Eleccions 28A

Jordi Sànchez respon des de presó que no vol 'imposar la solució abans del diàleg'

A l'agència EFE han forçat marxes per poder habilitat la roda de premsa amb el candidat de Junts per Catalunya després que la Junta Electoral Central comuniqués el permís poc abans de les 11 de la nit del dia anterior. Des de Soto del Real, el pres polític ha remarcat la importància d'un referèndum pactat per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, tot i que ho ha fet amb un to més relaxat que la seva número dos, Laura Borràs.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Exceptuant la declaració al Tribunal Suprem, feia 459 dies que la cara i la veu de Jordi Sànchez –cap de llista de Junts per Catalunya- no comunicaven conjuntament amb els mitjans de comunicació. Que sigui per videoconferència, però, recorda l'excepcionalitat que suposa que un candidat a les eleccions no pugui participar amb normalitat de la campanya.

Potser per això, quan la nit de dimecres l'agència EFE avisà que l'endemà oferirien una roda de premsa amb el permís de la Junta Electoral Central –poques hores abans s'havia confirmat que divendres Oriol Junqueras (d'Esquerra Republicana) n'oferirà una per l'Agència Catalana de Notícies- l'enrenou era majúscul. Especialment a la delegació catalana de l'agència de notícies de l'Estat, on es desbordava el volum de feina per habilitar la infraestructura tècnica. En la imatge per streaming, de fons, la bandera d'Espanya i el retrat del Rei recorden quin és el marc.

Potser per això, força estona abans, ja hi havia una cinquantena de periodistes amuntegats davant la porta. Esperant amb perplexitat una situació inèdita, una roda de premsa d'un pres polític des de la presó i via videoconferència. L'espera, però, s'allargava per les dificultats d'establir el sistema de comunicació amb la presó de Soto del Real.

Un cop dins, al costat de l'habitual taula, amb micròfon i fons corporatiu d'EFE, una pantalla de plasma esperava l'aparició de Sànchez. De moment, només un tècnic fent les darreres proves de so. Passen alguns minuts de tres quarts de dotze i la roda fa més d'un quart d'hora que hauria d'haver començat. L'horari colla, a dos quarts d'una es tallarà la conferència. Des d'EFE es donen algunes instruccions mentre s'ultimen els detalls. Només una pregunta per periodista.

Amb cascos vermells a les orelles, americana blau marí i llaç groc a la solapa, Jordi Sànchez apareix des d'un costat de la pantalla i comença demanant un breu moment per dir que té "només paraules d'agraïment per la gent, pel suport que hem rebut".

A partir d'aquí, el candidat al Congrés anava aclarint algunes de les idees que més ha repetit la seva candidatura, Junts per Catalunya, durant la setmana de campanya. Així, denotava que el que caldrà decidir el 28 d'abril és "qui seurà a negociar amb el PSOE i amb quina força ho farà". Donava, per tant, per descartada la possibilitat d'un tripartit de dretes i posava a Junts per Catalunya com un agent clau per negociar amb Pedro Sánchez.

El candidat de Junts per Catalunya havia de resoldre una de les preguntes clau de la campanya: amb quines condicions acceptarien investir Pedro Sánchez? Amb el pas dels dies els seus companys han anat variant els matisos des del bloqueig al diàleg. Apostant el candidat més per la segona via, en la línia de l'article que van publicar els presos polítics del partit a La Vanguardia. Jordi Sànchez ha marcat el patró. "El referèndum és un instrument i ha de poder formar part de la taula de diàleg. No imposarem la solució abans del diàleg, però tampoc deixarem que ningú la imposi", deia el candidat. En relació a això, es pronunciava sobre un dels altres leitmotivs de la campanya, afirmant que "les línies vermelles només porten al bloqueig" i que "no tenim línies vermelles, tenim conviccions".

Fent seu un eslògan que ha estat una constant en la campanya d'Esquerra Republicana, deixava clar que malgrat no tenir línies vermelles "no anirem amb un xec en blanc. Estem disposats a crear espais de confiança, però no hi haurà xecs en blanc".

També ha volgut relativitzar les diferents negatives que ha fet Pedro Sánchez en campanya vers la possibilitat d'acceptar un referèndum, assegurant que "en campanya es diuen moltes coses que el pragmatisme de qui vol governar el porten a rectificar". No era l'única vegada en què es mostrava segur que "el PSOE acceptarà assumir el repte", en referència al referèndum acordat. "Estic convençut que Sánchez acabarà acceptant", deia encara una darrera vegada.

Jordi Sànchez tocava, a més, altres tres temes destacats. De primeres, esquivava respondre sobre quines eren les diferències entre la seva llista i la d'Esquerra Republicana de Catalunya amb la qual, en qüestió de quina relació cal establir amb el PSOE, cada vegada acosten més posicions. En segon lloc, tampoc era clar sobre la possibilitat d'acceptar un indult, però constatava que, durant el judici, "les defenses han posat en evidència que només hi ha lloc per l'absolució" i que "ningú com jo vol la llibertat".

Finalment, comunicava que des del moment en què va assumir ser candidat "vaig assumir deixar l'escó al Parlament de Catalunya. Com Josep Rull i Jordi Turull". Deia estar convençut "que la gent que està a l'exili també voldrà exercir". Això suposaria recuperar tres dels cinc vots que l'independentisme no pot fer servir al Parlament arran la resolució del Tribunal Suprem i la negativa de Junts per Catalunya de fer una delegació del vot que sí que va acceptar Esquerra Republicana. Si Carles Puigdemont i Toni Comín fessin el mateix després de les europees, es podrien habilitar de nou tots cinc, el que tornaria a deixar a la coalició de Govern amb la necessitat de dos vots més per aconseguir tirar endavant les votacions.

I fins aquí. Paraules de comiat i mans de periodistes alçades amb afany de preguntar que es quedaran sense resposta. A dos quarts d'una, ni un minut més, ni un minut menys, la imatge es fon a negre. És l'hora de dinar a Soto del Real. Diumenge, a l'Agència Catalana de Notícies, Jordi Sànchez tindrà una segona oportunitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.