Clavegueres policials

«Màfia» policial a Torrevella

La justícia ha condemnat l'Ajuntament de Torrevella (Baix Segura) per l'assetjament laboral que van practicar comandaments policials i que va permetre el vicepresident de la Diputació d'Alacant, el popular i exalcalde de la ciutat Eduardo Dolón, a un agent local que va denunciar pràctiques corruptes al cos. Un inspector acusat al cas (actualment jubilat) també està involucrat en una causa de tramitació irregular de multes i en un procediment en el qual s'investiga la suposada manipulació de les oposicions a la policia local i tortures a uns detinguts per robatori. El seu fill, també membre del cos, està investigat en una presumpta xarxa d'extorsió a comerciants.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sense cap tipus d'amonestació durant els seus anys com a Guàrdia Civil, A. R. va decidir enrolar-se en la policia local. Ho faria en juliol de 2010 a Torrevella, una població de la comarca del Baix Segura situada a mig camí entre les arrels del seu pare i les de la seua mare. Amb família a Cartagena i Alacant, aquest murcià de naixement va començar a detectar comportaments estranys a la si del cos de policia local de la ciutat. La manca de control sobre els diners en efectius que es recaptaven com a resultat de les multes del tràfic va ser un dels primers fets que van cridar-li l'atenció. Com també les inspeccions sistemàtiques que patien diversos locals d'oci de la població mentre altres s'estalviaven la pressió policial.

Un conjunt d'actuacions farcides d'ombres que el nouvingut agent de la policia local va decidir traslladar al cap del cos. A. R. estava convençut que el seu superior prendria les mesures necessàries per tallar de soca-arrel aquells comportaments. Però la reacció va ser la contrària: va ignorar les seues paraules. I «sense mostrar interès pels fets denunciats», va suggerir-li narrar les irregularitats a la justícia. Dit i fet, l'any 2013 van resultar imputats l'inspector Antonio López Vera i altres dos policies locals. Un escrit que va comportar que el denunciat iniciaria un calvari professional. Però també que els jutjats investigaren si van perdonar-se 300 multes durant el darrer mandat del PP, amb el cas paradigmàtic d'una possible manipulació del registre per llevar la multa a una coneguda de l'inspector. Fins i tot, va arribar a vanagloriar-se de què li llevarien la sanció per la seua amistat amb el funcionari policial.

Aquest dijous el jutjat contenciós-administratiu número 1 d'Elx ha condemnat l'Ajuntament de Torrevella per assetjament laboral sobre aquest policia. La sentència, a la qual ha accedit aquest setmanari, relata com des del primer moment que l'agent va posar en disposició dels tribunals aquella gestió sota sospita de les multes «va sofrir una sèrie d'irregularitats». Una resolució, tanmateix, que no és nova. És la tercera vegada que un tribunal condemna el consistori per assetjament laboral a policies locals. Abans d'aquest cas, va haver-hi dos més.

«Van canviar-li els torns sense avisar, van denegar-li les vacances, van imposar-li torns sense el descans obligatori, va desaparèixer-li l'arma com documents de la seua taquilla, etc.», detalla la interlocutòria. «Se l'insultava quasi cada dia i davant de tot el món, tant per López Vera com pel seu cercle pròxim. També van fer-se públic els escrits que va enviar al regidor de Policia [la popular Agustina Esteve Huertas] com a l'alcalde [l'actual vicepresident investigat per prevaricació a la Diputació d'Alacant Eduardo Dolón], en els quals, per exemple, denunciava la situació dels interins, demanant solucions perquè no podia haver-hi un nombre tan elevat, una filtració que va fer-se amb l'objectiu que els agents li agafaren mania», narra la resolució judicial. De fet, el mateix inspector va deixar al tauló d'anuncis reservat per a comunicacions sindicals un escrit d'acomiadament d'A. R. en el qual «l'insultava».

El comandament de policia, actualment jubilat, va penjar en el mateix tauló «altres escrits humiliants» per a l'agent que va denunciar la corrupció policial a Torrevella. López Vera emprava aquest panell «sense ser un càrrec sindical, però autoritzat per no se sap qui». No debades, i tal com detalla un document de l'Agència de Protecció de Dades espanyola al qual ha tingut accés aquest setmanari, l'inspector «no tenia res a veure amb el sindicat independent de policies locals de Torrevella» tal com justificava. «No està afiliat, ni integrat o vinculat al sindicat», ratifica el document elaborat després de «sol·licitar la informació al Sindicat Independent de la Comunitat Valenciana».

Fotografia de diversos agents de la policia local de la ciutat del Baix Segura| Ajuntament de Torrevella

Com a conseqüència del mobbing laboral que patia, «va sol·licitar que fóra enviat a un altre municipi mitjançant una permuta que se li va denegar, malgrat comptar amb nombrosos informes mèdics que donaven suport a la petició per motius de salut. Fins i tot, tenia a favor seu un informe del Consell Jurídic Consultiu (CJC) de la Generalitat Valenciana, datat en setembre de 2016, que dictaminava el seu trasllat». Tot i aconseguir que fóra enviat a una altra població, «des de Torrevella va filtrar-se el dictamen complet del CJC, que incloïa el seu historial mèdic». Aquella jugada realitzada per part dels acusats va provocar que fóra de nou traslladat a una segona localitat, en la qual exerceix de policia local sense cap tipus d'assetjament. Abans, però, un policia de Torrevella va cridar a la comissaria del seu nou destí per advertir que «li faria la vida possible».

L'assetjament laboral patit durant anys per l'agent de policia local va generar-li «un menysteniment a la seua salut de manera important». O dit d'altra manera: «Un trastorn adaptatiu i uns danys morals derivats de l'assetjament psicològic partit que va ser propiciat i instrumentat pels comandaments de la policia local d'aleshores, fonamentalment per López Vera i Vicente Gutiérrez Sola [cap de la policia local de Torrevella]». Això sí, tot «permès i consentit per l'Ajuntament de Torrevella, únic demandat en aquest procediment». «De manera reiterada, apareixen com a instigadors d'altres assetjaments a policies locals sense que per part dels superiors funcionarials i polítics s'haja obert cap expedient, a pesar que el consistori ha hagut de desemborsar milers d'euros per abonar les indemnitzacions que surten de la butxaca del contribuent», censura la interlocutòria.

«Els denunciats de corrupció estem perseguits»

Amb una compensació per l'assetjament laboral patit de 95.816,22 euros que només pot tombar una resolució contrària del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, l'agent explica a EL TEMPS que «arrossega seqüeles de per vida». «Van fer-me la vida impossible. Em canviaven el torn, en llevaven les ajudes escolars de les quals disposava el cos, van denegar-me les vacances i els dies d'assumptes propis, van fer el mateix amb la paga extraordinària i altres emoluments... Era un autèntic infern», assenyala un policia que també va participar en les diligències sobre el cas Vela Mata, en el qual s'investigava la manca d'actuació de l'aleshores alcalde Dolón, tècnics i diversos comandaments policials -com ara l'inspector assenyalat anteriorment- sobre la il·legalitat d'una discoteca de Torrevella, malgrat les constants queixes dels veïns. 

«Va ser tot per denunciar uns fets irregulars. Ha sigut, i continua sent pels problemes psicològics i de salut que encara tinc arran d'aquella situació, un calvari amb el qual s'intenta evitar que es denuncie la corrupció», adverteix. I censura: «Sincerament, va ser decebedora l'actitud de l'aleshores alcalde. Va ignorar els meus escrits i va permetre que els comandaments policials realitzaren aquest tipus de pràctiques. No debades, va perpetuar un sistema de policies interins establert des de l'arribada del popular Pedro Ángel Hernández Mateo [que va ser empresonat per manipular un contracte milionari de servei de recollida del fem]. És totalment anòmal que Torrevella continue tenint quasi 50 agents de policia local de manera interina».

Al centre, amb un carpeta de promoció turística de la Costa Blanca, Eduardo Dolón, exalcalde de Torrevella i vicepresident de la Diputació d'Alacant| Diputació d'Alacant

«El nou govern de Torrevella ha tingut una altra actitud respecte a la meua persona. No és comparable, ni de bon tros, amb el tracte que vaig tenir amb Dolón, que va permetre que m'assetjaren laboralment», critica l'agent, que compta amb diversos reconeixements com ara la medalla de plata al mèrit policial per les seua tasca professional. I reivindica: «Aquells que denunciem la corrupció en Espanya necessitem una llei que ens protegisca davant els abusos del poder. Per denunciar, com és el meu cas, una mena de màfia policial a Torrevella, he estat perseguit. Ara bé, no és un cas singular. Els ocorre a tots els que en Espanya s'atreveixen a fer el pas».

Extorsió, tortures i oposicions «manipulades»

Un dels comandaments de policies assenyalats a la sentència per assetjament laboral, l'inspector Antonio López Vera, està sent jutjat per suposadament agredir, amenaçar i insultar a una parella a la qual van enxampar robant en un habitatge de l'oficial de policia Carlos Illán, també involucrat a la causa. La Fiscalia demana 24 anys de presó per als cinc membres del cos de policia local investigats i la inhabilitació dels dos comandaments policials per no actuar. També estava esquitxat el regidor de Seguretat Hipólito Caro (PP), però va faltar abans que se celebrara el judici.

La investigació va arrancar d'una denúncia per narcotràfic. En un principi, va investigar-se si López Vera i altres dos agents «pressionaren» a tres joves detinguts per un robatori. L'objectiu era trobar la ubicació de dos kilograms de cocaïna que reclamava un narcotraficant d'origen colombià, que era, en aquell moment, confident de les forces de seguretat. «El narcotraficant, en presència dels agents i després que els policies hagueren dut als altres traficants a la comissària, va amenaçar-los en dur a dos sicaris», segons s'apuntava, d'entrada, a les diligències judicials. El jutge, amb tot, no va veure delicte, però sí irregularitats en la detenció dels menors, ja que va fer-se sense comunicar-ho al Ministeri Públic.

Aquella recerca judicial, però, va revelar les suposades pràctiques de tortura i la possible manipulació d'unes oposicions a la policia local. Amb el telèfon de López Vera interceptat pels investigadors, va enregistrar-se una conversa entre l'inspector i un responsable polític, que no va esclarir-se si era l'exalcalde de Torrevella o el regidor de Seguretat Pedro Valero. «El servici s'ha realitzat correctament, però l'home no pot posar-se dret. Té dues costelles trencades i no se sap cap cosa més», expressa el comandament policial. Davant la preguntada encriptada de si l'han atonyinat del responsable polític, l'agent contesta: «Té lesions greus, ja que l'han tingut en el calabós deu hores». «Està rebentat. El metge del centre de salut l'ha enviat de manera urgent a l'hospital Baix Segura. Estem esperant que duguen el part de lesions per refer les diligències abans d'entregar-les a la Guàrdia Civil», afirma l'inspector en un diàleg amb el cap de la policia local.

Dels enregistraments policials a les converses telefòniques de l'inspector, també es desprèn un intent de manipular les oposicions a la policia local de Torrevella. «No et preocupes que els dos inspectors que estaran, i també el meu cap, en passar-me part de les preguntes que posaran, i jo li les passe al meu fill i al teu», indica en una altra conversa López Vera a un capità de la benemèrita, que va estar investigat a la causa.

Imatge d'un establiment comercial de Torrevella

El fill de l'inspector és actualment, segons apunten fonts policials a aquest setmanari, agent interí al cos local de Torrevella. Encara més, les mateixes fonts assenyalen que és un dels policies que van ser detinguts l'any 2017 en una operació contra una xarxa d'extorsió a comerciants. Segons va informar la Guàrdia Civil, autora de la batuda policial, va detenir-se a quatre agents de la policia local de la ciutat del Baix Segura per impulsar un «grup criminal» que exigia suposadament quantitats que oscil·laven entre els 6.000 i els 40.000 euros a comerciants de la població per evitar la clausura dels seus locals després de reiterades inspeccions. L'institut armat va arrestar dues persones més teòricament vinculades a la xarxa, una de nacionalitat sèrbia i l'altra colombiana. Els sis detinguts estaven acusats pels presumptes delictes de suborn i pertinència a organització criminal.

A parer dels investigadors de la Guàrdia Civil, els emmanillats estaven «perfectament organitzats i cada un tenia un rol diferent dintre de l'estructura». D'aquesta manera, el modus operandi que presumptament empraven era el següent: després d'advertir o denunciar un determinat establiment comercial, una persona que assegurava tenir amistat amb els agents els oferia els seus serveis d'intermediació amb ells per llevar-los la multa. Una vegada en contacte, una persona era l'encarregada de sol·licitar als propietaris un suborn a canvi de retirar el procediment sancionador. En cas de no entrar dintre del joc de l'extorsió, els comerciants rebien, de nou, la visita de la policia local per realitzar la inspecció corresponent. Un procediment, aquesta vegada sí que legal, que va complicar la tasca de detecció de la presumpta trama.

Dos dels agents va ingressar en presó provisional per aquests fets, però un d'ells va sortir en llibertat sota una fiança de 20.000 euros. Les fonts consultades indiquen que, precisament, era el descendent de l'inspector involucrat en uns comportaments sota sospita dels quals va advertir l'agent A. R. L'assetjament laboral, ara avalat pels tribunals, va ser el preu que va pagar per denunciar la corrupció policial d'un cos enfangat d'irregularitats a Torrevella.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.