ESTATUT VALENCIÀ

Cantó s’esborra de la comissió constitucional que aprova la reforma de l’Estatut valencià

La comissió constitucional del Congrés aprova la disposició addicional de l’Estatut valencià que ha de garantir una inversió estatal en infraestructures equivalent al pes demogràfic del País Valencià. Com havia anunciat ara fa 48 hores, Ciutadans, que ha tingut l’asturià Ignacio Prendes –i no Toni Cantó– com a portaveu, s'hi absté. Una posició que ha descol·locat els diputats valencians de la formació a les Corts valencianes. El 20 de novembre passat Ciutadans encara donava suport, amb la seua signatura, a la reforma de què s’ha despenjat ara.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Article únic. Es modifica la disposició addicional primera de l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana, la nova redacció de la qual passa a ser la següent: «La inversió de l’Estat a la Comunitat Valenciana, Fons de Compensació Interterritorial exclòs, serà equivalent al pes de la població de la Comunitat Valenciana sobre el conjunt de l’Estat per un període de set anys. Amb aquesta finalitat es constituirà una comissió integrada per l’administració estatal i autonòmica».

La inclusió d’aquesta disposició addicional a l’Estatut valencià, pactada a les Corts valencianes pel PP i el PSPV en març de 2011 però aturada al Congrés espanyol des de llavors, reviscola sense la unitat prevista. Tal com havia anunciat aquesta setmana, Ciutadans s’ha desmarcat finalment de la unanimitat existent per tal d’incloure aquesta reforma puntual de l’Estatut. Toni Cantó ni tan sols no ha fet acte de presència al debat parlamentari, sinó que ha delegat en l’asturià Ignacio Prendes, qui ha menystingut l’abast real de la reforma. Ho confirma, segons ha dit, la nul·la efectivitat de les disposicions homologables presents als estatuts català i andalús.

Prendes ha titllat la reforma d’“engany” i ha explicat el retard a aprovar-la de forma definitiva: “És jurídicament inaplicable, legalment intranscendent i econòmicament inviable”. S’ha remès a un informe del Consell Jurídic Consultiu valencià que va residenciar la competència exclusiva d’elaborar els Pressupostos en el Govern de l’Estat, el Congrés i el Senat. “Aquesta clàusula que vostès celebraran avui amb focs d’artificis no vincula les Corts Generals, no se’n deriva cap millora, és inaplicable”. El diputat de Ciutadans ha anat més enllà i ha recordat que el Tribunal Suprem va especificar que el Govern espanyol només estava obligat a respectar els acords adoptats entre cada comunitat autònoma i l’Estat. En funció de cada exercici i de les prioritats existents, afirma Ciutadans, ha de variar la inversió als diversos territoris de l’Estat. Prendes ha arribat a dir que disposicions com aquesta menen “a un país inviable, descosit”, perquè cada estatut “diu allò que els seus ciutadans volen escoltar”. “No participarem en aquest engany”, ha sentenciat.

Una mica abans, Joan Baldoví, en representació de Compromís, havia fet una crida al “consens”, posant com a exemple el quadre de Joan Genovès que penja de la sala constitucional del Congrés. “D’aquest quadre, avui, se n’ha fugit algú”, ha lamentat. Baldoví ha assenyalat que el text de la disposició “no és allò que Compromís voldria”, però que aquest era “l’acord possible”.

En la mateixa línia, Ricardo Sixto, diputat d’Units Podem, ha insistit que els valencians “no volem ser menys que ningú”. “Si aquestes clàusules figuren en uns altres estatuts, també el volem al nostre”, ha dit. “S’ha acceptat l’esmena proposada per Ciutadans, però cap diputat valencià no ha vingut a defensar la postura del seu partit”, ha etzibat. Joan Tardà, en nom d’Esquerra, ha subratllat que “el País Valencià pateix un veritable espoli per part de l’Estat espanyol de fa dècades, que afecta tant els ciutadans de dretes com els d’esquerres”. Amb l’experiència acumulada, però, ha advertit que l’aprovació de la disposició corre el risc de convertir-se en “paper mullat”.

El diputat asturià de Ciutadans, Ignacio Prendes, defensa la postura de Ciutadans a la comissió. 

En representació del PSOE, els diputats Ciprià Ciscar i Artemi Rallo han explicat que el canvi de posició de Ciutadans “quedarà per a la història”. “Han donat l’esquena als valencians i s’han negat a representar-los”, han dit en referència a l’absència de diputats valencians. “És la primera vegada que el veig ací, senyor Prendes, he vist passar diputats seus que pertanyien a UPyD i ara a Ciutadans, però que avui no hi són”, ha expressat Gerardo Camps, en nom del PP i en referència implícita a Cantó. “En les set reunions celebrades fins ara havia coincidit amb els representants dels altres partits, però no amb vostè”, ha emfasitzat abans de llançar diverses preguntes a l’aire: “És coherent signar una esmena transaccional i desentendre’s al cap de 48 hores? És coherent signar una esmena d’addició, que significa estar d’acord amb la resta del text, i desentendre’s dos dies després? És coherent haver cogovernat a una comunitat autònoma [Andalusia] que al seu estatut té una clàusula com aquesta i no haver-ne demanat la derogació? És coherent que el seu grup parlamentari, a Catalunya, mai no haja reclamat la derogació de la clàusula que apareix en aquell Estatut?...” Un reguitzell de preguntes que han quedat suspeses en l’aire.

Els representants de les Corts valencianes, que hi han pogut intervenir, han destacat també la soledat incomprensible de Ciutadans. El diputat d’aquesta formació que ha hagut de defensar la incòmoda postura del partit, Juan Córdoba, ha llegit un escrit –potser redactat per l’absent Cantó– en què ha lamentat que la reforma “no servirà de res” i que serà una mera “declaració d’intencions”. “És propaganda de cara a la pròxima campanya electoral”, ha considerat qui fins ara fa dos dies defensava la necessitat de la reforma. “Una rentada de cara del bipartidisme”, ha conclòs amb nerviosisme.

No hi havia per menys. La votació ha deixat clara la posició solitària de Ciutadans: la comissió constitucional ha aprovat el dictamen de reforma de l’Estatut valencià amb 33 vots a favor, cap en contra i 3 abstencions, les de Ciutadans. Entre els representants de les Corts valencianes, el resultat ha estat igualment aclaparador: 12 a favor, cap en contra i una abstenció. La de Córdoba.

La reforma quedarà aprovada definitivament al ple del Congrés de la setmana pròxima, l’últim de 2018. Més tard, previsiblement al febrer, haurà de ser aprovada pel Senat, i per acabar, l’hauran de ratificar les Corts valencianes. El referèndum previst a la reforma de 2006 per a les successives reformes s’ha considerat innecessari. Totes les formacions havien arribat, també, a aquest acord.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.