Temps preelectorals

Enfrontaments preelectorals entre el PSIB i Més a Balears

La tensió electoral comença a notar-se a les Illes: ha esclatat bregues entre PSIB i Més per mor del les inverions previstes a Balears en el Pressupost General de l'Estat i del Règim Especial que han suposat que en el Parlament Més hagi votat amb el PP i Ciutadans contra els seus socis PSIB i Podem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les friccions entre el PSIB-PSOE i Més per mor dels Pressupostos Generals de l’Estat i el Règim Especial (REB) han fet saltar espurnes. La proximitat electoral fa surar a flor de pell els nervis dels polítics i tenen la sensibilitat extremada. Però a pesar que el context preelectoral ho pugui explicar, la imatge que han ofert aquesta setmana passada els dos socis del Govern “no ens ajuda gens ni mica” amb la intenció de “repetir altres quatre anys”, reconeixia un diputat socialista. Des de la coalició ecosobiranista no comparteixen el temor. Tot el contrari, de fet, creuen que ells actuen com sempre han actuat, exigint “respecte a Madrid”. Talment ho feien abans, quan governava Mariano Rajoy, i talment ho fan ara, amb Pedro Sánchez al front de l’Executiu espanyol. “Qui ha canviat és Armengol i el PSIB”, conclouen.

Topades

La primera topada forta va ocórrer l’anterior cap de setmana quan el president del Consell de Mallorca i candidat número 1 de Més per Mallorca a les eleccions autonòmiques del mes de maig, Miquel Ensenyat, carregà fort ferm contra la presidenta del Govern i secretària general del PSIB-PSOE, així com candidata d’aquesta formació a repetir en el càrrec, Francina Armengol per haver dit, dos dies abans, que “el Govern ja ha fet la seva feina” amb el REB  i que l’únic que quedava per fer era esperar que el Govern central l’aprovés, tal i com ha promès que farà: “el Govern (balear) ha fet tota la feina, hem complert amb escreix, ara pertoca que el Govern d’Espanya aprovi i tramiti (en el Congrés) el REB i esperem que ho faci de forma imminent”, va dir la presidenta. Ensenyat li va retreure la manca d’actuació contra Madrid i la voluntat “de quedar de mans plegades” que, al seu entendre, vol dir “abandonar una causa que és justa” deixant-la en mans del Govern espanyol. “Si Pedro Sánchez ens vol prendre el pèl haurem de cridar a la mobilització ciutadana”, advertí, deixant entendre que el seu partit podria convocar una manifestació per aquest motiu durant les pròximes setmanes. A ningú se li escapa que en el moment preelectoral actual un acte així seria un atac directe contra els interessos del PSIB-PSOE. La cúpula socialista balear donà ordres de no contestar, per no fer créixer la tensió entre els dos partits, limitant-se Armengol a insistir en que “la feina està feta” i que de “esperem que molt aviat” puguin arribar bones notícies de Madrid, però insistí en que ara tot depèn “del Govern de l’Estat” i que des de Palma res s’hi pot fer més.

Al cap de tres dies, el dimarts 5 de gener, el Parlament era l’escenari d’un nou enfrontament entre ecosobiranistes i socialistes. Aprofitant una Proposta No de Llei presentada pel PP contra el Govern de Madrid per haver disminuït les inversions regulars a Balears en un 11,5% per al 2019, tal i com s’anuncià en l’avanç del Pressupostos Generals de l’Estat, Més –tant el grup de Mallorca com el de Menorca- hi votà a favor i d’aquesta manera aconseguí deixar en minoria el PSIB-PSOE, Podem i el partit opositor regionalista, el PI, que s’alineà amb els d’esquerra contra PP, Ciutadans i els dos Més –de Mallorca i Menorca-, en una votació certament surrealista. Els socialistes es molestaren profundament, si bé en públic es limitaren a dir –seguint la mateixa tàctica anterior, amb la disputa dialèctica entre Ensenyat i Armengol- que “això és una equivocació” (de Més), segons va expressar el seu portaveu parlamentari, Andreu Alcover, però, a pesar de tot, com que la votació de la Proposició No de Llei no obliga a res, “no té cap efecte pràctic”. Tot i així, a Més interessa molt destacar, segons el diputat per Mallorca d’aquesta formació, Miquel Gallardo, que “nosaltres estem on estàvem, abans exigíem al Govern central de Mariano Rajoy el mateix que ara exigim al de Pedro Sánchez”, assegurant que són els socialistes els que han canviat d’actitud.

Des del PSIB s’ha procurat deixar enrere el més aviat possible aquest episodi i l’anterior, i l’endemà ja s’emetien missatges del tipus “no passa res” i que les “relacions entre els socis (PSOE per una banda i Més per l’altra) segueixen igual de bones com sempre”. No obstant, en privat alguns socialistes expressen la seva inquietud per si enfrontaments com aquests es reprodueixen durant les pròximes setmanes i mesos, perquè “podrien tenir conseqüències electorals”, per mor de mostrar les desavinences entre els socis, cosa que no sol agradar als votants progressistes. Tanmateix des de Més no pareix que les advertències socialistes els inspirin cap temor . Els dos episodis d’enfrontaments han estat encetats per aquest partit i podria voler dir que els ecosobiranistes avaluen que és d’interès electoral atacar el PSOE ja que governa Espanya. Si més no així ho pareix pel que advertia Miquel Ensenyat a Francina Armengol en relació al REB: “no ens conformarem amb qualsevol cosa, exigim no només que s’aprovi sinó que sigui bo; que quedi ben clar que no acceptarem engrunes”.

Tot indica que les desavinences entre els socis del Govern balear no han fet més que començar i que seran més intenses així com s’acostin les eleccions.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.