El PP i l'extrema dreta

Els motius pels quals una dirigent del PP català es manifesta amb VOX, Barraycoa i PxC

La Secretària General del PP a Barcelona, Elisabeth Jiménez Cara, reconeix a EL TEMPS no tenir problemes per manifestar-se al costat de membres de formacions d'extrema dreta com VOX o Somatemps, tal com va fer el passat 9 de setembre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El passat 9 de setembre, Jose Manuel Opazo, el mecenes dels ultres arrencallaços, va convocar a Barcelona una manifestació per reclamar la dimissió de Pedro Sánchez. Al seu entendre, és molt tou amb l'independentisme. L'acte va acabar essent una marxa anticatalanista que va aplegar bona part de l'extrema dreta catalana. De Vox a Plataforma per Catalunya, passant per Democracia Nacional o Nosotros. Acabada la manifestació hi va haver dues agressions de caràcter ultra per part de persones que havien participat de la marxa.

També hi va haver, però, representació del Partit Popular. En concret, hi van ser el regidor barceloní Alberto Fernández Díaz i la secretària general del PP a Barcelona, Elisabeth Jiménez Cara. Aquesta darrera va ser fotografiada a la capçalera de la manifestació, compartint pancarta amb el mateix Opazo, el líder de Vox a l'Estat espanyol Santiago Abascal i dos dirigents de la xenòfoba Plataforma per Catalunya.

 


Just a la seva dreta hi havia també l'ultracatòlic Javier Barraycoa. Segons un reportatge publicant recentment a Crític, aquest professor de la universitat Abat Oliba CEU és membre de l'organització ultradretana Somatemps i va ser, també, fundador de Societat Civil Catalana, de la qual ja no forma part. En el passat havia estat també secretari del partit Comunió Tradicionalista Carlista a Catalunya. Tal com va publicar la Directa, el 18 de juliol de 2016 Barraycoa va participar d'un acte de commemoració del pronunciament militar de 1936 a Girona, organitzat per Acción Juvenil Española, joventuts de l'escissió de Fuerza Nueva, Movimiento Católico Español. A la foto se'l pot veure a sota d'una bandera preconstitucional.

 

Jiménez Cara diu tenir els llibres de l'"afable" Barraycoa que manté vincles amb altres partits de l'espanyolisme parlamentari. Com a mostra, la presentació que va fer d'ell l'aleshores diputat de Ciutadans Jordi Cañas durant una xerrada al campus jove del partit del 2013.

Des d'EL TEMPS hem parlat amb Elisabeth Jimenez Cara per conèixer els motius pels quals va participar d'aquella manifestació i els seus posicionaments sobre les persones que l'acompanyaven a la pancarta de capçalera.

Per què va decidir anar a la manifestació del dia 9 de setembre?
L'organització ens va trucar, com a tots els partits constitucionalistes. Sempre responem a qualsevol manifestació que estigui dins els límits de la legalitat i recolzi el constitucionalisme on sigui, en defensa de la majoria de catalans que estem bastant farts de la situació que patim des de fa anys.

Vostè va ser a la capçalera de la manifestació, ho recorda?
Sí, perfectament.

En aquella capçalera al seu costat hi havia el senyor José Manuel Opazo i el senyor Santiago Abascal. Li genera cap problema compartir capçalera amb gent de VOX?
Primer, no sé si el senyor Opazo és de Vox. Però no, és un partit democràtic, un partit legal. De la mateixa manera que si hi hagués estat el PSC, Ciutadans o qualsevol partit dins la legalitat i que defensi una cosa amb la qual estigui alineat el PP.

A la capçalera també hi havia el senyor Javier Barraycoa, una persona de perfil ultracatòlic i membre de la formació ultradretana Somatemps. Això tampoc li genera cap problema?
Cap problema. De fet, estava a la meva dreta el senyor Javier Barraycoa. Tinc els seus llibres, m'agrada llegir-lo i és una persona molt afable. Cap problema.

A la dreta de Barraycoa hi havia dos membres de Plataforma per Catalunya, un d'ells el Secretari d'Organització Jordi de la Fuente?
Qui eren aquests? Ni idea, només vaig veure a l'Opazo, a Abascal i més enllà no veia. A la meva dreta estava Barraycoa i després no coneixia a ningú.

Just al costat de Barraycoa hi havia els membres de PxC. Vostè no sabia que eren allà?
No.

En cas de saber-ho, li hauria generat cap problema?
No ho sé. Això no és una decisió meva, com a Elisabeth Jiménez, és una cosa de partit. Em fa una pregunta que no sabria contestar-li. El problema d'aquestes manifestacions és que sempre es cola algú que sembla que no és massa democràtic. Però, si cada vegada que es fa una cosa al carrer, per aquest motiu no es poden fer, és una miqueta trampa. El que nosaltres defensem és la unitat d'Espanya i que els catalans som espanyols i hi tenim tot el dret del món.

Però, no és el mateix que es colin i una altra és que estiguin agafant la pancarta de capçalera just al seu costat...
Jo vaig parlar amb Opazo i en cap moment ens van dir que hi serien. Però sí que és veritat que PxC també és un partit democràtic i que també és legal. Que tenen regidors a algunes ciutats de Catalunya. Et pot agradar més o menys, però són allà.

Per tant, no veu cap problema en manifestar-se al costat d'alguna organització xenòfoba?
No, no, no, no. Precisament, nosaltres, el nostre president de Catalunya [Xavier Garcia Albiol] és una persona a qui també la van titllar de xenòfoba i no ho és. Per descomptat no defenso PxC, per res. Però jo no sé si hi ha cap jutge que diu que són xenòfobs. Si m'ho dius, ho condemnaré, però no ho sé. Nosaltres ho vam patir això.

Hi ha una sentència judicial del 2015 que diu que xenòfoba a PxC és "descriptiu".
No la coneixia. Ni el PP som xenòfobs ni defensem aquestes coses tan horribles. Això t'ho puc dir.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.