Multes desaparegudes

El preu de denunciar irregularitats d'un protegit per l'Agència Antifrau

Com a policia local de Torrevella (Baix Segura), Antonio Rico va ser assetjat laboralment. El motiu d'aquell calvari fou la denúncia de diverses irregularitats, com ara la desaparició de multes de tràfic. Personat a la causa en la qual es jutjaran aquests fets presumptament delictius i protegit contra represàlies per l'Agència Antifrau, dos policies investigats al procediment van demanar la seua expulsió. El magistrat va acceptar parcialment la seua petició canviant-lo d'acusació particular a popular i imposant-li una fiança de 1.500 euros, a la qual ha fet front gràcies a la solidaritat de diversos companys. El preu que paga per denunciar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Canvi de torns sense avisar. Denegació de les vacances. Imposició de determinats horaris sense complir amb el descans obligatori. L'arma reglamentària desapareguda de la seua taquilla. Filtració del seu expedient mèdic. Insults. Humiliacions. Pressions. Antonio Rico, exmembre de la Guàrdia Civil i exagent de la policia local de Torrevella, va patir un autèntic calvari al cos de seguretat local de la ciutat del Baix Segura. Un assetjament laboral, reconegut per una sentència del jutjat contenciós-administratiu número 1 d'Elx (Baix Vinalopó), que va comportar greus problemes de salut. Aquesta resolució judicial, però, està recorreguda pels afectats.

Tot un infern que va iniciar-se quan l'agent va denunciar la carència de vigilància sobre la recaptació de les multes a Torrevella. El policia també havia detectat com hi havia establiments d'oci que rebien inspeccions constants mentre que altres experimentaven una situació inversa. La denúncia als jutjats de la desaparició de multes va desencadenar l'assetjament laboral de determinats comandaments policials -implicats en altres procediments-. No debades, aquest membre del cos de seguretat municipal de la ciutat va abandonar la policia local de la ciutat a causa d'aquest ambient irrespirable al qual estava sotmès.

La investigació sobre la presumpta desaparició de sancions imposades per la policia local de Torrevella va tancar-se a principis del mes de desembre de 2018. El magistrat instructor va determinar que hi havia indicis de delictes de malversació de fons públics, tràfic d'influències i infidelitat en la custòdia de documents públics en l'actuació dels tres policies implicats. Entre els agents suposadament involucrats hi ha Antonio López Vera, assenyalat pel mobbing laboral a Rico i esquitxat per un cas de tortures del qual va quedar absolt. D'aquesta manera, va decidir que els policies serien jutjats una vegada apreciava indicis de suposats delictes i va considerar que seria un jurat l'encarregat de dictaminar si eren culpables o no.

Els fets sobre els quals el jurat haurà de resoldre van començar l'any 2012 quan tres agents van aturar un vehicle que no havia respectat el senyal STOP. La conductora de l'automòbil va afirmar als policies que estaven redactant la multa que la firmaria, però que sabia que no l'hauria de pagar. No debades, va vanagloriar-se de conèixer a un comandament policial que li retiraria la sanció. La multa mai va rebre-la, tot i que un policia va registrar-li a través d'una finestra única que hi havia a Múrcia. Aquella estranya fórmula de fer constar la denúncia va donar-se per la inexistència d'un registre físic de les infraccions a Torrevella, tal com criticava una interlocutòria judicial del 2015.

«Es constata que el dia 27 de desembre de 2012 va tenir entrada la multa dels automòbils en les dependències policials, sembla que, en un sobre tancat des d'una finestra única de Múrcia. [...] Per error, s'acorda l'arxiu immediat de la sanció, sense obrir-se el sobre i amb el document enviat amb la finalitat de decidir la destinació correcta», apunta la resolució judicial, a la qual ha accedit aquest setmanari. Tanmateix, la sanció va ser trobada per un altre policia l'any 2013. Va donar-la al policia responsable de tramitar-les.
 

Fotografia de diversos agents de la policia local de la ciutat del Baix Segura| Ajuntament de Torrevella

Aquest agent, però, no va tramitar-la. Fins i tot, un altre policia hauria manipulat el registre. «De conformitat amb l'auditoria del sistema GESPOL efectuada [...] es constata que a les 02.22:08 hores del dia 6/06/13 (l'endemà passat de lliurar l'ofici a SUMA requerint l'expedient incoat arran de la multa d'actuacions) l'agent de la Policia Local José Antonio Sáez Martínez accedeix al sistema GESPOL i altera el registre», s'assenyala a la interlocutòria judicial.

Unes actuacions sota sospita de determinats membres de la policia local de Torrevella que encara no tenen data de judici. Mentrestant, els agents Domingo Zapata i José Antonio Martínez, ambdós imputats al procediment judicial, van presentar un escrit en el qual exigien «l'expulsió d'Antonio Rico com a acusació particular i l'exigència de 9.000 euros per tenir-la personada, si escau, com a acusació popular». L'argument oferit per l'advocat dels dos policies investigats era que els delictes pels quals s'imputa als dos agents «eren contra l'administració pública, en la qual el bé jurídic protegit és el recte funcionament de l'administració pública».

El recurs dels dos integrants del cos de seguretat de Torrevella era admès parcialment per part del togat encarregat de la causa. Segons la interlocutòria, a la qual ha accedit aquest setmanari, «s'acordava atorgar a Antonio Rico la condició d'acusació popular, requerint-li, en el termini de cinc dies, una finança per un import de 1.500 euros sense que puga interessar la pràctica de cap diligència o interposar recurs davant resolucions dictades en tant que no preste la fiança establerta».

La decisió del magistrat es produïa quasi paral·lelament a l'obtenció de la protecció de l'Agència Antifrau. «Atorgar l'estatut de la persona denunciant a Antonio Rico [...] motivat en la denúncia de fets delictius», recull l'escrit de l'òrgan dirigit per Joan Llinares, al qual ha accedit aquest setmanari. Les causes de suposada corrupció citades al document eren el cas Vela Mata -en el qual s'investiga la manca d'actuacions de diverses autoritats respecte de la situació legal d'un local d'oci nocturn a Torrevella- i el procediment que jutjarà la suposada desaparició de les sancions municipals.

L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció valenciana «decretava que en el cas que Antonio Rico [...] siga objecte, directe o indirectament, de qualsevol acte d'intimidació o represàlia, com a conseqüència d'aquesta denúncia, l'Agència podrà exercir les accions correctores o de restabliment que considere, deixant constància d'això en la memòria anual que presenta a les Corts». I «sol·licitava la col·laboració de l'alcalde de Torrevella perquè, com a cap superior del personal, adopte les mesures que considere adequades per a la comprovació en la qual haurà de determinar que no s'haja generat cap pertorbació de la vida professional i personal d'Antonio Rico». L'òrgan anticorrupció es reserva possibles sancions si el consistori no col·labora.

«Són els únics, junt amb la meua família, els meus amics i altres companys, que m'han donat suport», expressa a EL TEMPS el policia denunciant de corrupció. «Els policies imputats, que no han sigut ni apartats del seu lloc de treball ni se'ls ha obert cap expedient per estar investigats, volien expulsar-me del procediment. No ho han aconseguit, però he hagut de reunir 1.500 euros que no tenia, ja que denunciar la corrupció m'està costant molts diners de la meua butxaca. Gràcies a uns companys de Torrevella que ho he pogut abonar», afirma agraït. I remata: «Sense la meua presència al judici, el jurat perdria un testimoni directe de com funcionava el cos local de policia a Torrevella. Sense la meua acusació era més fàcil aconseguir una absolució. I per això, buscaven apartar-me d'un procediment en el qual hauria d'estar personat l'ajuntament i no jo com a funcionari». És el preu de denunciar actuacions presumptament irregulars.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.