La batalla del finançament

Rajoy obre la porta a condonar una part del deute històric valencià

Enmig del terretràmol provocat per la convocatòria del referèndum català, el president espanyol es reuneix amb Ximo Puig i es mostra obert a millorar el finançament valencià de manera sensible, així com a incloure una possible condonació del deute històric.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“Intensa, llarga i profitosa”. Així ha qualificat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la trobada de prop de dues hores mantinguda aquest dijous amb Mariano Rajoy. Ha estat la primera cimera bilateral del president espanyol amb un dirigent autonòmic durant la present legislatura, i ha arribat després de diversos intents per part de Puig, l'últim dels quals amb motiu de la visita que Rajoy va efectuar a València dissabte passat per tal d'assistir a un acte de partit.

L'encontre ha servit perquè Puig trasllade a Rajoy un decàleg de peticions que considera inajornables, la major part de les quals relacionades amb el sistema de finançament, que després d'acumular tres anys de retard, per fi es troba en fase de revisió. La comissió d'experts consensuada per les diverses autonomies a la conferència de presidents del 17 de gener ja ha emès el seu dictamen i, per tant, ha arribat l'hora de la negociació política estricta, una batalla en què el Govern valencià es juga molt. D'ací l'interès de Puig a reunir-se amb Rajoy i d'insistir en la necessitat d'una millora ostensible del finançament que rep el País Valencià, que en l'actualitat se situa uns 1.300 milions d'euros anuals per sota del seu pes poblacional.

Per primera vegada Rajoy s'ha mostrat flexible a introduir algun mecanisme que possibilite la reducció del deute causat per l'infrafinançament. Segons ha expressat Puig en compareixença de premsa, el president del Govern espanyol està disposat a “considerar” aquest aspecte “en el marc del debat general”. Així doncs, el quitament d'una part del deute històric podria compensar la hipotètica insatisfacció plena amb el nou model de finançament. 

El cap del Consell ha demanat “suficiència de recursos per desenvolupar allò que la LOFCA preveu que han de cobrir les comunitats autònomes”, tot recordant que donen resposta a “tres dels quatre pilars de l'estat del benestar”. L'objectiu, segons Puig, ha de ser una “equitat interterritorial” basada en la “singularitat dels territoris i la igualtat de les persones”, així com una “solidaritat” que opere de forma general i no “a la carta”.

A poques setmanes de l'acte empresarial en favor del corredor mediterrani, Puig també ha detectat un Rajoy especialment “sensible” a aquesta infraestructura. En el sac de les demandes també ha figurat la suavització de les taxes de reposició del funcionariat, que afecten sectors essencials com el del transport.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.