País Valencià

L'exalcade amnèsic sobre l'assetjament laboral a Torrevella

L'actual vicepresident de la Diputació d'Alacant i exalcalde de Torrevella (Baix Segura), el popular Eduardo Dolón, està assenyalat en una sentència que condemna el consistori per assetjament laboral a un policia local. Segons la seua declaració davant el jutge, a la qual ha accedit aquest setmanari, Dolón «no recorda» cap procediment similar, tot i que la corporació local va ser condemnada durant dues vegades per mobbing durant el seu mandat. Imputat al cas Vela Mata, actualment és el promotor d'una moció de censura contra el pacte de progrès municipal de Torrevella.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A l'època que per escoltar música havies d'emprar cassets i la internet encara estava a les beceroles, el PP va aconseguir la vara de comandament de l'Ajuntament de Torrevella, una ciutat ubicada al Baix Segura. L'hemeroteca marca l'any 1988. L'aleshores líder local d'Aliança Popular Pedro Hernández Mateo encapçala una moció de censura que amb el suport del Centre Democràtic Social, Candidatura Unida Torrevejense i un exregidor socialista desnonen l'alcalde Joaquín García Sánchez, del PSPV-PSOE. Aliança Popular, després reinventada en el PP, governaria la corporació local durant dècades. Només l'any 2015, i gràcies a un acord a cinc bandes, la formació de la gavina deixava l'alcaldia. Hernández Mateo seria empresonat posteriorment per corrupció.

Com si es tractara de repetir la història, l'exalcalde popular i vicepresident de la Diputació d'Alacant, Eduardo Dolón, promou una moció de censura per desbancar l'ecologista José Manuel Dolón de les regnes de l'ajuntament. Una jugada que resta a l'espera d'aconseguir els suports necessaris, però que l'encapçala un regidor amb un historial polític al capdavant de Torrevella farcit d'ombres. L'última ha sigut una condemna contra el consistori per assetjament laboral a un policia local que va denunciar la corrupció al cos de seguretat municipal. Una sentència que l'assenyala per ignorar els escrits enviats per l'agent i per no actuar contra aquests comportaments.

Dolón, que va declarar davant el jutge per aquests fets el passat 25 d'abril, va afirmar en la seua compareixença judicial, a la qual ha accedit aquest setmanari i que ofereix també en vídeo, que «no recordava» cap sentència judicial sobre assetjament laboral a l'Ajuntament de Torrevella. Una amnèsia sorprenent quan la ciutat del Baix Segura havia sigut condemnada cinc vegades per aquests fets, dues durant el seu mandat. El diàleg que recull el vídeo de la seua declaració és el següent:

-Lorezo Peñas [advocat del policia assetjat]: Van haver-hi sentències d'aquest mateix jutjat l'any 2016, 2013 o 2007 sobre aquest tipus de fets. Algunes d'aquestes condemnes van produir-se quan era alcalde de Torrevella?

-Eduardo Dolón: En quins anys ha dit vostè? Si es refereix al període 2011-2015, sí, jo vaig ser alcalde.

-L.P: Vostè té constància d'alguna sentència condemnatòria de quan fou alcalde?

-E.D.: No tinc constància, perquè vostè entendrà que no puc recordar.

-L.P.: Durant aquells anys van notificar-li alguna d'aquestes sentències?

-E.D.: Les notificacions de l'ajuntament de Torrevella arribaven a l'alcalde, però després es derivaven als diferents departaments. Això no vol dir que l'alcalde les rebera.

-L.P.: Vostè les va rebre? Té constància?

-E.D.: Vostè està preguntant per unes qüestions que no puc recordar, com crec que sembla evident.

Aquest oblit, però, contrasta amb les diverses sentències que van produir-se durant el seu mandat i que condemnaven l'Ajuntament de Torrevella. Segons una interlocutòria datada de l'any 2016, i a la qual ha tingut accés aquest setmanari, «s'acredita que l'agent de policia local i delegat de personal pertanyent al sindicat CCOO ha vingut sofrint des de l'any 2004 fins a la data actual una situació d'abús laboral que li ha produït greus danys a la seua salut i la seua integritat moral».

La resolució judicial, de fet, censura l'actuació del consistori governat aleshores pel PP i encapçalat per Dolón. «És significatiu que, després d'anys de processos judicials relacionats amb l'actuació de la Policia Local de Torrevella i de diverses resolucions dictades per aquest mateix tribunal i també per part del TSJCV, no s'haja fet valdre el seu contingut i es menyspreen les resolucions per part de l'administració demandada», censura. I denuncia: «Ho ha fet fins al punt de permetre que continuen produint-se fets similars a càrrec de persones que segueixen ocupant llocs de rellevància, com l'anterior cap de policia i ara intendent al cos». «No hi ha cap excusa que puga argumentar l'administració demandada per justificar el no haver-hi activat el protocol de mobbing acordat pel ple de la corporació local fa més de set anys, en data 24/04/2009», remata la interlocutòria.

A la sentència, a més, es relata el menyspreu que va patir aquest agent de la policia local. «Van fer-li patrullar quatre dies sense la seua arma reglamentària, que no es trobava a l'armer, com és de rigor, i tampoc li responien en el termini corresponent quan sol·licitava dies per assumptes propis o les seues vacances anuals», narra la resolució. «Dels informes pericials, corroborats per les valoracions de capacitat laboral elaborades per la Mútua Universal i altres documents mèdics que estan en les actuacions, s'extrau que l'assetjament psicològic prolongat en el temps, patit per l'actor en l'àmbit laboral per part d'altres que actuen des d'una posició de poder, li han ocasionat aquest trastorn adaptatiu mixt amb ansietat i un estat d'ànim depressiu crònic», complementa la interlocutòria.

Torrevella, tanmateix, va ser condemnada, de nou, per mobbing laboral l'any 2017. És a dir, amb Dolón al capdavant del consistori. La sentència, a la qual ha accedit aquest setmanari, estableix que «s'acredita l'assetjament laboral patit per l'agent de policia local durant anys per part de la prefectura a través de qui l'exerceix». «El demandant ha sigut diagnosticat de trastorn d'ansietat no especificat i de trastorn adaptatiu amb ansietat, derivat de la situació d'assetjament psicològic al qual ha sigut sotmès al seu treball», s'indica a la interlocutòria, que assenyala que el policia formava part del grup d'agents «castigats».

La jutgessa que firma la resolució va més enllà. I com a l'anterior condemna, també censura durament l'actitud de l'ajuntament. La magistrada recorda que en dues sentències anteriors «es van entendre com a provats fets similars als que avui s'examinen i que feien referència als mateixos mètodes d'assetjament laboral que manifestaven els testimonis actuals, com ara la marginació a través de la imposició de serveis aïllats i on no hi havia cap qüestió que fer, ordres a uns altres policies de no establir comunicació ni dirigir la paraula a aquest grup, no contestar sol·licituds de vacances, rebre insults o burles, etc.». «Sobta, per tant, la desídia, la gosadia total i la deixadesa de l'Ajuntament de Torrevella en adoptar de manera immediata i efectiva mesures per tallar ja la situació tan nefasta que viu la policia local. Abans i després d'aprovar el protocol l'any 2009», denúncia de manera rotunda.

D'imputacions i irregularitats

A les dues sentències que mostren uns abusos laborals que Dolón no recorda en seu judicial, se suma la seua imputació pel cas Vela Mata. En aquesta causa, s'investiga l'actuació de l'aleshores alcalde sobre aquest establiment de la nit. Amb una situació d'il·legalitat i tot i les queixes reiterades dels veïns, ni els comandaments de la policia ni els responsables polítics -en aquest cas, Dolón- van prendre suposadament les mesures necessàries per inspeccionar les irregularitats comeses presumptament per la discoteca Vela Beach, ubicada a la zona septentrional de la població.

Al centre, l'exalcalde de Torrevella i membre de la cort del president de la Diputació d'Alacant, el popular César Sánchez, Eduardo Dolón| Arxiu EL TEMPS

L'exalcalde de Torrevella, a més, va estar esquitxat pel «Gürtel de la Costa Blanca», tal com va batejar-lo Compromís. La coalició valencianista va presentar una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció en la qual es detallaven pagaments i contractes irregulars per valor de 3,2 milions d'euros. Aquest fraccionament de contractes detectat al Patronat de la Costa Blanca, i del qual aquest setmanari en va detallar els abonaments, va escampar-se a altres municipis del sud del País Valencià com ara Benidorm (Marina Baixa) o Torrevella (Baix Segura).

Xifrats en quasi un milió i mig d'euros i signats quan el popular ocupava la vara de comandament de Torrevella, l'ecologista Dolón va presentar un altre escrit a Anticorrupció per aquests treballs, com ho va fer Compromís. Ambdues van quedar arxivades. Tacat també pels sobrecostos del teatre municipal de la ciutat, l'amnèsia en els assetjaments laborals a policies és una de les ombres que persegueixen l'impulsor de la moció de censura que vol enderrocar el govern de canvi a la ciutat del Baix Segura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.