L'Estat, espantat

L'Estat amenaça de detenir més de 700 batlles

La Sindicatura Electoral catalana i el 65% dels batlles del Principat no compleixen la legalitat espanyola 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La Fiscalia General de l'Estat ha ordenat prendre declaració com a imputats a tots els alcaldes que s'han ofert per participar en el referèndum de l'1 d'octubre. Dels 948 municipis de Catalunya, fins a 712 han donat el seu suport i col·laboren amb el referèndum en els darrers dies, segons dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). En aquest sentit, els batlles haurien de comparèixer a les corresponents oficines de la Fiscalia per ser interrogats pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, que contempla la llei espanyola.

El fiscal general, José Manuel Maza, assenyala que si els alcaldes convocats no assisteixen voluntàriament a declarar ordenarà la seva "detenció" per prendre'ls la declaració. A més, insten als Mossos d’Esquadra ha detenir els batlles que no vagin a declarar "en el termini més breu possible". Maza també demana a les fiscalies regionals que prioritzin els batlles de les poblacions amb més habitants.

També aquest migdia, el Tribunal Constitucional feia pública una providència en la que demana a la sindicatura electoral, escollida pel Parlament de cares a l'1 d'octubre, presentar un informe sobre les mesures adoptades acomplir amb la suspensió del decret 807/11 que regula el mateix òrgan. Així doncs, tindran 48 hores de plaç per respondre al requeriment del TC que, en tant que han designat les sindicatures territorials d'Aran, Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona, interpreta que estan incomplint les ordres donades amb anterioritat.

Tal vegada, adjunta a l'advertiment els membres d'aquestes sindicatures territorials, a les que, com ja es va fer amb els síndics electorals, els adverteix que és responsabilitat seva "impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.