Ponent

Els comuns sí que investiran un alcalde independentista a Lleida

Miquel Pueyo, d’Esquerra Republicana, comptarà amb el suport del Comú de Lleida i la capital de Ponent tindrà, per primera vegada, un alcalde independentista després de dècades d’hegemonia socialista.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Lleida tindrà un alcalde independentista. Així ho han decidit els dos regidors del Comú de Lleida, formació que tenia la clau de la Paeria després d’un empat tècnic entre Esquerra Republicana i PSC, igualats a set regidors i amb majoria favorable als republicans per només vuitanta vots.

En un comunicat, el Comú de Lleida ha fet públic l’aprovació del programa de govern d’ERC, ha “constatat l’àmplia coincidència” entre totes dues formacions i ha valorat la necessitat d’un canvi a la Paeria, atès que des de la restauració de la democràcia són els socialistes els qui han dominat indiscutiblement la política local. Així, Miquel Pueyo serà el pròxim alcalde de la capital de Ponent. El Comú, fins i tot, no descarta un govern tripartit amb Junts per Catalunya si s’accepten unes mínimes condicions pel que fa a la protecció dels drets socials.

Per arribar a la majoria de 14 regidors necessària per governar, el PSC tenia l’oportunitat de sumar amb Ciutadans (tres regidors), el Comú (dos) i el Partit Popular (altres dos). El previsible desenllaç de Barcelona obria la incògnita d’un esdevenir similar a Lleida que no es produirà. Els dos regidors comuns investiran en primera volta Miquel Pueyo, d’Esquerra Republicana (set regidors), que també rebrà el suport dels sis regidors de Junts per Catalunya.

Qui és Miquel Pueyo?

Lleida, 1957. Esquerra Republicana de Lleida ha guanyat amb Miquel Pueyo de cap de llista. Els qui el coneixen coincideixen a afirmar que és una persona tranquil·la, que rarament realitza cap tipus d’acció de forma impulsiva, ni tan sols un estirabot. Doctor en Filologia Catalana i professor de Periodisme i Comunicació a la Universitat de Lleida, Pueyo és un històric d’ERC, però també de l’independentisme a Lleida. N’és militant des de 1988. Les persones del cercle més proper a Pueyo el defineixen com un intel·lectual. Va ser director de Planificació lingüística de la Generalitat de Catalunya l’any 2004. També secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en dues etapes: la primera, de gener de 2005 fins a maig de 2006, i la segona de novembre de 2006 a setembre de 2007, quan fou designat delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida. També és un escriptor prolífic. Cinc llibres són de la seva autoria. En destaca, sobretot, Lleida: ni blanc ni negre, però espanyols (Llibres 62) guardonat amb el premi Vallverdú.

Tot deixant de banda l’àmbit curricular, d’ell es recorda que en 1991, essent un dels tres diputats d’ERC al Parlament de Catalunya, va presentar una proposta de resolució a favor del dret a l’autodeterminació amb Àngel Colom i Josep Lluís Carod-Rovira. De fet, era el primer cop que una iniciativa de caire independentista veia la llum a la cambra catalana després de la dictadura franquista. En relació amb els fets de 1991, és curiós que, durant la campanya del 26-M, el mateix Pueyo reconegué que la resta de parlamentaris els miraven com si fossin uns somiatruites.

Amb Miquel Pueyo, Lleida fa un tomb que, segons apunten alguns lleidatans, és comparable al que visqué la ciutat en la Transició. No pas per les circumstàncies sinó per la il·lusió que ha generat la materialització del canvi.

D’altra banda, els coneixedors del què es cou a la Paeria indiquen que l’èxit li ha vingut donat per la forma de ser, sense sortides de to ni atzagaiades, allunyat de fatxenderies i campanyes megalòmanes. El defineixen persona senzilla que ha fet camí enmig d’una política cada cop més avesada al simbolisme i als mots buits. Antagònic a la política del selfie i l’espectacle, potser d’aquí rau l’afecció per la ioga, l’estudi del budisme i l'estoïcisme clàssic que l’ha modelat. De ben segur que per fer de paer major cal molta paciència i meditació.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.