Bombers

«Tenim una gran cartera de serveis sense suport econòmic ni voluntat política al darrere»

Marc Guix (Barcelona, 1974) forma part del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya. També és coordinador sindical de Comissions Obreres dins del seu gremi i, alhora, exerceix com a advocat, disciplina en què es va formar. Parlem amb ell de la vaga que els bombers i altres servidors públics estan protagonitzant.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Entre bombers i metges han sumat més d’un miler de persones a les portes del Parlament. Què ha passat?

Els sanitaris que es manifestaven han superat el cordó policial que hi havia al Parlament. La reacció lògica dels bombers ha estat la d’anar a fer cordó per protegir el sistema sanitari. Sempre ho hem fet així. També ho vam fer així l’1 d’octubre. Hi ha hagut tensió, però fins aquí molt bé. Es tractava de mostrar la nostra disconformitat. Aleshores, els Mossos han anat a agafar el carro de la sirena que emprem per fer soroll. Ens l’han tret i nosaltres fet per recuperar-lo. Aquí és on ha començat tot. Els Mossos ens han empès i de cop i volta, la força de tots bombers ha estat la de tirar endavant i han hagut de recular, perquè no podien fer altra cosa. Saben que quan els bombers hi estem, no anem enrere. I en aquest moment s’han portat un company nostre.

Detingut?

Sí, suposadament perquè havia agredit els Mossos, quan ells han donat cops de puny i puntades, cosa que no poden fer. Només poden carregar amb porres i defensa establerta. Quan se’l duien l’hem agafat per evitar-ho, però no hem pogut. El company detingut és del parc de bombers de Sant Feliu de Llobregat, però ha estat alliberat prompte.

En el cas dels Bombers, em resumiria els motius de la vaga?

Ens centrem en bombers, perquè la vaga la fan els treballadors dels serveis bàsics del sistema públic català. Els bombers fem un servei essencial i com a tal ens hem de dotar de recursos per complir amb la ciutadania. Estem sota un decret, el 74/2014, que per la mala gestió de la dreta catalana, encapçalada per Ramon Espadaler quan era conseller d’Interior (2013-2015), ens va fer que els bombers treballéssim 100 hores de més per pal·liar mancances. Fer treballar més hores de les que toquen per evitar la convocatòria d’oposicions és contraproduent. D’aquestes 100 hores per sobre de les que fa qualsevol funcionari, hi havia un marge per fer-ne, a banda de les 100, 48 hores més de forma voluntària si un 80% del col·lectiu les feia. Com que van ser menys els que les van fer, aquestes hores s’han imposat de manera obligatòria. Si no arribàvem al percentatge, les havíem de fer per decret. Aquestes 148 hores de més es paguen a sota preu d’hora ordinària. El 2017 hem fet 420.000 hores extra. Això és insostenible. Tot ve per la falta de personal, per la mala gestió de les pensions... Per tot plegat.

Marc Guix, bomber de la Generalitat de Catalunya i coordinador sindical del seu gremi a Comissions Obreres

També denuncien la precarietat del material laboral.

Per exemple, pel que fa a vehicles, tenim 100 camions que no compleixen amb la normativa. S’ha hagut d’anar a inspecció de treball per denunciar que no hi havia cinturons de seguretat. Fins que no ha sortit la resolució d’inspecció no han fet res. Emprem vehicles que tenen 20 anys i han fet 400.000 quilòmetres. I que es cauen a trossos. I diran que ara està licitat un concurs de 92 camions. Sí, però és una licitació molt gran i ha d’obtenir el permís d’Europa, perquè són molts milions d’euros. I no fan licitacions menors, que s’aproven amb més agilitat.

Com afecta tot això al vostre dia a dia?

Per exemple, l’altre dia a Girona, als bombers que tornaven d’un servei se’ls va caure la roda del darrere. Sort que anaven en línia recta i que el conductor va estar hàbil. A Cambrils va caure la façana de la cotxera. Hi ha instal·lacions amb rates i paneroles. Hi ha oficines dins de barracons des de fa anys... Un altre exemple: si un bomber de guàrdia no té guants, agafa els del company que no està. En aquest sentit, tenim el debat intern si devem actuar quan no disposem de material propi.

Esperaven més de l’executiu presidit Quim Torra o no hi havia millores previstes al cos?

Tot això no està malmès des d’ara, sinó des de fa molts anys, amb la gestió de la dreta a Interior. Tot són bones paraules i tot ho condicionen als pressupostos. Si no n’hi ha, diuen que no poden fer res. Però jo he pogut parlar amb molts parlamentaris, amb tots els grups excepte Ciutadans -que no hi eren-, i mentre el representant de Junts per Catalunya ho relacionava tot amb els pressupostos, tant des de la CUP com des dels comuns ens han dit que es poden fer moltes coses amb els pressupostos prorrogats. I no les fan. Podem entendre que sanitat està fatal, que ensenyament també, que hi ha un pastís per repartir i que tots el volem sencer perquè el necessitem... Però aquest no és el nostre problema. Hem d’esperar més d’ells. Fixa’t: l’any passat es va fer un pla estratègic per revertir la situació i arribar a mínims. Es va aprovar i no el van seguir. Es va aprovar i no el van seguir per manca de pressupostos. Va ser fer la foto i res mes. Els que el van aprovar ens van confessar que era un brindis al sol. Per tant, manca una clara voluntat política. I passa amb metges, bombers, forestals... Els forestals rescaten persones amb material propi que l’administració no els hi dona. Tenim una gran cartera de serveis, però darrere no hi ha el suport econòmic ni la voluntat política que hauria d’haver-hi. Per no parlar de mancances de formació o de riscos elevats.

Hi ha el relat polític que les insuficiències en els cossos de servei ciutadà tenen relació estricta amb el model fiscal que hi ha a Catalunya i els diners que van a Madrid.

Nosaltres, els bombers, no ens ho creiem. Per exemple, el 2014, en plena etapa de retallades, els bombers necessitàvem la flota nova de vehicles lleugers perquè teníem material obsolet i el conseller Ramon Espadaler sí que va fer la renovació de la flota de vehicles de Mossos. No estaven tan malament? El 2013, el Departament d’Interior va fer un contracte a 160 milions d’euros a 10 anys pel tema de telecomunicacions. Tot depèn de la gestió. Els Mossos tenen concursos de trasllat cada any, molta oferta formativa, promocions internes... I el discurs aquest que els diners van a Madrid fins fa poc més o menys ens ho crèiem. Ara ja no. Molts de nosaltres votem la CUP o Esquerra Republicana i volem la independència. Però molts altres bombers són de Podem, socialistes o de VOX, que també n’hi ha. I tots estem en la lluita de millorar les condicions per ajudar la ciutadania.

Què pronostiquen, de tot plegat?

No defallirem. Anirem a més. Els pressupostos no s’aprovaran i anirem cap a noves majories al Parlament. Crec que passarà això.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.