Construcció de la República

Puigdemont afirma que només el pot cessar el Parlament català

El president català ha fet un discurs oficial en resposta a l'aplicació del 155

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des de Girona. Una escalinata, un test, una senyera, una bandera de la Unió Europea i un ambó amb el logotip de la Generalitat.  En aquest context intervenia aquest dissabte al migdia el president de la República catalana, Carles Puigdemont. En el seu primer discurs oficial ha volgut respondre a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola deixant clar que el poble català "sap perfectament que en una societat democràtica els parlaments els que escullen o cessen els presidents".

Ha aprofitat també per demanar a la ciutadania fer la defensa de la República "preservant-nos de la repressió i les amenaces" però  "sense abandonar la conducta cívica". Bona part de l'èmfasi del discurs ha anat dirigit a la demanda de respecte. "Continuem perseverant en l'única actitud que ens pot fer guanyadors, sense violència, sense insults i de manera inclusiva, respectant persones i símbols, opinions i les protestes dels catalans que no estan d'acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària", deia Puigdemont.

155 en marxa

La compareixença del president català ha arribat després que aquesta matinada s'hagin publicat al BOE les mesures preses per part de l'Executiu espanyol. A les ja conegudes destitucions del Govern i altres alts càrrecs i la dissolució del Parlament per convocar eleccions, s'hi sumava la destitució del Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. També, la notícia que, seguint la legalitat espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria assumia les funcions de presidenta de la Generalitat. Així s'anunciava al BOE, on també constava que, a més, la vicepresidenta de l'Estat espanyol hauria d'assumir les funcions corresponents a la vicepresidència del Govern català.

Al seu torn, Josep Rull (JxSí) ha volgut denotar normalitat fent un tuit en el que anunciava noves inversions en infrastructures i que anava acompanyat de l'etiqueta #Seguim.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.