal de l'Estat espanyol al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.