Interior

La detenció del darrer 'general' polític d'ETA

Després de romandre fugat de la justícia des de 2002, José Antonio Urrutikoetxea, més conegut com a Josu Ternera, ha estat detingut per la Guàrdia Civil i la Direcció General de Seguretat Interior francesa en una població dels Alps francesos. Amb l'arrest de l'excap polític d'ETA i negociador de l'organització armada durant la treva de 2006, els principals dirigents del grup terrorista pròfugs són José Ignacio de Juana Chaos i José Luis Eciolaza.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'etapa de trets al clatell, extorsió i violència havia passat a millor vida. El calendari marcava dos anys d'ençà que ETA havia deixat les armes de manera definitiva, és a dir, d'aquell anunci en el qual l'organització terrorista desterrava el llenguatge de les pistoles. Tot i l'armistici irreversible d'ETA, hi havia diversos generals del grup violent que mantenien el seu desafiament a la justícia espanyola. José Antonio Urrutikoetxea, més conegut com a Josu Ternera, era el més destacat. Excap polític d'ETA s'havia assegut a la taula negociadora amb l'Estat espanyol durant la treva fallida del 2006. Com a interlocutor tenia a Jesús Eguiguren, històric referent del socialisme basc.

Abans, però, Ternera havia defugit els requeriments de la justícia espanyola. Detingut per primera vegada a Baiona l'any 1989 i condemnat a deu anys pels tribunals francesos, va ser traslladat a l'Estat espanyol en 1996. Ara bé, el Tribunal Suprem va alliberar-lo l'any 2000 per considerar que havia complit la seua condemna a França i, per tant, no havia de seguir entre reixes a l'Estat espanyol. Dos anys més tard, amb tot, va ser citat a la caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa. El darrer general d'ETA mai va acudir. A partir d'aleshores, l'exparlamentari d'Euskal Herritarrok estava en crida i cerca.

Condemnat per crims de lesa humanitat en una sentència emesa per l'Audiència Nacional, havia sigut identificat l'any 2013 en una població dels pirineus francesos, segons va publicar eldiario.es. Aquest dijous, però, la Guàrdia Civil i la Direcció General de Seguretat Interior gal·la l'han detingut en una operació policial conjunt realitzada als Alps de l'Estat francès. Al seu historial com a dirigent d'ETA, consta la seua imputació l'any 1996 per l'atemptat que va produir-se en 1986 a la plaça República Dominicana de Madrid. En aquella acció violenta, van perdre la vida 12 integrants de la Guàrdia Civil. També havia estat processat per pertinença a banda armada i depòsit d'armes.

Amb la detenció de l'excap polític d'ETA, resten pròfugs dels tribunals espanyols cinc integrants de l'organització terrorista. El més mediàtic és José Ignacio de Juana Chaos, qui acumula 25 assassinats a la seua esquena entre 1985 i 1986. Identificat l'any 2010 a Irlanda del Nord, va fugar-se a Veneçuela per escapar de les autoritats espanyoles. Al país caribeny, també té la seua residència José Luis Eciolaza, màxim dirigent de l'aparell militar d'ETA. Va formar part del comando Gohierri Kosta, el qual va acumular fins a 22 crims. Només a Eciolaza se li atribueix l'assassinat de sis persones.

Com a integrant dels comandos Andalusia i Larraño, Oier Eguidazu està buscat per les autoritats policials espanyoles sense que conste cap pista pública sobre la seua residència. També resten en crida i cerca Anartz Arambarri, pròfug de la justícia d'ençà de la desarticulació dels comandos Kresala i Tontor, i Eneko Aguirresarobe, exmembre del comando Biscaia que va escapar-se durant una operació policial contra la cúpula jove d'ETA. Ambdós podrien residir en un estat membre de la Unió Europea.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.