Masclisme a les xarxes

El masclisme de Forocoches cosifica les dones de la CUP

Un fil del fòrum online més popular entre el populisme reaccionari posa en el punt de mira les dones de l'esquerra independentista pel seu aspecte físic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Estas de la CUP no son tan feas, no?". Així s'anunciava un dels fòrums de la pàgina web Forocoches, conegut per ser un niu de comentaris xenòfobs i masclistes. A la publicació afegien un seguit d'imatges de dones vinculades a l'Esquerra Independentista (EI) acompanyades de comentaris sobre el seu aspecte físic. Tot, prosseguit d'una tirallonga d'insults, tals com "orcs, porques, putes i colpistes". A hores d'ara, l'accés a la publicació ha estat vetat per la pròpia plataforma digital.

Una de les assenyalades en aquesta pàgina és la portaveu d'Arran -l'organització juvenil de l'EI-, Cèlia Apple. Ella denuncia que se'ls "fa una crítica, no amb arguments polítics, sinó assenyalant els nostres cossos". I afegeix que es tracta d'una "mostra més de la societat patriarcal en la qual vivim".

Com Apple, també apareixien en la publicació altres representants polítiques com la cap de files de la CUP al Parlament, Anna Gabriel; la regidora barcelonina, Maria Rovira; o la regidora de Vilafranca del Penedès, Laia Santís. Aquesta darrera era la que donava l'alerta a les xarxes socials.

Segons Carla Vall, advocada especialista en temes de gènere, a les dones que són objecte d'aquesta mena de comentaris i comportaments masclistes se les vol fer sentir "vulnerables, en el punt de mira, reduïdes a un cos".

Concorda amb ella Apple, que explica que amb publicacions així se sent "violentada i cosificada, una dona objecte". Relata que, malgrat dir que s'hi està habituant perquè "no és el primer cop passa i saps que aquesta gent sempre recorre a insults", és important "seguir denunciant-ho".

Reincidents

Vall adverteix que això és una tendència habitual en aquest espai que "fa temps que té espai per a la misogínia i els atacs a les dones que, de vegades, fins i tot són delictius". Tot i això, creu que en aquesta ocasió "no seria un delicte, sinó com a molt un tema civil de dret a la pròpia imatge, perquè després al fil algunes fotos van acompanyades d'insults".

L'advocada opina també que el fet que les crítiques es dirigeixin a la CUP es pot deure a que "al ser dones que s'han visibilitzat més a escala política a favor de la lluita feminista, deuen pensar que són a les que més fereixen si les assenyalen així". Tanmateix, al web de Forocoches és habitual trobar també comentaris d'aquesta mena adreçats a altres polítiques com, per exemple, la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas; o Eva Aizpurúa, d'Izquierda Unida.

"S'hauria de modificar la política del fòrum i no permetre que s'atempti contra els drets de les persones o es difongui ideologia masclista. Perquè passa a Forocohes i no a altres llocs?", rebla Vall. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.