Judici 1-O

Les acusacions confirmen les peticions de pena de rebel·lió, sedició i malversació

Fiscalia demana 25 anys per Junqueras, 17 per Forcadell i 15 per la resta de presos polítics.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La Fiscalia manté l'acusació de rebel·lió i malversació contra els líders independentistes i eleva les peticions de penes. Demana 25 anys per a Oriol Junqueras, 17 per a Carme Forcadell, 17 per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i 15 per a la resta de líders independentistes. Demana, a més, que els líders independentistes no puguin sortir de la presó fins a complir la meitat de la condemna. Al seu torn, l'Advocacia de l'Estat manté les seves peticions per sedició i malversació per un màxim de 12 anys. I l'acusació popular exercida per Vox ha confirmat les peticions de pena per organització criminal, rebel·lió i malversació per a tots els encausats a excepció de Santi Vila, per a qui ha retirat la petició d'organització criminal i la de malversació.

Al seu torn, els advocats de la defensa també han elevat els seus escrits de conclusions on demanen l'absolució dels líders independentistes empresonats. Només han demanat incloure petites modificacions en tant que des de les acusacions han retirat les mencions als membres de la Mesa del Parlament, perquè ja es va declarar que l'òrgan a qui pertocava jutjar-los era el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A la sessió d'aquest dimecres a la Sala Segona del Suprem també s'hi ha colat l'informe del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, on es demana la posada en llibertat de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. L'ha tret a col·lació l'advocat de Cuixart, Benet Salellas, quan ha demanat al jutjat que es tingués en compte aquest document i ha procedit a sol·licitar una petició de llibertat. Manuel Marchena, president de la Sala Segona, li ha comunicat que "això es tramita per peça separada, li demano que la petició sigui tramesa per escrit i el Tribunal ja respodrà".

Així doncs, només resten tres dies de judici. El dimarts 4 de juny està previst que es llegeixin els informes orals de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular. Al seu torn, els dies 11 i 12 de juny estaran reservats a la lectura dels informes de la defensa i a les darreres paraules dels acusats. Aquest darrer punt està previst que sigui un dels moments de més rellevància mediàtica en tant que es tornarà a escoltar la veu dels presos polítics després de moltes setmanes de judici.

Resposta

Davant d'aquestes peticions de condemna i també, i sobretot, el pronunciament de l'ONU, el president català Quim Torra ha anunciat que s'adreçarà a la Fiscalia perquè retiri els càrrecs contra els encausats per l'1 d'octubre.

"Les Nacions Unides exigeixen una llibertat que no hauríem de demanar perquè els nostres representants polítics i socials mai no haurien d’haver entrat a la presó per haver defensat els drets democràtics de tots els catalans.

La legislació espanyola permet els referèndums i les crides a participar-hi són legítimes. I no hi ha cap projecte polític ni cap opinió o interès patriòtic que pugui passar mai per davant dels drets humans, civils i polítics dels ciutadans europeus.

El Regne d’Espanya dilapida tota credibilitat democràtica que pogués tenir amb l’ús indiscriminat i parcial de les institucions i poders de l’estat. I aquest és un comportament que més d’hora que tard li passarà factura als tribunals internacionals.

Per tot això i en compliment de la Moció 33/XII del Parlament, fent ús de la potestat que té atribuïda expressament per la Llei 50/1981 per la qual es regula l’estatut orgànic del Ministeri Fiscal, el Govern s’adreçarà formalment a la fiscal general de l’Estat, a través del fiscal superior de Catalunya, perquè, a la vista de la decisió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, promogui al Tribunal Suprem i a la resta dels òrgans judicials que estan perseguint l'organització del referèndum d'autodeterminació del Primer d’Octubre la retirada de totes les acusacions, i demani la llibertat immediata de tots els presos polítics. Especialment avui que sabem que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat mantenen la petició de penes pels delictes de rebel·lió i sedició, en una demostració més de l’esperit de venjança i no pas de justícia de tot aquest procés.

Aquesta comunicació a la fiscalia s’aprovarà en una reunió extraordinària monogràfica del Consell Executiu del Govern de la Generalitat que convoco per aquest divendres.

Cada hora que passi amb els presos polítics privats de llibertat és un pas més en la vulneració dels drets humans a l’Estat espanyol. Cada hora de presó i d’exili que passi és una raó més que ens enforteix en la determinació de construir una Catalunya lliure i republicana".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.