Entrevista

Joan Canadell: “L’empresariat té clar que vol una Catalunya independent”

Joan Canadell és empresari, cofundador de Petrolis Independents, del Cercle Català de Negocis i membre del Secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana. Aquestes darreres setmanes ha estat portaveu de la candidatura independentista Eines de País, que s’ha imposat a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com valoren els resultats de dimecres?

És el millor escenari que ens havíem fixat. L’empresariat s’ha pronunciat amb molta més participació que a les anteriors eleccions, tot i que per nosaltres segueix essent molt baixa. Mirarem d’arreglar-ho perquè no torni a passar. L’empresariat ens ha donat molt suport. Això, segons el nostre programa, vol dir que hem de fer un gir de 180 graus, d’abandonar visió de les darreres dècades de donar suport a la gran empresa lligada al poder de Madrid i mirar ara a la petita i mitjana empresa, als autònoms, al teixit real arrelat al territori. S’ha decidit també apostar per una candidatura nítidament independentista. Per tant, l’empresariat té clar que vol una Catalunya independent. Mirarem de donar suport al procés, perquè és el que han volgut els empresaris.

Han parlat amb altres candidats?

M’ha trucat l’Enric Crous per felicitar-me i li he dit que ens agradaria parlar amb els cinc candidats que tenen per veure si podem fer alguna col·laboració. No tenim pas cap problema amb la seva candidatura.

Saben a qui presentaran per presidir la Cambra?

No. Ho sabrem els propers dies. Tenim clar que volem que sigui dos anys una dona i dos anys un home.

Què canvia l’entrada d’aquesta persona al lloc de Miquel Valls, l’anterior president?

Canvia tot. Nosaltres no volem fer cap favor a les empreses de l’oligarquia, al contrari: volem exigir que actuïn amb naturalitat al mercat i que no condicionin en res, que abandonin les actituds oligopolistes i que arrelin al territori si volen seguir treballant aquí. El nostre discurs serà d’afavorir a la mitjana i petita empresa. Farem per millorar la competitivitat, perquè creixin, perquè s’adaptin cada cop millor a la tecnologia del segle XXI. Tenim molts reptes que d’ara endavant s’afrontaran i la cambra fins ara no ha fet res.

Caldrà fer neteja a la Cambra?

No ho sabem. Està per veure. Està clar que tot el que remi a favor del nostre programa no ha de patir per res. Però ha de canviar tot. Aquí ja anirem veient sobre la marxa. Qui tingui clar el nostre objectiu i estigui d’acord, formarà part de l’equip i s’ha acabat.

Per què és important per a l’independentisme ser al capdavant de la Cambra de Comerç?

Històricament, a la societat catalana, fins a 1714, el poder estava repartit entre el poder polític, el reial i el comercial. Això va caure i va a passar a un únic poder, el reial. Nosaltres hem de tornar a un model on els polítics tenen molt a dir, però els empresaris també, gairebé al mateix nivell. Els que vertebrem el territori, els que creem llocs de treball som els empresaris amb els treballadors. Almenys, com a discurs, això no és una qüestió d’empresaris contra treballadors. Hem de començar a treballar com a país i anar de la mà. Això fa que les empreses creixin i els treballadors creixin amb les empreses.

Les grans empreses que compren el seu lloc al Ple de la Cambra no són partidàries de la vostra candidatura. Us fa por que us boicotegin?

Poden dir el que vulguin, però no tenen la majoria. La majoria la tenim nosaltres. Poden fer l’oposició que vulguin, però no tenen la legitimitat per prendre decisions. Ja veurem si tenen aquesta postura o són una mica més llestes i entenen que hi ha canvis i que s’han d’adaptar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.