Tots contra l'1 d'octubre

Nou capítol de l'ofensiva estatal contra el referèndum

A l'endemà de la Diada, els dirigents catalans continuen rebent amenaces judicials

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un dia després que més d'un milió de persones ompliren els carrers de Barcelona per la Diada de 2017, Catalunya ha despertat amb novetats judicials al front. Més de mil càrrecs públics -no només polítics- han rebut notificacions que els advertien de conseqüències si treballaven o feien propaganda pel referèndum.

La Fiscalia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la delegació catalana del Govern espanyol han actuat contra diverses personalitats. D'una banda, els membres que formen la Mesa del Parlament han estat avisats pel TSJC perquè aturen qualsevol mesura contrària a la suspensió anunciada de la llei de referèndum, aprovada el dimecres 6 de setembre per majoria al Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, Carme Forcadell, Joan Josep Nuet Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó no podrien no podrien iniciar cap debat ni acceptar a tràmit cap proposta per tal de tractar aquestes lleis ja aprovades. Malgrat tot, els seus impulsors són conscients de la incompatibilitat de les lleis amb la legalitat espanyola, pel que no s'espera que hi haja cap reculada.

Alhora, els alcaldes catalans que han anunciat la seua implicació en el referèndum cedint espais elecotrals de l'1 d'octubre també han rebut notificacions. En aquesta ocasió, l'entitat remitent ha estat la delegació del Govern espanyol a Catalunya, presidida pel popular Enric Millo. Cal recordar que el polític ha alertat que aquesta fase de l'independentisme "és il·legal". Destaca que la major part dels municipis catalans s'han mostrat disposats a participar en la votació. Previsiblement, només un gran desplegament policial podria impedir la marxa enrere de la majoria dels alcaldes catalans. Al seu torn, els Mossos d'Esquadra han rebut la petició de la fiscalia perquè col·labore amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil en l'impediment de la celebració del referèndum.

Més sorprenent ha estat la notificació que el director de TV3 i ex-director d'EL TEMPS, Vicent Sanchis, ha rebut per part també del TSJC perquè la televisió pública ature l'emissió de l'anunci institucional del referèndum de l'1 d'octubre. L'avís contenia gairebé les mateixes ordres que han rebut els membres de la Mesa del Parlament: aturar iniciatives que vulneren la suspensió de la llei de referèndum. TV3 continua emetent l'anunci.

Les reaccions de l'Estat, però, també s'han notat més enllà de les fronteres del Principat. L'acte previst per al 17 de setembre, que s'havia de celebrar en un edifici de titularitat municipal, ha estat suspès pel jutge. L'acte convocat per l'entitat Madrileños por el Derecho a Decidir ha estat cancel·lat després d'un recurs posat pel Partit Popular en què denunciava la "inconstitucionalitat" del contingut defensat en aquella presentació.

A hores d'ara, la tensió política a Catalunya només fa que augmentar. L'actitud del Govern espanyol, disposat a qualsevol acte per tal d'impedir el referèndum de l'1 d'octubre, obliga a contemplar qualsevol escenari d'inestabilitat. Des del 6 de setembre, l'enfrontament creix de forma continuada. Ara, segons ha informat Europa Press, el Ministeri d'Interior podria fer servir 4.000 efectius policials per viatjar a Catalunya i garantir la suspensió de la llei de referèndum. Tal com s'estan donant els esdeveniments, tot convida a pensar que el referèndum comptarà amb tot l'aparell d'un Estat a la contra i amb la voluntat del poble català al seu favor. La mateixa situació amb què s'ha anat desenvolupant la present legislatura a Catalunya. Però amb l'aparell repressiu funcionant a velocitat màxima.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.