Moviments socials

"Defensarem el dret a l'habitatge per tots els mitjans, no ens fa por la policia"

Dijous passat el Sindicat de Barri de Poble-sec aturava, a Barcelona, el desnonament del Bloc Llavors davant d'un fort operatiu policial. Les imatges van córrer al llarg del matí per les xarxes socials i des de l'organització es va viure l'esdeveniment com una victòria. Parlem amb l'Esteve -prefereix no dir el cognom- el seu portaveu sobre els fets esdevinguts i la tasca d'aquest col·lectiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

- Quina importància té per vosaltres haver aconseguit aturar el desnonament del Bloc Llavors al barri del Poble-sec de Barcelona el passat dijous 10 d'octubre?

- La importància és que el Sindicat de Barri està demostrant, cada vegada, que a Poble-sec no és tan fàcil expulsar famílies. Que hi ha molta gent disposada a posar el cos, determinada i sense por a enfrontar-se tot el que calgui. Així va quedar demostrat. A les set del matí hi havia 50 persones i vam arribar a ser 150. Durant tota l'estona vam estar aguantant càrregues, una detenció... La importància, per nosaltres, és veure que si ens unim i perdem la por ho podem tot. L'altra cosa, segurament, és que des que vam començar amb el Sindicat de Barri hem anat fent passos de gegant. Ara mateix, aturar un quart desnonament d'un bloc amb sis habitatges ens demostra que al barri cada cop som més i que la policia ho tindrà difícil per poder venir a desnonar i els fons voltors per pujar lloguers i deixar habitatges buits.

- Quina és la situació d'aquest bloc?

- És propietat d'un fons d'inversió finlandès. Des del principi de comprar-lo, es va dedicar a expulsar la gent que tenia contractes de lloguer i reformar els pisos per vendre'ls a preus milionaris. Té una desena de finques a les ciutats i sempre té el mateix patró. Compra un bloc, expulsa els veïns, els reforma i els ven. Sense importar la realitat de la gent que viu allà. En aquest edifici, a mesura que es van anar expulsant veïns, es van reocupar per donar-los a famílies i gent jove del barri i des de llavors s'ha omplert el bloc de vida. Hi viuen perfectament gent de renda antiga amb joves i famílies en situació de vulnerabilitat.

- Com valoreu l'actuació que va tenir la policia en aquell desallotjament?

Veiem que hi ha una voluntat per part del Govern de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra d'augmentar la repressió contra aquelles persones que estan cada dia defensant les condicions de vida de la gent, aturant desnonament, fent protestes independentistes. Estem patint dispositius totalment desproporcionats a diferents llocs de la ciutat. Per altra banda, estem veient com cada dia els Mossos fan més denúncies arbitràries contra persones que defensen el dret a l'habitatge. Està sacsejant la ciutat i el país el gran desplegament de solidaritat i lluita que es dona entorn la lluita del dret a viure dignament. Nosaltres defensarem el dret a l'habitatge per tots els mitjans possibles, no ens fa por que vingui la policia. Sempre que han vingut ens han trobat de cara. Creiem que cal fer fora els especuladors dels nostres barri, però també la policia que és qui al final els defensa. Sempre que vinguin trobaran una resposta. La responsabilitat és del govern, també, perquè no estan arreglant el problema d'habitatge. No reallotgen la gent, no creen habitatge públic. Mentre s'omplen la boca parlant de drets fonamentals, després veiem com ens ataquen. Venir a pegar la gent que defensa el dret a l'habitatge és tan intolerable com que empresonin gent per defensar els drets fonamentals.

- Quina és la funció del Sindicat de Barri de Poble-sec? Té res a veure amb els sindicats de barri de principis del segle XX?

L'aposta de crear el sindicat neix de la voluntat de crear un barri autònom i teixir comunitat. A Poble-sec està molt vinculat a l'Ateneu La Base, que recupera la idea del mutualisme obrer dels anys 30 amb la idea de generar xarxes de suport, de comunitat i de construcció d'autonomia des d'allò local. A partir d'allà s'obre un projecte que comença a dotar-se d'estructures autònomes al barri i crear comunitat a una velocitat molt gran. Allà veiem la necessitat de passar a l'ofensiva i d'atacar, una mica, els lobbies del capital que està destruint el barri. El Sindicat té la voluntat de ser l'eina d'autodefensa de les veïnes per construir un barri autònom que cada cop depengui menys del capitalisme i de les relacions d'explotació laboral que vivim. Una mica, la voluntat és aquesta, ser l'eina d'autodefensa d'un barri autònom. Per això no només aturem desnonaments, sinó que també posem la vida al centre, parlem de cures, fem autodefensa, parlem de temes com l'alimentació, fem xarxes d'aliments, tenim un grup de dones. Moltes altres coses que no només lluiten pel dret a l'habitatge, sinó per desplegar una altra manera de viure en un barri com Poble-sec.

- Què vol dir quan parla de construir autonomia?

Quan parlem de construir autonomia, ens referim a construir mitjans propis que ens permetin desplegar una altra manera de viure i ens alliberi una mica de la forma de vida que ens ha tocat viure en el capitalisme. El que intentem des del Sindicat de Barri i l'Ateneu la Base és donar-nos de mitjans propis. A l'Ateneu tenim un fons comú que ens serveix per dotar-nos d'un local com un taller d'oficis per recuperar els coneixements tècnics de com treballar amb les mans; un menjador popular on fem menús a cinc euros per la gent del barri; una biblioteca popular pel barri; grups de criança... Ens referim a construir materialment una altra manera de viure. No només això, sinó també passar una mica més a l'ofensiva, entenent que no estem fora de la ciutat i del ritme capitalista. A la vegada que construïm l'autonomia, cal atacar des de dins la bèstia capitalista que també portem a dintre. A partir d'això, reteixir les relacions socials que s'han anat destruint amb l'aïllament i la precarietat.

- Per endavant teniu el I Congrés d'Habitatge on es trobaran amb grups similars al Sindicat de Barri de Poble-sec. Quin és el seu objectiu?

L'objectiu bàsic, segurament, és entendre que en els últims anys s'està instal·lant una altra manera de lluitar. Des del moviment de l'habitatge s'han generat a Barcelona una vintena de grups d'habitatge en els últims temps. Pretenem instituir-nos com una força que va més enllà d'allò local, que té una força nacional, i fer plans de lluita col·lectius. Bàsicament, és per unir-nos. No ens quedarem només al nostre barri defensant la nostra parcel·la, aturant desnonaments. Es vol passar a l'ofensiva a escala nacional.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.