Repressió

La llibertat del Govern i els Jordis, en mans del Suprem espanyol

L’informe de la magistrada Carmen Lamela sosté que els membres de l’Executiu de la Generalitat són sospitosos d’integrar una “organització complexa”.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Audiència Nacional ha enviat, de la mà de la jutgessa Carmen Lamela, la investigació contra el Govern al Tribunal Suprem espanyol, un òrgan que també es troba indagant sobre la qüestió. La magistrada ho argumenta en el fet que els investigats conformarien “una complexa i heterogènia organització on cadascú hi compleix una funció per aconseguir la secessió de Catalunya i la seva proclamació com a república independent”.

La decisió de Lamela és un revés a la fiscalia, que era favorable a mantenir la causa per sedició i rebel·lió a l’Audiència espanyola. La magistrada considera que els delictes investigats estan connectats entre ells, de manera que, si es mantenen les indagacions per separat, la investigació conjunta seria molt més difícil. Aquesta decisió afecta també els membres del govern a l’exili i els líders d’Òmnium i l’ANC Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Els caps dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana, seran jutjats per l'Audiència espanyola.

Aquesta decisió atorga una certa esperança als qui exigeixen l'alliberament dels presoners polítics. Cal recordar que molts consideren que l'Audiència espanyola no és entitat legitimada per jutjar els delictes imputats als empresonats i exiliats. Alhora, també és significatiu el fet que la magistrada Lamela no accedira a la petició d'ajornar la sessió per preparar la defensa dels acusats, que només van tindre 36 hores entre l'avís per declarar i l'empresonament. Una demanda a la qual sí que va accedir el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

Segurament l'empresonament encara s'allargarà, però és inevitable experimentar una mínima dosi d'optimisme després d'aquesta notícia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.