Judici 1-O

Les 21 frases clau dels testimonis del guàrdies civils

Diversos membres de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional declaraven dimarts de forma anònima al Suprem en una sessió en què les versions, dotades d'elements un tant exagerats -cotxes en contra direcció, comandaments especialitzats en narcotràfic que mai no havien vist res similar als fets del 20 de setembre, etc.- han estat protagonistes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

FELIPE MARTÍNEZ RICO

1. “La Generalitat mai no va qüestionar el sistema de control”

Qui fou subsecretari d’Hisenda amb Cristóbal Montoro afirmava que sobre les finances de la Generalitat hi havia un control més estricte que el que s’exercia sobre altres comunitats autònomes. Un seguiment que el Govern va acatar.

2. “El 13 de setembre la Generalitat comunica a Hisenda que no transmetria més informació dels comptes”.

Des de la Generalitat es va excusar que el nou sistema de fiscalització no complia amb l’ordenament del Parlament. En resposta a això “l'Estat decideix fer els pagaments directament als creditors i s'estableix un nou sistema de certificació de les despeses” Com a conseqüència, Martínez Rico exposava que "el 15 de setembre es reforça encara més el control de despeses de la Generalitat”.

3. “Hi havia una sol·licitud del jutjat d’instrucció específica sobre si hi havia despesa en el desplaçament d’observadors internacionals”

Les acusacions insistien en provar la malversació, novament, recorrent al presumpte pagament dels observadors durant l'1 d'octubre.

4. "Es van utilitzar diners del fons de contingència per a ampliar en 3,5 milions euros campanyes institucionals com Civisme".

Això és el que exposava Martínez Rico en ser preguntat per la campanya del referèndum (l'anunci de les vies del tren). No obstant, detallava que “dues partides de la campanya no es van pagar”.

 

GUÀRDIA CIVIL TIP H11346M

5. “A l’habitatge de Salvadó hi van trobar documents sobre la desconnexió de Catalunya”.

Ho deia el guàrdia civil responsable de l’escorcoll de Lluís Salvadó el 20S, 

6. “Dels documents que vam trobar, ens van cridar l’atenció dos folis manuscrits que deien ‘escenari de guerra’ i ‘escenari de guerrilla’”.

Dits documents, segons l'agent, versaven sobre possibles reaccions de l’Estat espanyol després de la declaració d’independència.

7. “Crec que no van obstaculitzar la nostra marxa ni es va produir cap situació anòmala. No vam veure dificultada la nostra feina en el registre”

Així ho declarava l’agent en ser preguntat per si la concentració fora del Departament del 20 de setembre va alterar la seva tasca durant l’escorcoll.

8. “Se’l va detenir perquè es creia que estava desenvolupant les estructures d'Estat per a la creació de la Hisenda pròpia”

L'agent parlava sobre les detencions de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, alts càrrecs del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

 

GUÀRDIA CIVIL TIP K47019K

9. “En el registre de casa d'Antoni Molons vam trobar una SIM amb el telèfon que els investigats identificaven com el ‘tal Toni’”

Així ho declarava un caporal de la Guàrdia Civil que va registrar el domicili de Josep Maria Jové i va investigar la malversació. Aquest ‘tal Toni’ ha estat identificat per alguns testimonis com un dels responsables d’encarregar elements de l’organització de l’1-O i de la seva difusió publicitària.

10. “Els observadors que va contractar el Diplocat van venir pel Referèndum”

El pagament d’aquests es va fer per mitjà de la delegació del Govern a la Unió Europea, segons el Guàrdia Civil, cosa que els altres testimonis neguen, tal com va fer Albert Royo, secretari general de l'entitat en el moment dels fets.

11. “No tinc constància que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals hagi renunciat al cobrament de la factura que va emetre per la campanya Civisme”

Una altra declaració contrària a la que van expressar diversos testimonis la setmana passada.

12. “No estava abonada la factura, però està pendent, hi ha el compromís de la despesa”

Sobre el registre d’Unipost, el guàrdia civil exposava que tot i que no es va confirmar el pagament des de Govern, a la seu de l’empresa van trobar documents que suposaven un compromís de despesa.

13. “Jordi Sànchez va dir que no permetria l'arribada de vehicles de la Guàrdia Civil al despatx del senyor Jové. A fora hi havia molta gent concentrada”.

Una vegada més, el testimoni mira d'inculpar l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana.
 

GUÀRDIA CIVIL TIP P35979V

14. “Si tot aquest tumult de gent assalta el Departament, els efectes podrien ser devastadors”.

Així descrivia l’escena aquest agent que va fer l’escorcoll del Departament d’Economia. Assegurava, a més, que havia “viscut situacions de violència complexes, però d'aquest registre em va sorprendre la cara de la gent que colpejava els vidres. Denotava violència. Era una ràbia descontrolada. No ho havia viscut mai”

15. “Cap agent va haver de ser tractat per lesions”

En contrast amb el que havia dit anteriorment, reconeixia que cap agent havia estat lesionat el 20 de setembre..

16. “Una bandera quadrada, de tela, on hi posa Òmnium, amb una ratlla i un pal”.

La declaració de l’agent estavaa plena d’inconcrecions. Per exemple, quan era preguntat per unes suposades banderes d’Òmnium Cultural que el guàrdia civil havia afirmat veure a la concentració.

17. "Forcadell anava en un cotxe oficial i alçava la mà per agitar la massa".

Era una de les afirmacions més xocants i amb menys sentit. Tant que l'agent assegurava que el cotxe anava per un carrer tallat i en direcció contrària. Preguntat per Olga Arderiu, advocada de l'expresidenta del Parlament, per com podia haver sigut això possible, l'agent deia que el cotxe "anava a cinc per hora". I preguntat perquè això no va quedar testificat al procés d'instrucció, l'agent responia que "no em va sortir".

 

GUÀRDIA CIVIL TIP P96540Q

18. “Una trucada anònima ens va alertar que a Unipost hi podria haver material per al referèndum”

En aquesta empresa d’enviaments es van incautar les citacions als membres de les meses del referèndum. Així ho detallava l’agent explicant que en un dels sobres requisats se “citava una senyora a un col·legi de Sant Cugat, amb motiu del referèndum il·legal”

19. “Hi havia una organització per obstaculitzar la votació”

L’agent, que també va participar a l’operatiu que va actuar a diferents punts de les comarques barcelonines el dia 1 d''octubre, ressaltava l’oposició ciutadana que van trobar. “Quan arribàvem al centre, trobàvem que no hi havia ningú al centre o havien amagat les urnes” afegia.

20. “Hi havia presència mínima de Mossos d'Esquadra, en cap cas unitats d’ordre públic, passivitat, falta de determinació i incompliment de l’acta judicial”.

Criticava, també, que el dispositiu dels Mossos al territori fos insuficient i ineficient, segons ell.

21. “Hi va haver enfrontaments entre guàrdies civils i mossos, propiciats pels mossos”.

Així ho ha declarava l’agent i posava com a exemple, entre d’altres, que a “Sant Cebrià de Vallalta un mosso d’esquadra diu que ell no reconeix al TSJC ni al Suprem, que ell només obeeix ordres del Major Trapero”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.