2017: Economia de Catalunya en màxims històrics!!!

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’octubre de 2017 Catalunya va celebrar un referèndum i va proclamar la República. El Govern espanyol tenia preparada la resposta, pactada amb PSOE i Cs: destitució del Govern català, suspensió de l’autonomia i eleccions anticipades. 

Per tal d’assegurar-se la victòria electoral, amb mig Govern català a la presó i l’altre mig a l’exili, des de Madrid es va desfermar una manipulació informativa mai vista abans pel que fa a la seva intensitat i a la seva unanimitat: quasi totes les televisions, ràdios i diaris de Madrid han estat anunciant durant mesos la ruïna econòmica de Catalunya per culpa del “procés”.

Cal recordar que el Govern espanyol va aprovar un decret que permetia el canvi de domicili social fora de Catalunya d’empreses catalanes en temps rècord, pensat per a les grans empreses que depenen de la regulació ministerial (bancs i energia). Això va permetre a PP, PSOE i Cs construir un relat de ruïna econòmica apocalíptica a Catalunya.

Han passat set mesos i avui disposem d’informació definitiva del quart trimestre de 2017, com també de molts indicadors dels primers mesos de 2018. Ara, doncs, es pot comprovar fins a quin punt ha estat màxim el grau de manipulació i mentida dels partits centralistes, que han fet bona la dita atribuïda a un director de diari madrileny: “La unitat d’Espanya està per sobre de la veritat”. 

Així, el 2017 Catalunya va situar-se en màxims històrics en PIB (234.651 M€), producció industrial (46.170 M€), inversions (44.488 M€), exportacions (79.235 M€), superàvit comercial (15.218 M€), comerç, transports i hostaleria (54.312 M€), turisme (19,1 M de turistes i 83 M de pernoctacions) i turisme de congressos (2.134 Congressos a Barcelona, un 8% més que al 2016; impacte econòmic de 1.851 M€, un 21% més que al 2016). L’atur al 2017 es va reduir fins al 12%, el nivell més baix des de 2008.

A l’aeroport de Barcelona també s’han assolit xifres rècord: 47,2 milions de passatgers, un 7% més que el 2016 malgrat el caos deliberat de cues al juliol provocades per AENA; i 156.105 tones de càrrega aèria, un 15% més. 

Al port de Barcelona els creixements han estat realment espectaculars, i s’ha situat com el primer port en creixement a Europa: 61 M de tones, creixement del 26%; 2,968 M de contenidors, creixement del 32%, i 4,1 M de passatgers, creixement del 4,5%, de manera que s’ha consolidat com a primer port europeu i quart mundial en creuers. 

Així doncs, les taxes de creixement del PIB de Catalunya s’han situat per sobre de les taxes espanyola i europea: 3,4% a Catalunya (creixement del 0,8% al quart trimestre de 2017), enfront del 3,1% del PIB espanyol i del 2,4% del PIB europeu. Aquesta dinàmica positiva i de creixement diferencial de l’economia catalana ha seguit en els primers mesos de 2018.

Per tot plegat, és increïble com encara avui els líders unionistes catalans i espanyols parlen del procés com a provocador de fugida d’empreses i de pèrdua de milers de llocs de treball. Catalunya creix amb força per quart any consecutiu, per sobre d’Espanya i d’Europa.

Aquests líders unionistes haurien de preguntar-se quin dinamisme econòmic tindria Catalunya sense espoli fiscal (amb concert econòmic), amb uns preus energètics més barats com a Alemanya, amb un mercat laboral amb més flexiseguretat com a Dinamarca, amb unes infraestructures modernes i gestionades des del propi territori com a tot el món occidental i amb una justícia ràpida i eficient com als EUA

De tot això els líders unionistes no en parlen gaire perquè són ells els que sempre parlen, obsessivament i com a monotema, del prusés. No fos cas que, posats a parlar d’aquestes qüestions tot just ara esmentades descobrissin que l’Estat espanyol no pot ni vol oferir res millor als catalans en el futur.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Ramon Tremosa
Ramon Tremosa

Professor d'economia a la Universitat de Barcelona i eurodiputat independent del PDECAT.