Política

Els incentius de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez assegura que Podem ha trencat de facto una possible entesa per investir-lo president. Amb quins escenaris juga el president en funcions? Ho analitzem amb distintes politòlogues.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El cronòmetre corre, però Pedro Sánchez sembla no tenir pressa per formar govern. A pocs dies de la primera sessió d’investidura, el líder del PSOE, i aspirant a dirigir l’executiu de l’Estat espanyol, aquest dilluns ha situat més lluny que mai un possible pacte amb Podemos. Sumat a la negativa de C’s i la del PP des de fa mesos, l’escenari de repetició electoral torna a guanyar forces. No obstant això, quins són els incentius que podria tenir, o no, l’actual president espanyol per precipitar-ho tot vers uns nous comicis?

El darrer CIS sembla un argument indiscutible a favor d’aquesta opció. El sondeig assenyala que els socialistes ampliarien força el seu avantatge per davant de Podem. No obstant això, és complicat estimar la reacció de l’electorat progressista davant la impossibilitat d’un pacte.

En aquest sentit, la politòloga Paola Cannata explica que de no haver-hi acord els votants dels dos partits es “desmobilitzaran”. “Després del que va passar el 2016 [quan tampoc no van acordar un pacte amb Podem] pensarà que no hi ha alternativa”. De fet, considera que “Sánchez no té cap mena d’incentiu per anar a eleccions. Està transmetent que si això passa és en contra de la seva voluntat”.

Per a la politòloga Aida Vizcaino la qüestió està en el fet que, tal com està passant també al País Valencià, el PSOE es veu més fort que anys enrere després dels darrers resultats electorals i, per tant, intenta forçar més la negociació. A parer seu, “el problema es si es veu prou fort per forçar que hi haja un major moviment de votants d’esquerres cap al PSOE. No sé fins a quin punt encara resten votants del PSOE dins de Podem”.

Segons Cannata, les previsions indiquen que “un govern monocolor és impossible. Si tornem a votar tornarem a la casella on som ara i tornarien a caldre pactes”. Uns pactes que segurament serien també amb Podem, tal com ara. La qüestió està en si, donat aquest escenari, pesaria més un desequilibri de forces a favor del PSOE o el ressentiment de Podem per la jugada dels socialistes.

Partint d’aquest escenari ,la politòloga i periodista Beatriz Asuar, no considera que el PSOE vulgui forçar una repetició electoral, sinó que cal llegir els seus moviments com una batalla pel relat. “No crec que Sánchez vulgui un executiu amb Podemos perquè no vol que faci ombra al PSOE. Sobretot, crec, no vol que hi sigui Pablo Iglesias perquè no passi el que ha passat a Itàlia amb Matteo Salvini. Una persona que ni tan sols és el president ho aparenta perquè té unes posicions més radicals que criden més l’atenció”.

A més a més, assenyala que fonts properes a Pablo Iglesias li han explicat que “Sánchez li va dir en una reunió que no volia acceptar un pacte d’investidura on semblés que ell havia perdut’. Em sembla que Sánchez està creant un marc on sembli que surt vencedor. Si no és ara, al setembre”.

El risc que sumi un tripartit de dretes no ha desaparegut. Davant d’això, Vizcaino creu que “és una temeritat anar a eleccions”. No obstant això, creu que cal prestar atenció als lideratges. “Sánchez és un polític prou arriscat. Ha demostrat que arrisca i controla la situació”.

Caldrà veure si aquesta vegada decideix arriscar-se de nou o prefereix triar l’opció sensata. En tot cas, la capacitat de generar aquest dubte juga en favor seu a l’hora de negociar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.