DIVERSES

Les persones racialitzades no arriben a les direccions dels partits

Analitzem el nombre de dirigents dels principals partits catalans que tenen un origen ètnic divers. Una absència que contrasta amb la progressiva inclusió d'aquestes persones en les llistes electorals.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Només en dos dels dotze consells executius de partits polítics dels Països Catalans -més el PP i C's a escala estatal- analitzats per EL TEMPS, hi ha persones racialitzades. En concret Guillem Balboa a Més per Mallorca i Rosario Palomino a la Crida Nacional per la República.

L'escriptora, comunicadora i activista antiracista Desirée Bela-Lobedde defineix les persones racialitzades com aquelles que "bé per la seva pell, bé pel seu origen ètnic, bé per la seva cultura -en el cas del poble gitano, per exemple- estan en una situació de discriminació a Occident".

Bela-Lobedde considera que la poca presència d'aquests perfils a les direccions dels partits es deu a diferents fenòmens i que requereix una anàlisi profunda. Posa, doncs, tres punts a tenir en compte. El primer és que, potser, "a les cúpules polítiques no els interessa que siguin a les posicions capdavanteres". El segon és que, de la mateixa manera, "pot ser que les persones racialitzades tampoc vulguin ser-hi, perquè molts d'aquests partits no representen els seus interessos". Com a darrera qüestió hi situa el fet del racisme estructural, és a dir, "el prejudici que té la societat en termes generals vers les persones racialitzades".

A més, dibuixa la situació com un peix que es mossega la cua, en tant que "no hi ha polítiques pensades per incloure temes com el racisme, la xenofòbia o el discurs d'odi". Al seu torn, aquestes "no es dissenyen, perquè no hi ha persones racialitzades als partits" i "no hi són perquè no se les té en compte, però, si no hi són, tampoc se les tindrà en compte amb facilitat. És tota l'estona el mateix".

Aquest fet contrasta amb la cada vegada major presència de persones d'origen ètnic divers en les llistes electorals dels partits polítics. Bela-Lobedde fa servir un terme anglès per definir aquest fenomen: tokenism. "Consiteix a incloure persones racialitzades per tal que no es digui que no s'han inclòs, però són allà de figurants, per omplir la llista i poc més", defineix l'activista, que exposa que "en l'àmbit polític es fa, com a molt, una instrumentalització interessada de les persones amb origen ètnic divers, però poc més".

La qüestió es podria veure matisada per la participació d'algunes d'elles als Parlaments i Governs dels territoris de parla catalana. El cas més destacat és el del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani. Bela-Lobedde, però, creu que "encara s'ha de veure si hi ha un avanç". Exposa que "hi ha un conseller racialitzat, però Vox està entrant als ajuntaments. Al Congrés espanyol hi havia l'alacantina Rita Bosaho (Podem) i ja no hi és. És una de freda i una de calenta".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.