Ministeri de les polítiques compartides

Compromís, diputat de Més per Mallorca

Més per Mallorca i Compromís són formacions germanes. Però el seu èxit electoral ha estat diferent. Tot i que ambdós partits formen part del Govern de les Illes i del País Valencià respectivament, Més no va obtenir cap representant al Congrés a les eleccions espanyoles de 2011, 2015 i 2016. Compromís, en canvi, sí. Des de l'any 2011, els valencianistes han donat veu també als mallorquinistes al parlament espanyol. La col·laboració mostra la germanor de dues coalicions amb força similituds.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Van néixer el mateix any, comparteixen ideologia i compten amb una història plagada de similituds. Compromís i Més per Mallorca són formacions germanes. O, si més no, així ho defineixen dirigents d'ambdues coalicions. És més, les dues organitzacions van accedir després de les eleccions valencianes i balears de 2015 als governs del País Valencià, en el cas de Compromís; i de les Illes, pel que fa a Més.

Tanmateix, la seua sort electoral ha estat ben diferent. Més per Mallorca, tot i concórrer del bracet de Podem a les eleccions espanyoles de 2016, no va aconseguir cap diputat al Congrés. Compromís, en canvi, va ampliar l'escó obtingut l'any 2011 i va traure'n quatre. En aquest cas, també gràcies a un matrimoni electoral de conveniència amb Podem, el qual va convertir-se en polígam quan Esquerra Unida va sumar-se a l'entesa electoral en la segona volta dels comicis a l'Estat espanyol, el 26 de juny de 2016.

El trencament d'A la valenciana, el nom que rebia la coalició, per la impossibilitat d'aconseguir un grup propi al Congrés, va deixar les mans lliures als quatre diputats de Compromís. I tot i concórrer junts Més i Podem, els mallorquinistes van optar pels valencianistes com a aliats per tal de dur al Congrés determinades iniciatives. Les aliances amb Podem no van impedir, al remat, repetir l'experiència de la legislatura 2011-2015, quan Joan Baldoví, diputat de Compromís va erigir-se també com a portaveu de Més.

«Ambdues formacions teníem uns lligams procedents de quan nosaltres érem només el Bloc i ells el PSM -Partit Socialista de Mallorca-. Aleshores, l'any 2012 ens van consultar si nosaltres podríem presentar les seues esmenes. I des de Compromís vam acceptar de seguida», comenta a EL TEMPS Baldoví. «Les Illes i el País Valencià compartim diverses problemàtiques com l'infrafinançament, les inversions, la cultura, la llengua i, fins i tot, agressions al medi ambient com ara les prospeccions petrolieres», apunta a aquest setmanari David Abril, portaveu de Més per Mallorca, que ressalta: «Som partits germans. Ens sentim molt còmodes sent representants per Joan Baldoví a Madrid».

Baldoví va presentar les esmenes de Més per Mallorca als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017. El diputat, natural de Sueca, a més, ha viatjat quatre vegades a Palma per tal de conéixer millor la formació mallorquinista i traslladar les seues reivindicacions a Madrid.

El compliment del conveni ferroviari de les Illes, la remodelació integral de la platja de Palma, la tarifa dels vols a l'arxipèlag o el finançament del transport de residus han sigut algunes de les esmenes, Proposicions no de Llei, peticions d'informació o preguntes parlamentàries que ha presentat Compromís en nom de Més per Mallorca. «Quan hi ha alguna qüestió important que té a veure amb el govern de Madrid i que s'ha de fer a través del Congrés, cridem a Compromís», diu Abril, que puntualitza: «Tampoc no és constant. No volem aclaparar».

Els dos coordinadors de Més, Bel Busquets i David Abril, amb el diputat de Compromís, Joan Baldoví, al centre. 

Aquesta col·laboració, però, va més enllà del Congrés. Té la seua rèplica al parlament europeu. «Jordi Sebastià, diputat de Compromís, va ajudar-nos a presentar iniciatives a la cambra europea per la qüestió de les prospeccions petrolieres», assenyala Abril.

Compromís, però, ha cedit la seua veu a unes altres formacions. Per exemple, durant els primers anys d'Anova, la formació galleguista que va impulsar l'ex-dirigent històric del BNG Xosé Manuel Beiras, va presentar iniciatives d'aquesta formació. Els valencianistes van fer el mateix amb el Partido Castellano. «Mentre els partits s'ajusten a les nostres idees i no entrem en contradicció ideològica, nosaltres cedim, en la mesura del possible, la nostra veu a unes altres formacions», afirma Baldoví.

Més per Menorca, amb Esquerra Republicana

Més per Menorca, la formació aliada al Parlament balear amb Més per Mallorca, té com a referent Esquerra Republicana de Catalunya al parlament espanyol. «A la nostra coalició, no s'integra ERC. I, per tant, hem treballat amb Compromís, principalment. En canvi, els nostres companys de Més per Menorca tenen Esquerra com a veu al Congrés. Que aquesta formació estiga integrada en la coalició de Menorca ho fa plenament lògic», explica Abril. De fet, Més per Menorca no va concórrer a les passades eleccions espanyoles de bracet amb Podem, com sí va fer Més per Mallorca. Una formació que, tot i la primera aliança amb els morats, ha triat Compromís com a representant al Congrés espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.