XII Legislatura

El Govern impulsa un fòrum de debat constituent sense procés constituent ni Constitució

Lluís Llach serà l'encarregat de liderar el consell assessor que haurà de definir el funcionament del Fòrum Civic i Social de Debat Constituent

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Gota a gota, l'executiu Torra va fent públiques informacions sobre el Fòrum Cívic i Social de Debat Constituent. Aquest dimarts, al Palau de la Generalitat, el president feia la presentació oficial del consell assessor que s'encarregarà d'impulsar l'ens i anunciava que el liderarà el cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach. Aquest explicava que el nou organisme no pretén ni iniciar un procés constituent ni redactar una Constitució. Contrasta, així, amb el que va anunciar Torra al seu pla de govern en què va parlar de "Fòrum Cívic i Social Constituent", sense la paraula debat, i va afirmar que hauria de posar les bases d'una futura constitució catalana.

Es tractarà doncs, d'un debat que ha d'implicar sectors amplis de la societat catalana amb la voluntat de "repensar el país" en l'àmbit social, cívic i tècnic. Aquest tres ítems estructuraran les àrees de treball del Fòrum. No s'ha concretat encara, però, ni les dates, ni el lloc, ni el format dels debats, tasca que recau al consell assessor. Tampoc la manera com el govern haurà d'assumir els resultats d'aquests.

Falta per conèixer, també, quins membres acompanyaran a Llach en l'estructura de l'organització, la participació de la qual han anunciat que no estarà remunerada. Segons Nació Digital, aquest grup de persones el podrien conformar Albano Dante Fachín i Àngels Martínez Castells -de Som Alternativa-, Gabriela Serra -exdiputada de la CUP i responsable de procés constituent en la redacció de la llei de transitorietat jurídica- o la mediàtica exdirigent socialista Beatriz Talegón. La presència de Serra, però, contrastaria amb les crítiques fetes des de fonts la CUP al Fòrum perquè no va acompanyat d'un procés constituent i de ruptura efectiu, segons la formació anticapitalista.

Llach, de fet, remarcava que ells es disposen a "dinamitzar un debat constituent", però que "un procés constituent s'inicia després de declarar una independència efectiva". El cantautor recordava, també, que el consell "no neix del no-res, dona continuïtat a les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent de l'onzena legislatura". Finalment, tant Torra com Llach remarcaven que el consell assessor i el Fòrum tindran independència de les dinàmiques institucionals.

El Fòrum, però, neix amb el dubte de si aconseguirà mobilitzar una part àmplia de la societat per tal que la mostra sigui representativa. De moment, tal com va passar amb el Consell de la República anunciat aquest dilluns, la negativa de la CUP fa que no sumi, ni tan sols, el suport del global de l'independentisme.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.