Empresa

Crida de la patronal Cecot per aprovar els PGE

Antoni Abad, president de Cecot, exigeix  l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, que depèn del sí dels partits independentistes catalans al Congrés espanyol.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“No és cert que l’exercici de responsabilitat pressupostària sigui una renúncia. Cap dels empresaris ho interpretarà d’aquesta manera”. Així s’expressava Antoni Abad, empresari i president de la patronal vallenca Cecot, amb seu a Terrassa. Tot en un context de rebuig explícit dels partits independentistes catalans a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. El dia anterior, Quim Torra, en un acte dedicat als subscriptors del digital Vilaweb, va alertar d’una crisi al si del govern català en cas que els diputats al Congrés d’Esquerra Republicana i PDeCAT aprovaren, sense el seu vistiplau, els PGE. Roger Torrent va reiterar que no els podien aprovar signant un xeic en blanc en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En aquest escenari, Cecot fa una crida a aprovar-los, tot separant les reivindicacions polítiques i de llibertat per als presos polítics i exiliats de l’estabilitat pressupostària, econòmica i empresarial. “Són àmbits diferenciats i separats”, deia Antoni Abad, que es mostrava “confiat” que hi haurà PGE i pressupostos catalans que es beneficiaran, també, dels estatals. De fet, preguntat per quina és la demanda principal de Cecot a la Generalitat de Catalunya, Abad no dubtava a assenyalar els Pressupostos. “És la més important. Hem de ser conscients que no té sentit desatendre la competitivitat i el progrés. Per atendre-ho tenim l’oportunitat clara dels PGE. I a més, es poden atendre altres aspiracions polítiques, però no s’ha de desatendre res. Hem de fer la negociació de Pressupostos com a Pressupostos”, insistia. I exposava una conclusió clara: “Als empresaris no ens agrada la política quan no es va a buscar el bé comú”.

Pel que fa a altres qüestions, Abad explicava que la perspectiva de decreixement a l’eurozona i la pujada d’interès prevista per a aquest any 2019 no ha de contribuir a generar una visió d’alarmisme econòmic. “Una desacceleració no ha de crear alarma. Continuarem creixent més que la majoria d’estats”. Demanava, també, l’adaptació a una revolució de perfils professionals i a les demandes dels treballadors. “Cal aplicar reformes estructurals. La qüestió no va de derogar la reforma laboral de 2012”, sinó de “canviar marcs”. Abad exigia el trasllat de la responsabilitat a les empreses en qüestions com ara la formació dual. “Necessitem donar oportunitats d’aprenentatge pràctic, perquè falten perfils professionals en molts sectors, falten tècnics i professionalitat”.

Després d’una crida al diàleg amb sindicats i a “l’empoderament social” que se’n deriva -segons paraules d’Abad-, el president de Cecot no s’ha estat de desitjar “que Barcelona es torni a orientar bé”. “Barcelona i el seu futur depenen de saber integrar bé l’Àrea Metropolitana, on hi ha el Vallès”. Preguntat pels principals retrets cap al govern de la capital catalana, Abad argumentava que si l’alcaldessa de Barcelona -Ada Colau- “només pensa en termes del seu municipi, això és de miopia perillosa”. “Diem que Barcelona és la botiga i el Vallès les fàbriques i els magatzems. Si Barcelona vol competir amb les principals capitals mundials, si vol esdevenir un Great Barcelona -en referència explícita al Great London-, ha de ser conscient d’aquesta obligació”. Alhora, posava l’accent en el fet que la connexió de transport públic entre les capitals del Vallès i Barcelona era més cara per als viatgers que amb altres municipis com ara Mataró o Vilanova i la Geltrú, “que estan a més quilòmetres”.

Relacions amb Foment

Les relacions entre Cecot i Foment del Treball van trencar-se l’any passat amb la suspensió -no prevista als estatuts de Foment- de Cecot pel que fa a la seua integració dins la gran patronal catalana. Enguany, Foment ha canviat de president. Antoni Abad reconeix que amb Josep Sánchez Llibre “han canviat moltes coses” i pronostica “una nova etapa”. Tot i que la suspensió es manté -l’anterior president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va marginar Cecot per discrepàncies polítiques relacionades, també, amb el moment que viu Catalunya-, cal esperar la represa de les relacions. Malgrat tot, Abad deia que “mai no ens hem sentit mai fora de Foment”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.