10-O

Declarar la independència de Catalunya

Les entitats sobiranistes fan una crida a concentrar-se al Parc de la Ciutadella i a l'Avinguda Lluís Companys per defensar el Parlament de Catalunya i per escoltar la declaració d'independència del president Puigdemont. Mitjans de comunicació de tot el món es desplacen a Barcelona per explicar la fundació d'una nova república.  

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Avui, dimarts 10 d’octubre de 2017, el Parlament de Catalunya, encapçalat pel president Carles Puigdemont, declararà la independència del Principat. Una declaració avalada per la victòria del  en el referèndum de l’1 d’Octubre, per la majoria absoluta independentista del Parlament, per la llei catalana, per la majoria popular mobilitzada de forma continuada i massiva en els darrers sis anys i pel dret universal a l’autodeterminació dels pobles.

La declaració d’independència és l’única alternativa a un Estat que nega l’existència sistemàtica del poble català com a subjecte polític, que reprimeix amb violència policial un referèndum, que utilitza la justícia com a braç executor, que vulnera els drets i les llibertats més bàsiques, que fa servir l’exèrcit per atemorir la població, que mai no negociarà ni pactarà i que l’únic argument que posa sobre la taula és la violència.

Declarar la independència és l’única via per obrir una mediació internacional, per deixar de ser un afer intern de l’Estat espanyol, per rebre els reconeixements d’altres nacions, per demostrar a ulls del món que tot va de veres i, fins i tot, per aconseguir un referèndum definitiu amb totes les garanties, sota un arbitratge neutral. A més, la declaració d'avui és un crit d'esperança per tota la humanitat, que pot agafar l'exemple de la vindicació catalana.

Declarar avui la independència és també deixar sense arguments tots aquells que deien que era impossible o, directament, se'n burlaven. Aquells que no ens volien deixar votar, els que aixequen la mà i els que van de paisà, els que manipulen construint realitats paral·leles, els que han legitimat la violència més salvatge i els qui s’han creat uns privilegis difícils d’explicar nord enllà. 

Aquesta declaració d’independència és el millor homenatge a tots els que fa deu dies van defensar el dret a vot arreu del Principat amb una dignitat sense precedents, així com a tots aquells ciutadans anònims que van fer possible el referèndum, ja sigui compartint informació o resguardant les urnes. Una èpica catalana que ha rebrotat i que beu d'un pòsit molt profund, format per totes aquelles generacions de catalans que han mantingut la flama encesa fins el dia d’avui. No es tracta d'una lluita abstracta i sense conseqüències, avui cal defensar el Parlament a peu de carrer perquè hi ha en joc la manera catalana de viure i veure el món.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.