Ni un pas enrere contra la violència masclista

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les víctimes de la violència masclista no paren de créixer; les sentències sobre la Manada semblen culpabilitzar les dones i la ultradreta ataca, des d’Andalusia, els fonaments més fràgils edificats en els últims anys per intentar aturar les agressions a dones.

A Borriana (Plana Baixa), va haver-hi una nova violació múltiple la nit de Cap d’Any. Les nits semblen haver esdevingut el terreny de la impunitat dels violadors, atiats per una justícia que minimitza les agressions amb excuses vergonyants i d’injustícia aclaparadora: cada capítol nou sobre la sentència en el cas de la Manada allunya encara més el sistema judicial del sentit comú. I de la majoria de la societat.

Però aquest debat s’havia mantingut als llimbs judicials mentre la classe política, tota ella, més aviat semblava —ara es veu que era un miratge— partidària de corregir les lleis, més o menys ràpid, per no caure en el ridícul internacional en matèria de drets de les dones. Ara, en el context enverinat d’Andalusia, ha aparegut la demanda de la ultradretana Vox de revisar les lleis i els pressupostos sobre la lluita contra la violència de gènere. I al PP li ha caigut la màscara que havia lluït fins ara en aquesta matèria. Si tenien conviccions fermes, semblen disposats a canviar-les a un preu ben assequible. Però probablement no seran capaços de mantenir-se mínimament coherents, perquè no han fet més que dissimular una veta de masclisme que, en altres polítiques que afecten la igualtat de la dona, es fa ben palesa.

El líder del PP ja s’ha mostrat contrari a cordons sanitaris amb l’extrema dreta, perquè la prioritat és agafar el Govern andalús siga com siga, però aquesta estratègia li pot portar molts maldecaps en un futur. En primer lloc, perquè, després del gest de treure’s la màscara, la ultradreta semblarà més honesta que no pas el PP i els esgarraparà vots. A cada nova contesa electoral s’anirà veient quants votants d’extrema dreta s’amagaven a la capsa de Pandora del PP.

Però la cessió del PP a Andalusia encara pot tenir conseqüències més negatives sobre les polítiques contra la violència masclista. De la mateixa manera que l’esperpèntica reacció de la justícia en el cas de la Manada ha contagiat aquesta sensació d’impunitat a delinqüents sexuals, la proliferació de fal·làcies polítiques sobre les agressions sexuals poden augmentar la desprotecció de les dones.

És molt significatiu que el bloc constitucionalista, que tan sòlid es mostra contra els nacionalismes, s’esquerda com un castell de sorra quan es tracta dels drets de la dona i la violència masclista. De fet, és la prova que el constitucionalisme en bloc no era una defensa fèrria de la democràcia i els valors democràtics sinó una forma de defensar els interessos de l’Estat infraautonòmic, el que malda per una involució. Després de resistir-se a eliminar ministeris de Sanitat i Educació quan les competències de sanitat i educació ja estaven traspassades, pressiona per fer marxa enrere en la descentralització.

El cordó sanitari a la ultradreta ha de ser ferm i impermeable. Si es trenca per una qüestió tan elemental com la lluita contra la violència masclista, es pot trencar per qualsevol altra baula de la cadena. Ja s’havia advertit que, en el cas dels drets de les dones, la política havia de ser horitzontal i integral, i practicar-se des de tots els àmbits, ministeris, departaments i regidories.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

El Temps
El Temps