Extrema dreta

Els 'neonazis' de Cocentaina que van protagonitzar els aldarulls al camp de l'Alcoià

Segons les fonts consultades per EL TEMPS, els dos ultres que van protagonitzar un enfrontament amb diversos aficionats de l'Alcoià durant un partit amistós contra el València CF serien de Cocentaina i no estarien vinculats d'entrada als Ultras Yomus, com s'apuntava en un primer moment. Un d'ells, amb les inicials I. M. A., hauria estat durant un temps a la presó per la seua vinculació a un brutal robatori a la vila Comtal ocorregut fa un any.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Club Esportiu Alcoià, un històric del futbol valencià, volia celebrar el seu 90 aniversari amb un partit amistós de solera. El rival escollit era un València CF reforçat amb fixatges d'entitat durant aquesta temporada per afrontar amb garanties suficients la màxima competició europea: la Champions. L'aposta era segura. Tanmateix, la celebració es va veure tacada per un incident protagonitzat per dos ultres situats a sota dels aficionats més passionals del conjunt alcoià. Amb el marcador 0-3 a favor de l'equip de Mestalla, aquests dos neonazis van encarar-se amb la grada local, segons un vídeo publicat per À Punt. Una picabaralla amb cops de puny i puntades de peu escenificada davant les desenes de nens i que va ser continguda pels antiavalots presents al camp del Collao. 

Els dos simpatitzats dels moviments ultradretans anaven vestits amb samarretes oscures que comptaven amb rivets de la bandera espanyola i duien una bufanda de l'equip de Mestalla, segons testimonis presents al camp. Els símbols d'extrema dreta d'ambdós hooligans es completaven amb una bandera espanyola que deia «Ultras España», disponible a la tenda de merchadising feixista d'un dels caps d'Ultras Yomus, la graderia radical del València CF, i, al seu torn, membre d'España 2000, segons publicava eldiario.es.

Identificats per la policia espanyola, les dues persones havien estat vinculades, en un primer moment, als aficionats més extremistes del València CF. Una graderia radical que, com la del club blanc, ha estat involucrada en diverses agressions. De fet, van ser les cares més visibles dels aldarulls del 9 d'Octubre, pels quals hi ha almenys 13 presumptes integrants dels Ultras Yomus investigats. La posterior identificació de la policia espanyola, tanmateix, ha descartat que els dos ultres que provocaren els incidents al Collao comptaren amb un abonament al club blanc i negre.

Imatge captada del vídeo d'À Punt dels dos ultres al camp de l'Alcoià

Segons les fonts consultades per EL TEMPS, els dos joves d'aproximament 26 anys que van protagonitzar l'enfrontament amb la grada de l'Alcoià i van insultar als seus aficionats residirien a Cocentaina. Amb tot, i d'acord amb la informació recollida per aquest setmanari, no havien destacat dintre dels ambients ultres de les comarques de l'Alcoià i el Comtat. Encara més, no hi ha constància que tingueren relació amb Lo Nuestro, el principal grupuscle neonazi de la zona. Aquesta organització ultradretana, ara més desenvolupada al Vinalopó i menys forta a l'Alcoià-Comtat, comptava amb un destacat militant de Cocentaina que havia passat pel col·lectiu feixista Iberia Cruor.

Sense lligams coneguts amb els Ultras Yomus, I. M. A. i J. M. A. sí que havien mostrat les seues simpaties per les ideologies nazis des de l'adolescència. «Quan estava a l'ESO, incitava a xiquets perquè feren la salutació feixista amb el braç alçat», comenta un testimoni d'aquella època a aquest setmanari. No debades, altres persones comenten que durant el darrer any un d'ells havia experimentat un canvi a la seua estètica, lluint una vestimenta pròxima a la que empren els skins neonazis. Al seu braç hi ha una creu celta, un símbol vinculat a l'extrema dreta, així com la inscripció 88, que fa referència a les inicials HH de Heil Hitler. 

Les mateixes fonts consultades apunten a la relació d'un dels ultres presents al camp de l'Alcoià amb un robatori violent a Cocentaina ocorregut l'any passat. Les cròniques locals narren que va colpejar el cap del propietari d'un establiment de menjar de la vila Comtal amb una ampolla de vi. Aquella agressió va provocar-li al botiguer un traumatisme cranioencefàlic i diverses ferides en altres parts del cos. A causa de la gravetat dels colps, va ser ingressat durant tres dies a l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, la Guàrdia Civil va detenir al responsable, que havia aconseguit un botí de 400 euros per aquell robatori. El veí de Cocentaina va passar ràpidament a disposició judicial i va acordar-se el seu ingrès immediat a presó comunicada, però sense fiança. Ara bé, hauria sortit ja amb aquest judici pendent. Seria, segons les dades aportades per diverses fonts, un dels dos ultres que van encarar-se aquest dimecres a l'afició blanc i blava.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.