En suspens

Rajoy reactiva la declaració d’independència

El 12 d'Octubre -dia de la Hispanitat- arriba amb la declaració d'independència i l'article 155 preparats però en suspens, a l'espera de nous moviments.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, continua enganxat al seu discurs. En la seva intervenció al Congrès ha defensat la intervenció policial per aturar el referèndum i ha rebutjat qualsevol mediació o taula de diàleg. Cap moviment per part de l'Estat després que el president Puigdemont apostés per enèsima vegada per cercar un diàleg “sense condicions”, motivat per la demanda de la comunitat internacional. Si l’estratègia de la declaració d’independència en diferit era perquè el món coneixès l’actitud de l’Estat, només han calgut unes poques hores per fer-la evident.

A més, tot i el temps mort que va proposar el president català, l’ofensiva espanyola continua. Rajoy ha enviat un requeriment en el qual dóna un termini de cinc dies al president Puigdemont per aclarir si va declarar la independència en la secció parlamentària de dimarts. Passat aquest termini, el Govern espanyol aplicaria l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia. Una decisió que avalarien tres dels quatre principals partits de l’Estat: PP, PSOE i C’s.

En la seva intervenció, Rajoy ha enviat un ultimàtim a Catalunya: "La resposta de Puigdemont al requeriment marcarà els esdeveniments". Per la seva banda, el líder de C’s, Albert Rivera, ja dóna per activat l'article 155 després de la declaració de dimarts: "Hem d'actuar sense complexos, amb fermesa i prudència per fer complir la Constitució. Estem obligats a ser els primers a defensar la llei. No podem dialogar amb aquells que estan trencant la llei. No podem fiar a un mediador internacional el que correspon a aquesta cambra i al poble espanyol".

De fet, dimarts es va declarar la independència i va entrar en funcionament la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República, a través d'un acte polític i la firma dels diputats de Junts pel Sí i la CUP. Ara bé, la Mesa del Parlament va suspendre els seus efectes en pro d’una negociació bilateral. Una decisió presa sota la campana i que va provocar algunes esquerdes i dubtes en el bloc independentista, al mateix temps que era aplaudida per aquells que reclamaven diàleg, calmar la tensió dels darrers dies i proclamar la independència amb les màximes garanties possibles. Les converses amb els més alts dirigents i líders de la Unió Europea van ser clau perquè el president optés per la via eslovena. La declaració d’independència transforma la demanda catalana en un afer europeu, i la posterior suspensió obre una darrera porta de diàleg amb l’Estat.

Com era previsible, i més tenint en compte l’arribada del dia de la Hispanitat, el govern de Rajoy i els principals partits polítics espanyols s’han centrat en la declaració política que proclama la independència i es preparen per suspendre l’autonomia, negant qualsevol idea de diàleg. Ara caldrà veure si després del 12 d’octubre algun líder internacional pot forçar una mediació, de la mateixa manera que es va forçar dimarts una declaració en diferit, postposant la independència “diverses setmanes”.

La victòria i la repressió patida el referèndum de l’1 d’Octubre no han comportat una declaració d’independència immediata però han servit per portar la reivindicació catalana a l’àmbit internacional. De tota manera, si en els propers dies la repressió de l'Estat espanyol continua i cap líder mundial aconsegueix l’objectiu de seure en una taula el govern espanyol, la reactivació de la declaració d’independència podria ser una realitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.