Mitjans públics

L'obsessió de Ciutadans per TV3

Ciutadans, dintre de la seua estratègia de combatre l'independentisme, ha convertit TV3 i els mitjans públics catalans en una de les dianes predilectes de les seues crítiques. Fins i tot, acusant la cadena de «ser un aparell de propaganda independentista» durant una entrevista a la mateixa televisió. Una afirmació, però, que les dades dels informes del Consell Audiovisual Català i d'altres organitzacions desmenteixen.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

D'ençà que el procés independentista ha agafat més embranzida, que la dreta espanyola ha atacat virulentament els mitjans públics catalans. Com a part de la seua estratègia per intentar erosionar electoralment les forces sobiranistes de Catalunya, Ciutadans ha estat el partit que més crítiques ha llançat sobre el tractament informatiu de TV3. «És l'engranatge clau del colp d'Estat», «és el Gran Germà del procés», han sigut algunes de les acusacions que han etzibat els dirigents de la formació taronja.

La crítica més vehement que ha propagat el partit espanyolista, tanmateix, va realitzar-la el seu líder, Albert Rivera, en una entrevista a la mateixa cadena pública durant aquesta setmana. «Mentiu, sou un aparell de propaganda independentista», va reblar a la presentadora del programa Els Matins de TV3 durant una entrevista. «TV3 insulta als líders de l'oposició, ens titlla d'extrema dreta», va afegir posteriorment Rivera. Unes paraules que van ser durament contestades pel Comitè Professional de TV3, que va demanar «rigor i respecte». «És imprescindible la crítica als mitjans de comunicació pública, però intolerables les calúmnies constants», van respondre. «És una actitud inaudita l'intent d'esmenar les preguntes de l'entrevista i plantejar un qüestionari alternatiu», van denunciar.

Les paraules de Rivera, al seu torn, contrasten amb els informes que elabora de manera periòdica el Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Segons va concloure aquest organisme independent, TV3 va realitzar el tractament més plural dels diferents mitjans audiovisuals presents a l'Estat espanyol sobre el referèndum de l'1 d'octubre. No debades, el document assenyalava que «va oferir una major pluralitat de veus en la programació». «Fou la cadena més plural, ja que va donar veu a set partits polítics, seguida de La Sexta, que va donar espai a sis, i Antena 3, que va donar-ne a cinc», apunta. I retrau: «TVE-1 com Tele 5 només van donar veu a quatre forces polítiques, cap de perfil sobiranista».

L'informe també comparava l'atenció prestada al Govern espanyol i al Govern català. Una comparativa que mostrava el desequilibri que hi havia a TVE-Catalunya respecte de la canal pública catalana. Sent una televisió orientada al públic català, TVE-Catalunya només atorgava el 7,8% de l'espai a la Generalitat de Catalunya durant aquella jornada. TV3, en canvi, comptava amb un percentatge més igualat en donar el temps de paraula en un 30% al Govern espanyol i en un 48% a l'executiu català. Fins i tot, el Consell d'Informatius de TVE va criticar que durant la cobertura de la cadena pública espanyola s'havia primat més l'opinió que no la informació. L'equip d'observadors internacionals de l'organització Voluntaris per la Democràcia també va concloure que TV3 era la cadena més plural. En aquest cas, però, a compte de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre.

Una altra anàlisi de la cobertura de les eleccions espanyoles del 2016 feta pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya mostrava una manca de pluralitat per part de les cadenes privades, especialment Telecinco i Antena 3. Al seu torn, l'observatori crític de mitjans Media.cat apuntava en un document del 2014 que TV3 i 8TV mantenien l'equilibri entre tertulians favorables i contraris a la consulta del 9-N. Si s'analitzava el perfil dels opinadors a les televisions d'àmbit estatal, només un 8% eren partidaris de la consulta i un escàs 2% de la independència del Principat.

Dades de l'anàlisi de Media.cat

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya, fins i tot, anava més enllà en la seua anàlisi sobre els temps de paraula als informatius de TV3 que tenien els diferents partits presents en la via política catalana. Assenyalava que a la cadena pública del Principat l'unionisme (en referència a PP, Ciutadans i PSC) havia dominat amb un 48,2%. L'independentisme havia comptat amb el 36,5% de l'espai informatiu entre octubre i desembre de 2017, just en el moment més àlgid del procés. Un percentatge que era més elevat a TVE-Catalunya, amb una presència del 57,6% de les formacions contràries a la independència per només un 29,5% dels defensors de la República Catalana.

El document també desmuntava les acusacions realitzades sobre TV3 de ser una televisió que només parla del procés. Aquest estudi del Consell de l'Audiovisual de Catalunya mostrava com als noticiaris de la cadena pública catalana només es dedicava un 43,4% dels temps a parlar de l'encaix del Principat, mentre que a TVE-Catalunya era d'un 48,9%. Un reflex amb dades de la cobertura de TV3 que qüestiona les acusacions de Rivera i d'altres membres de Ciutadans.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.