Violència feixista

«Van agredir-me amb cops de puny i botellades a la nuca i al tòrax»

A.M., estudiant i aficionat valencià de l'Athletic de Bilbao, va ser agredit per un grup de hooligans neonazis del València CF -segons va identificar ell mateix- aquest diumenge als prolegòmens del partit que enfrontava ambdós conjunts. «Mentre gaudia de l'ambient previ al partit amb seguidors del meu equip, entre cinc o set membres de la grada d'animació Curva Nord van colpejar-me amb una botella a la nuca, diversos cops de puny i posteriorment al tòrax amb la mateixa ampolla», explica la víctima a EL TEMPS. Qualifica l'atac violent «com a una agressió ideològica realitzada per joves ultres».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Estudiant universitari i aficionat de l'Athletic de Bilbao, A.M. volia veure el seu equip de l'ànima. I per aconseguir-ho, va aprofitar el partit entre el conjunt entrenat per Gaizka Garitano i el València CF a Mestalla, que va disputar-se el passat diumenge amb victòria local. Amb l'objectiu de gaudir d'una sessió lúdica de futbol, va apropar-se als voltants del coliseu blanc i negre. La seva intenció era viure l'ambient festiu de la prèvia amb els seguidors dels lleons. A la Cerveseria Corona d'Aragó, va cantar junt amb la resta de penyistes provinent del País Basc i altres indrets del País Valencià l'himne de la seva esquadra favorita.

Tot i que aquest bar estava allunyat del tradicional punt de reunió dels hooligans d'ultradreta del València CF, A.M. va convertir-se en víctima de la violència dels radicals blancs-i-negres, segons va identificar la víctima. El jove seguidor de l'Athletic de Bilbao s'havia separat poc menys de tres metres de la resta dels penyistes roigs-i-blancs. La distància, precisament, entre el local d'oci i la boca del metro. «Mentre gaudia de l'ambient previ al partit amb els seguidors del meu equip, entre cinc o set membres de la grada d'animació Curva Nord van colpejar-me amb una botella a la nuca, diversos cops de puny i posteriorment al tòrax amb la mateixa ampolla», narra a EL TEMPS la víctima d'aquesta agressió.

«M'havia separat de la resta d'aficionats per realitzar una telefonada. I, de sobte, sense esperar-ho, van atacar-me per darrere. Una colla de tres ultres va colpejar-me amb una ampolla a la nuca. A continuació, i des d'una altra banda, van pegar-me diferents cops de puny al rostre, amb els quals van deformar-me el nas. Aquest grup d'entre cinc i set ultres en total van agredir-me per dos costats», relata el jove. I remata: «L'agressió va finalitzar amb una botellada al tòrax, que va causar-me una forta contusió. Havien emprat la mateixa ampolla amb la qual no havien aconseguit pocs segons abans rebentar-me el crani».

Segons conta a aquest setmanari, «els aficionats de l'Athletic de Bilbao que estaven presents no van tenir temps a reaccionar, ja que els ultres van fugir ràpidament i de manera covarda». «Van ser ells els encarregats d'atendre'm i d'avisar a les autoritats sanitàries. Estic molt agraït als seguidors del conjunt basc. També a la directiva de l'Athletic de Bilbao. A l'hospital, una persona del club va interessar-se pel meu estat de salut i, fins i tot, el president va telefonar-me personalment per preguntar-me com estava després de l'agressió», ressalta.

A.M., però, té una opinió diferent de l'actuació policial. «El cos de policia va demanar-me només la documentació i posteriorment no va oferir-me cap mena d'assessorament, no va mostrar d'entrada gens d'interès per trobar els autors i no va acompanyar-me a l'hospital», afirma, quan l'atac violent va provocar-li un traumatisme cranioencefàlic amb una hemorràgia en el cabell, un desviament del tàbic nasal cap a la dreta -i que va solucionar-se quirúrgicament- i una contusió al tòrax. 

«Els agressors formaven part de la grada d'animació del València CF, la denominada com a Curva Nord», apunta. «Aquest incident no és producte d'una baralla entre aficionats rivals, ni de bon tros. Es tracta d'una agressió ideològica causada per joves ultres cap a un aficionat d'un equip basc, amb tots els perjudicis que comporta, que defensa uns valors força allunyats de la intolerància fomentada i posada de manifest en les grades de Mestalla durant les darreres dècades», critica. «Està dintre dels delictes d'odi», denuncia.

En un comunicat emès posteriorment a l'agressió i que ratifica fil per randa en la seva entrevista a EL TEMPS, assenyala que «aquest succés no és un fet aïllat». «Des de fa dècades, València pateix una onada de violència i odi als estadis i als carrers per part de grupuscles d'extrema dreta que, refugiats en el futbol, minven de manera gratuïta i sense respecte la convivència entre diverses aficions i col·lectius socials, sent aquests darrers els més vulnerables i desprotegits de manera general», indica. I agrega: «Curva Nord 10 no se salva d'aquestes crítiques. Tot i que s'ha apartat de les grades a membres veterans d'Ultras Yomus, hi ha joves que estan sent formats ideològicament per aquestes persones».

De fet, diversos hooligans de filiació neonazi del València CF estan sent investigats per les agressions feixistes durant la tradicional manifestació de l'esquerra política, civil i sindical del País Valencià del 9 d'octubre de 2017. Segons la policia espanyola, dels més d'una vintena d'imputats hi hauria 13 vinculats amb la graderia ultra del coliseu blanc-i-negre. Entre ells, hi destaca Vicente Estruch, exvigilant de seguretat, referent d'Ultras Yomus, amb un historial que acumula condemnes per lesions i tràfic de drogues, i premiat per la seva actuació a la diada valenciana del 2017 per la formació feixista España 2000. També està investigat Javier Cervera, expresident de la Curva Nord, la grada d'animació que aixopluga els diferents ultres del conjunt de Mestalla. 

«Exigeixo que el València CF no eludeixi les seves responsabilitats i que prengui les mesures pertinents amb l'objectiu que no es torni a repetir. Hauria d'exercir més control sobre el grup d'animació i penalitzar aquells aficionats que mostren actituds allunyades del respecte i la tolerància», demana. Una solució per frenar la violència dels grupuscles d'extrema dreta que poblen els estadis de la lliga espanyola.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.