Sobiranies

República Catalana

Després de l'accidentada jornada d'ahir, el Parlament ha proclamat la independència amb 70 vots a favor, 10 en contra i dues abstencions. Se n'han abstès els 52 diputats de Ciutadans, PSC i PP.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'himne dels Segadors s'ha entonat després que Carme Forcadell fera el recompte que servia per aplicar els resultats de l'1 d'octubre. 70 vots a favor, 10 en contra i dos en blanc. Se n'han abstès els 52 diputats dels partits unionistes. Aquests han estat els esdeveniments previs a la proclamació.

- Ahir ningú no se'n sabia a venir. Ja va estranyar prou que el passat 10 d'octubre, quan estava prevista la declaració de la independència, el President, Carles Puigdemont, optés per deixar-la en suspens a l'espera d'establir un diàleg amb l'Estat que mai no ha arribat. Ahir, de manera inesperada, Puigdemont donava un últim esglai als independentistes prometent tornar a la legalitat espanyola per la via de les eleccions si s'aturava la suspensió de l'autonomia. Altre cop, el silenci per resposta del PP. La jornada parlamentària d'avui és una reacció al silenci de l'Executiu de Mariano Rajoy davant la mà estesa de la Generalitat.

Junts pel Sí i la CUP han registrat ja dues propostes de resolució per declarar la independència i el desplegament de la llei de transitorietat que desencadenarà el procés constituent. El discurs de Rajoy al Senat no ha donat marge pel dubte: la possibilitat que les esmenes del PSOE que advocaven per la retirada del 155 a canvi d'eleccions prosperin són pràcticament nules. Ara, tot plegat es troba pendent de votació.

- El PSOE retira l'esmena amb què donar una oportunitat per aturar la suspensió de l'autonomia. El seu portaveu, Ander Gil, ha anunciat al Senat que consideren un "cop de porta" la proposta de resolució de Junts pel Sí.

- Comença el ple amb retard. El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, demana la paraula per afirmar que les persones convidades a l'hemicicle estiguin subjectes a l'ordre per evitar "coaccions als constitucionalistes". "No ens agrada que el Parlament s'assembli a la seu d'ERC o l'ANC", ha reblat el càrrec electe. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha respost dient que es garantirà que el ple transcorri amb normalitat. Xavier García Albiol, del PP, assegura que dues de les vuit persones que han volgut dur al Parlament convidades han quedat fora.

- Carlos Carrizosa comença la seva intervenció parlant de "dia trist" i "dramàtic". Sosté que avui es consuma el "cop" i es desplega la llei de transitorietat que, considera, es va aprovar "de manera antidemocràtica" el passat 6 i 7 d'octubre. Considera que el trànsit a la independència es fa "contra tots i tothom", amb la meitat de Catalunya en contra. Carrizosa, a més, culpa a la Generalitat de l'aplicació del 155, que l'objectiu és "expulsar els dissidents" i que el Govern ha propiciat "la confrontació social". "Han passat a la història per carregar-se l'autogovern, però no hi passaran per trencar Espanya, perquè no ho aconseguiran", ha dit solemne. "Nosaltres posarem les urnes", acaba d'assegurar.

- La portaveu socialista, Eva Granados, s'ha preguntat en veu alta: "Quin model de democràcia, quin model de pluralisme, quin model de país? Un model de país sectari i excloent... Avui volen fer un error per la gent, per les institucions i per catalunya". Ha titllat la votació per la independència de "robatori" de la Catalunya "que hem fet entre tots", situant-se a una posició equidistant respecte els nacionalismes català i espanyol. "No ens feu escollir", ha dit. Granados parla de "por i preocupació" al cor dels catalans i s'ha referit a un eventual estat independent com "un petit estat al marge de tot, empobrit, fracturat i sense futur". Al seu discurs hi ha hagut espai també pel lament d'haver quedat fora d'ajuntaments pel procès.

Marta Ribas, portaveu de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), s'ha presentat com a part de la coalició de partits que han "defensat escoles i la llibertat dels Jordis". Igualment de contundent s'ha mostrat titllant de "barbaritats" l'aplicació de l'article 155 i la declaració d'independència. Considera que el bloc independentista va mancat de "legitimitat democràtica" i que donar suport a la declaració no fa si no empetitir el front ampli amb què fer front a la suspensió de l'autonomia. Ribas ha reivindicat el paper mediador del seu espai polític mentre que ha anunciat que votarà "no" a tot per no poder pronunciar-se sobre les diferents qüestions plantejades per separat. 

Alejandro Fernández, del PP, ha parlat de "dia negre per la democràcia" i ha titllat la proposta independentista de "projecte nacionalista identitari", de "populisme de llibre" i "relat màgic". Fernández també ha acusat els sobiranistes d'estar disposats a sacrificar una dècada de creixement. El diputat popular ha personalitzat les seves acusacions en Oriol Junqueras, president d'ERC,  a qui ha responsabilitzat de "troperies antidemocràtiques".

- El diputat de la CUP, Carles Riera, ha començat la seva intervenció amb una dedicació a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Ha referit el moment com a "passa històrica" impulsada per la legitimitat que li atorga a l'independentisme l'1 d'octubre. Riera situa la proclamació de la independència com a resultat "d'una llarga història de lluita i de resistència". Per fer-la efectiva, el representant dels anticapitalistes ha invocat "un contrapoder popular i institucional i construir la republica en un context democràtic i de resistència. Sense violencia".

Marta Rovira, en nom d'ERC, ha recordat les diverses temptatives de diàleg que el bloc sobiranista ha provat d'establir amb l'Estat espanyol. Rovira apunta que cada progrés social que s'ha votat al Parlament ha estat bloquejat per "una minoria que no representa la majoria política d'aquest país". Per la diputada republicana, l'Estat ha passat del bloqueig sistemàtic a la suspensió autonòmica sense pal·liatius. Marta Rovira ha aprofitat el seu torn per criticar el PSC, que, creu ella, fa un discurs amable a Catalunya mentre que a Madrid bloquegen els acords al Parlament, i ha exigit a Inés Arrimadas de Ciutadans que demani a la policia de paisà "que no ens segueixi més i no ens faci fotografies quan duc la meva filla a l'escola". 

Inés Arrimadas demana temps per a posicionar-se els presidents dels grups parlamentaris. "En un moment que dinamitaran l'imperi de la llei permetim que dubti de la seva interpretació del reglament", li ha espetat a Carme Forcadell. Intervenen Miquel Iceta del PSC i Albiol, es procedeix a votar.

- Es vota la proposta dels socialistes: 52 sí, 83 no i 0 abstencions.
-Votació de les propostes del PP, les tres conjuntes: 52 sí, 83 no i 0 abstencions.
- Votació de les propostes de CSQP, dues de les tres juntes: 11 sí, 123 no i 1 abstenció.
- Votació de la tercera proposta de CSQP: 27 sí, 107 no i 1 abstenció.

- Ciutadans, PSC i PP amenacen d'abandonar el Parlament per no participar de la votació de la independència. Els diputats populars tornen a dipositar senyeres i banderes espanyoles als escons. Anna Gabriel de la CUP demana que la votació no sigui secreta i es procedeix a votar. Guanya la votació secreta.

- Es vota la resolució sobre l'inici del Procès Constituent: 71 favor, 8 en contra i 3 abstencions dels diputats de Podem.

- El Parlament de Catalunya aprova la independència per 70 vots a favor, 10 en contra, dos en blanc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.