Judicialització

L’enèsima operació policial -i judicial- al Principat

Mentre la Guàrdia Civil tornava a entrar a distints edificis de la Generalitat de Catalunya per demanar documentació relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre, la Fiscalia del TSJC anunciava que demanaria una condemna d’inhabilitació durant 20 mesos a Quim Torra i una multa de 30.000 euros per l’episodi dels llaços grocs. Alhora, l’Audiència Nacional feia saber que el judici contra Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos s’iniciarà el 20 de gener.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Nova operació policial i judicial al Principat. A mig matí del dimarts 9 de juliol es feia públic que la Guàrdia Civil havia accedit a distintes dependències de la Generalitat de Catalunya. Es tractava d’una investigació encapçalada per Alejandra Gil, qui dirigeix el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona en substitució del desaparegut Juan Antonio Ramírez Suñer, qui va iniciar el procés judicial contra l’independentisme molt abans dels fets de la tardor de 2017. Els agents de la Benemèrita accedien al Palau de la Generalitat, a Intervenció General de la Generalitat i als departaments de Treball i d’Exteriors.

La visita policial obeïa a l’ordre de la Fiscalia de tractar de trobar documentació que demostraria la realització de despeses públiques en l’organització de l’1 d’octubre. Concretament, les forces policials tenen com a objectiu trobar documentació de la contractació de possible publicitat relacionada amb l’anunci del referèndum i amb el vot exterior. També miren de provar despeses públiques adreçades a traslladar i allotjar membres de The Hague Centre for Strategic Studies, que segons els investigadors podrien haver actuat com a observadors internacionals durant la jornada de l’1 d’octubre de 2017. I alhora, també hi ha la intenció de trobar factures adreçades a Unipost per provar la possible distribució de material relacionat amb el referèndum mitjançant despesa pública. Es tracta, per tant, d’afers que els fiscals no van poder demostrar durant el judici, que va quedar vist per a sentència fa ara un mes i que, malgrat això, encara continuen les investigacions.

 

Torra i Trapero

Alhora, l’episodi dels llaços grocs col·locats a la façana del Palau de la Generalitat durant període electoral encara té conseqüències. Després de la declaració del president de la Generalitat davant del jutge, on va assegurar haver desobeït a consciència, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demana que se celebre el judici contra Quim Torra i siga inhabilitat del seu càrrec durant 20 mesos. A més, també exigeixen la imposició d’una multa de 30.000 euros. És el càstig que demanen per no haver tret la pancarta en suport als presos polítics del Palau de la Generalitat, tal com va exigir la Junta Electoral Central.

La Fiscalia argumenta que aquells símbols no són antirepressius, sinó que estan «associats» amb els qui promouen l’independentisme català i empra la declaració de Torra com a prova que el president va desobeir, tal com va dir davant el jutge. La pancarta finalment va substituïda per una altra que exigia llibertat d’expressió, un gest que la Fiscalia no ha tingut en compte.

Pel seu compte, l’Audiència Nacional ja ha posat data a l’inici del judici contra Josep Lluís Trapero. Serà el 20 de gener i l’exmajor dels Mossos s’asseurà a la banqueta amb la resta de la cúpula del cos policial català, acusada de rebel·lió i contra qui la fiscalia demana fins a 11 anys de presó. A aquesta pena s’enfronten, també, Pere Soler i César Puig, la resta de membres que integraven aquesta cúpula. Pel que fa a la intendent Teresa Laplana, està acusada de sedició i la Fiscalia en demana quatre anys i mig de presó. Tots estan assenyalats per haver col·laborat, presumptament, en la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

És l’enèsim episodi d’actuacions policials i judicials contra el referèndum de l’1 d’octubre i sobre esdeveniments relacionats.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.