Jutjats

Mor Ramírez Sunyer, el primer jutge que va investigar l'1 d'octubre

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En la matinada de dissabte a diumenge faltava el jutge del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Amb 71 anys, ell va ser el primer jutge a investigar l'1 d'octubre. No sense polèmiques, ha estat al darrere d'operacions del tot criticades en termes judicials. Ell va ser qui va impulsar la investigació després d'una denúncia presentada pel partit ultradretà VOX i seues són les investigacions en què es basa el Tribunal Suprem per encausar els membres del Govern de Carles Puigdemont.

El seu paper va començar el 20 de setembre, quan va ordenar la detenció d'una quinzena de membres del Departament d'Economia i Hisenda, escorcollat pocs dies abans de la celebració del referèndum. L'informe sobre les protestes ciutadanes contra l'operació policial a les portes del Departament, emés des del seu jutjat d'instrucció, va ser el tret de sortida del setge judicial contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Tot va partir de la investigació contra un company seu de treball, Santi Vidal, també exsenador d'Esquerra Republicana, qui va suggerir haver obtingut dades del cens català de manera fraudulenta. L'operació es basava en una denúncia de VOX i va rebre les crítiques de bona part dels professionals de l'advocacia, que van denunciar dificultats per assessorar els detinguts del 20 de setembre. El Col•legi d'Advocats de Barcelona, a més, no va rebre comunicació de les detencions i, segons les defenses, els mòbils dels detinguts van ser revisats sense presència dels lletrats. El Consell de l'Advocacia Catalana va denunciar també els escorcolls en despatxos d'advocats, atès que atemptaven, segons ells, contra el dret al secret professional.

Aquest estiu, Ramírez Sunyer va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imputar l'ara vicepresident català Pere Aragonès pels preparatius del referèndum i d'altres dos diputats, Lluís Salvadó i Josep Maria Jové. El jutge es basava en atestats de la Guàrdia Civil que assenyalaven viatges a l'estranger d'Aragonès per reunir-me amb representants d'altres estats i directius de fons d'inversió especializats en deute sobirà.

Ramírez Sunyer també va ser qui va ordenar l'entrada de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya, pocs dies després que el TNC esdevinguera la seu de l'anunci del referèndum de l'1 d'octubre.

Recentment, l'activitat del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va transcendir per una altra polèmica: va admetre que no tenia competències per investigar causes de rebel•lió i va retirar l'acusació a una cinquantena d'investigats després d'un any investigant-los per aquesta causa.

Les seues investigacions contra els dirigents independentistes van passar a mans de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem, amb conseqüències conegudes per tothom.

Precedents

Abans del cas de l'1 d'octubre, Ramírez Súnyer també va protagonitzar actuacions qüestionables. Per exemple el 2005, quan va condemnar dos joves pel llançament d'un còctel molòtov a una comissaria del barri barceloní de Sants. L'Audil'Aud de Barcelona els va exculpar posteriorment i els dos joves van ser indemnitzats per l'estada que van haver de passar a la presó.

El 2014, el mateix jutge va actuar per la mateixa via amb un manifestant present durant la protesta contra el desallotjament i enderrocament de Can Vies. L'acusat, empresonat, va ser absolt durant el judicials oral.

L'any següent, Ramírez Súnyer va tractor d'investigar qui era director dels Mossos, Albert Bataller, i l'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas per no impedir una xiulada a l'himne d'Espanya al Camp Nou.

El jutge havia de jubilar-se l'any que ve, pel que una possible inhabilitació per les seues actuacions no li hauria afectat gaire.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.