Cultura

La trama literària de Muro

Com si es tractara d'una xarxa que impregna de lletres tots els carrers i les places de Muro (Comtat), la XXIV edició de la Festa del Llibre ha convertit la població murera en pont de literatura. Amb escriptors com ara Anna Moner, Mercè Climent, Luis Landero i Juan Eslava, el municipi ubicat a les faldes de la Serra Mariola conclou la seua celebració literària aquest divendres. Conferències, xerrades, tallers escolars, teatre i música complementen dues setmanes d'agitació cultural.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Als peus de la Serra Mariola, a les comarques del Comtat i l'Alcoià, el fil va convertir-se en una mena de bressol de prosperitat. Tot i la competència feroç d'altres països que ha introduït la globalització desregulada, poblacions com ara Muro continuen erigint-se en un municipi sustentat per diverses fàbriques que tenen la tela com a principal producte a exportar. Una material que, precisament, sembla l'emprat per l'Ajuntament de Muro i la Biblioteca municipal per teixir una autèntica trama literària al poble. Des de l'Ermita de Sant Antoni fins al camp de futbol de la Llometa, des del col·legi públic Montcabrer fins a la font del Baladre, tots els carrers i places del poble estan conquerits per les lletres, per les històries, per les novel·les.

Caminar per la localitat ubicada al Comtat, enquadrada entre el cabal del riu Serpis i l'imponent Penya el Frare, és gaudir de la XXIV edició de la Festa del Llibre, batejada com de trama en trama. Una celebració que va iniciar-se el passat 30 de maig i que finalitzarà aquest divendres, 7 de juny. I en la qual ha destacat la presència d'autors com ara Anna Moner, una de les escriptores del moment i consolidada com a una de les referents del panorama lletraferit del País Valencià a través de l'obra El retorn de l'hongarès. No debades, per aquest llibre va rebre l'any 2014 el premi Alfons El Magnànim de narrativa.

Per la Biblioteca Pública Municipal, han passat escriptores nascudes al caliu del parc natural de la Font Roja, com ara l'alcoiana Mercè Climent, filla del poeta murer Joan Climent i Fullana. També ha estat present el castellonenc Eloy Moreno, així com autors provinents de més enllà de les fronteres del País Valencià. D'aquesta manera, l'andalús Juan Eslava i Galán va ser de la partida durant els darrers dies, amb una conferència sobre els camins de Colom. Eslava ha obtingut guardons com ara el Premi Planeta o la Premi de la Crítica Andalusa durant les acaballes del passat segle.

Tanmateix, la gran atracció d'aquest festival literari -al marge d'Anna Moner- és l'extremeny Luis Landero. El literat, que va iniciar-se amb quaranta anys al món de fantasia plasmada als folis d'un llibre, realitzarà aquest dijous una conferència sobre «viure i xerrar». Guanyador de diverses distincions d'àmbit estatal, va aconseguir el premi Nacional de Literatura, un fet que va catapultar la carrera d'un escriptor foguejat com a professor en la Universitat Complutense de Madrid i la britànica de Yale.

Aquestes xerrades, però, no seran les úniques activitats que concentren la xarxa literària murera. En la darrera setmana, s'han produït iniciatives com ara una ruta dels escriptors valencians amb l'objectiu de viatjar per la història de la literatura en català. O teatres que han mostrat el talent dels joves murers, com ara de la directora Nara Pérez, i exposicions que han involucrat al teixit comercial i artístic de Muro. També actuacions musicals, que continuaran fins al darrer dia de la celebració murera.

Amb els col·legis preparats per acollir aquest divendres diferents tallers i activitats d'animació lectora, l'agitació cultural continua aquest dimecres amb la projecció de la pel·lícula El taller d'escriptura. Com a cloenda, el dia 7 de juny hi haurà una mostra de llibreries, lliurament dels guardons literaris organitzats, un berenar, un contacontes per als més menuts i una pel·lícula que narra el final de primària del centre públic Montcabrer. Tot un poble atrapat per la trama literària de la seua Festa del Llibre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.