Tensió preelectoral

Armengol perd la paciència: vol el REB de forma immediata

La presidenta del Govern balear, Francina Armegol, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, han intensificat la pressió davant del Govern espanyol perquè aprovi el REB abans de les eleccions generals, mitjançant un decret llei que, després, el Congrés -a la Diputació Permament, si ja s'han convocat els comicis- convalidi en el termini d'un mes. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per ventura és vera que la paciència és una virtut, però en el Govern balear l’han acabada. I sobretot qui ja no aguanta més és la seva presidenta, Francina Armengol. Vol el Règim Especial de Balears (REB) aprovat de forma imminent. Per assolir l’objectiu ha intensificat tot el que ha pogut la pressió davant del Govern espanyol. Exigeix que si, com diu l’Executiu de Sánchez, no hi ha cap problema per aprovar-lo, aleshores que s’aprovi d’una vegada.

Eleccions i REB

Pedro Sánchez ha avançat les eleccions generals, convocant-les per al 28 d’abril. Armengol ja ho sabia abans, almenys que avançaria els comicis –si bé és possible que no sapigués la data exacta-, i per això decretà l’última ofensiva per assolir el REB, algun REB, qualsevol REB abans dels comicis.

Madrid els ha estat donant llargues als socialistes baleàrics durant mesos i mesos, posant excuses diverses i deixant passar el temps. Cal recordar que el setembre passat, durant el debat de Política General, en el Parlament illenc, Armengol assegurà que “abans de novembre” es tindria aprovat –per part del Govern espanyol- el REB. Després, el Govern va dir que seria el gener... Han passat els mesos, no s’ha aprovat i ha crescut el nerviosisme. A la fi els socialistes ja només exigien a Sánchez que aprovi algun tipus de REB, encara que no fos el que havien anunciat que seria, però que ho faci de forma immediata. Ho diu el portaveu parlamentari, Andreu Alcover, quan assegura a EL TEMPS que “el que és important és s’aprovi ara el REB, després ja podrem augmentar el seu contingut”, deixant entendre que per ventura ja saben que no serà el que varen dir que seria.

El dissabte dia 9 de febrer, la vicepresidenta Carmen Calvo es desplaçà a Mallorca per participar en un acte del PSIB a Inca, en el qual assegurà que “s’aprovarà el REB de forma immediata”. Tanmateix en el Govern no se'n refien gens ni mica. I quan al cap de dos dies Armengol va saber que s’avançarien les eleccions generals, es posà mans a la feina. Tant ella com la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, han intensificat durant tota la setmana els contactes amb l’Executiu central perquè aprovi el REB a través d’un decret llei que, després, pugui ser convalidat, en el termini d’un mes, segons marca la norma, per la Diputació Permanent del Congrés.

Els socialistes illencs creuen que encara és possible assolir l’objectiu. Tot i així, la desconfiança existeix. “Nosaltres hem fet tot el que havíem de fer”, ha dit aquesta setmana Cladera. Són les mateixes paraules que emprà nou dies abans Armengol.  No volen engrunar-se més els dits. Estam farts d’anunciar la bona nova i que després “l’amic” Sánchez els deixi en mala posició. Mentrestant, la pressió política de l’oposició i, en el que és pitjor, dels socis de Govern, Més per Mallorca, augmenta per aquest assumpte. De fet, el candidat ecosobiranista a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat –president del Consell de Mallorca- insistia dijous en criticar implícitament Armengol quan deia que “si acaba la legislatura sense el REB, PP i PSOE hauran demostrat que tenen el mateix interès per a Balears: cap”. Amb aquestes paraules –i d’altres per l’estil- els socis del PSIB en el Govern connoten que no creuen que s’acabi aprovant el REB o que, si s’aprova, sigui un REB –com diuen, en privat, que temen- “descafeïnat”.

Els nervis augmenten entre la parròquia socialista i per això Armengol i Cladera no han volgut esperar res. Ja han acabat la paciència. I fan treure fum als telèfons, cridant a Madrid: exigeixen que el “govern amic”, segons va dir Armengol després de la moció de censura, aprovi d’una vegada el REB.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.