Xoc de trens

El Govern català ja és oficialment al punt de mira

Després de l'aprovació de les lleis de referèndum i de transitorietat pel Parlament català, la resposta de l'Estat espanyol no s'ha fet esperar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les paraules de Mariano Rajoy, president del Govern espanyol; i de José Manuel Maza, fiscal genera de l'Estat, han tingut un efecte immediat. Després de l'aprovació de les lleis de referèndum i de transitorietat i fundacional de la república, les advertències no tardaren. I ja s'han complert.

Menys de 24 hores després de l'aprovació de la llei de transitorietat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit les querelles de la Fiscalia contra el president català Carles Puigdemont i tots els seus consellers. Entre els assenyalats també hi ha els membres de la Mesa del Parlament, presidida per Carme Forcadell. Tots estan acusats de desobediència, prevaricació i malversació de recursos públics.

Entre les accions més immediates, la fiscalia exigeix tancar els webs adreçats exclusivament a anunciar la convocatòria del referèndum -garanties i referendum.cat- i els portals que recapten voluntaris per garantir la seua celebració. També fa una crida per mobilitzar les forces de seguretat, que hauran d'impedir qualsevol acte o anunci de promoció del plebiscit.

Sota l'argument de la inconstitucionalitat, la fiscalia ha assenyalat els principals governants catalans per considerar-los principals culpables d'aquests delictes. Aquesta és, només, una més de les respostes que es preveuen durant els pròxims dies. El Tribunal Constitucional no va tardar gaire a suspendre la llei del referèndum, immediatament després de ser aprovada. Alhora, la impremta de Constantí (Tarragonès) ha estat escorcollada per la Guàrdia Civil, per ser sospitosa d'imprimir paperetes per a l'1 d'octubre. Ara, la Justícia espanyola investiga Puigdemont, Oriol Junqueras, la resta de consellers i els membres de la Mesa del Parlament per delictes que podrien suposar penes de presó.

Són només les primeres reaccions a les decisions preses pel Govern català, ferm a celebrar el referèndum. Aquest és només l'inici de la prèvia a l'1 d'octubre. Comença el setembre de més tensió política de les darreres dècades.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.