A petició del Govern espanyol

El Tribunal Constitucional suspén la llei de referèndum

En les seves declaracions, el president espanyol no descarta una futura suspensió de l'autonomia. De moment, el TC ja ha anunciat la suspensió de la llei de referèndum i el Govern espanyol ha demanat que autoritats catalanes com ara el major Trapero en siguen notificats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan el Parlament iniciava aquest migdia la discussió de la llei de transitorietat, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut de forma extraordinària en una roda de premsa després del consell de ministres i de la reunió amb Ximo Puig. Contundent i sol davant del faristol, Rajoy ha anunciat accions per aturar el referèndum. El president espanyol ha repetit fins a quatre ocasions que la votació del proper 1 d’octubre "no se celebrarà en cap cas". Tot i que era previsible, la resposta de l’executiu espanyol adverteix d'una apujada de la repressió judicial contra els representants polítics i les institucions catalanes; així com també contra tots aquells que col·laborin amb la votació, siguin alts càrrecs o alcaldes.

Rajoy ha activat tot l’aparell judicial de l’Estat contra el referèndum, que qualifica "d'un acte de desobediència inacceptable i il·legal". El cap de l'executiu ha proposat l'anul·lació de la convocatòria i recursos d’inconstuticionalitat contra totes les lleis de desconnexió. Les iniciatives del Parlament, doncs, condueixen a la Generalitat "cap al precipici institucional", obrint la porta així a una futura suspensió de l’autonomia. Hores després de la roda de premsa, el Tribunal Constitucional (TC) acceptava a tràmit la indicacions del Govern espanyol. I a les 10 en punt de la nit ha anunciat la suspensió de la llei de referèndum.

Unes mesures que seran notificades al president Puigdemont, als diputats independentistes, als alts càrrecs del govern i a tots els alcaldes del Principat. La missiva els advertirà que no poden tirar endavant els preparatius de la votació i que tenen l'obligació "d'impedir i paralitzar" qualsevol iniciativa relacionada.

El president espanyol assegura que la votació no se celebrarà "sota cap concepte" perquè "no existeix el dret a l'autodeterminació" | EFE

En sintonia amb el president espanyol, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha presentat querelles contra tots els membres del Govern per haver firmat el decret de convocatòria del referèndum. Es tracta de la primera querella de la fiscalia contra Puigdemont i bona part de l’executiu. Tots ells se sumen a la ja querellada Meritxell Borràs, ex-consellera de Governació, per licitar les urnes.

Per la seva banda, s’han donat ordres als fiscals catalans perquè investiguin i desmantellin qualsevol actuació dirigida a la celebració del referèndum. Unes actuacions destinades a "impedir o paralitzar" la votació i que tindrien el conjunt de cossos policials de l’Estat com a braç executor, inclosos els Mossos d’Esquadra.

La recusació del TC

La maratoniana jornada històrica d’ahir va començar amb la recusació dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional, una bona jugada de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per evitar ser jutjada per aquest tribunal. Forcadell va denunciar que el TC "s’ha convertit en una extensió més del govern de l’Estat i ha perdut tota la legitimitat". Amb aquestes paraules vol assenyalar la manca de separació de poders a l'Estat, alhora que demana empara als tribunals internacionals. Cal recordar que la justícia espanyola és de les menys valorades d'Europa en termes d'independència.

La reprovació de Forcadell s’empara en l'article 10 de la Declaració Universal dels drets humans i en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Els representants catalans, doncs, comencen la campanya per portar el conflicte a escala europea, escenari clau en aquesta nova fase del procés. Finalment, i com calia esperar, aquest migdia el TC ha rebutjat per unanimitat l'escrit de recusació.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.