País Valencià

Sagunt a Escena, a l'Olimp teatral de l'Estat

En la seua 35a edició, Sagunt a Escena busca un lloc entre els grans esdeveniments teatrals de l'Estat espanyol. I per aconseguir-ho, ofereix actuacions d'entitat com ara 'Antígona', 'El jardí de les delícies', «Aigua' o 'Fedra'. Amb obres realitzades en col·laboració amb el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, el Festival de Teatre de San Javier o l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sagunt es converteix en la capital valenciana de la cultura durant l'estiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'Estat és com una companyia de teatre, amb els seus actors principals, secundaris i de repartiment. I el País Valencià, segons els diners que rep del Govern espanyol en matèria cultural, seria aquell actor que només apareix per dir una frase testimonial, encara que el seu potencial estiga a l'altura dels dramaturgs que protagonitzen la funció. Amb aquesta sensació de menysteniment, el conseller d'Educació, Cultura, Esports i Investigació, Vicent Marzà, de Compromís, ha insistit en la discriminació que pateixen els esdeveniments i els contenidors culturals del País Valencià respecte de la resta de l'Estat espanyol. Les successives reclamacions al Govern espanyol així ho corroboren.

Una bona mostra d'aquesta desigualtat és Sagunt a Escena. Mentre els festivals de teatre clàssic de Mèrida o d'Almagro (Castella la-Manxa) reben injeccions per part del Ministeri de Cultura, l'esdeveniment artístic valencià no percep ni un sol euro del Govern espanyol. Amb l'objectiu de trencar amb aquesta dinàmica i de mostrar la qualitat del festival, la 35a edició de Sagunt a Escena destaca per les col·laboracions amb altres cicles teatrals rellevants. L'obra 'Las Amazonas', realitzada amb la complicitat del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida, és l'exemple de tot plegat. Basada en el personatge mitològic de Pentesilea, la funció comptarà amb actrius de renom com ara Sílvia Abascal, Loles León o Olivia Molina. 'Fedra', un altre clàssic grec dirigit per Paco Bezerra i amb actors com ara Juan Fernández, Lolita Flores o Tina Sáiz, és una altra col·laboració amb el festival extremeny. Amb tot, és 'Fliotetes', també importada del cicle de teatre clàssic de Mèrida, una de les grans atraccions d'enguany. Actors com ara Pepe Viyuela o Pedro Casablanc són una assegurança de qualitat.

L'edició d'enguany, de fet, aposta pels clàssics en la programació estrella, aquella que té lloc al Teatre Romà de Sagunt (Camp de Morvedre). 'Antígona', una representació inspirada en el mite de Sòfocles i dirigida per Paco Macià, és l'estrena més esperada d'aquest festival. Amb música del Niño de Elche, una de les grans revelacions del panorama musical valencià, està produïda per l'Institut Valencià de Cultura (depenent de la Generalitat Valenciana) amb la col·laboració de Teatros de Múrcia-Romea i del Festival Internacional de Teatre de San Javier. «És la gran aposta que fem per inaugurar el festival. És una mostra del que volem transmetre, d'unes funcions de teatre que parlen de noms propis i amb vocació internacional», ha assenyalat Juanvi Luciano, director de Sagunt a Escena, durant la presentació del cicle teatral realitzada aquest dimarts al Teatre Principal de València.

Amb l'objectiu de retornar «a les arrels del teatre», el festival ofereix altres dues actuacions clàssiques dintre del cicle principal d'actuacions que tindrà lloc des de l'1 d'agost al 2 de setembre. D'aquesta manera, els amants del teatre grecoromà més clàssic podran gaudir d'obres com ara 'Èdip', una representació d'èxit dirigida pel dramaturg barceloní Oriol Broggi, també conegut per 'Bodas de Sangre'. Un altre dels clàssics que ofereix la 35a edició de Sagunt a Escena és 'Otelo', una adaptació de la funció escrita per William Shakespeare feta pel director de teatre i de cinema Julio Fraga.

L'esdeveniment cultural, però, planteja altres representacions importades des de la Canada. És el cas de la funció 'El jardí de les delícies', basada en 'El bosco', de la companyia Marie Chouinard. «Aquesta obra només es podrà veure al Sagunt a Escena i al festival de teatre internacional de San Javier. Sense la cooperació entre ambdós festivals no seria possible. Per això, són importants aquestes aliances que situen Sagunt a Escena com un punt de referència arreu de tot l'Estat espanyol», ha destacat Luciano.

Autoritats i organitzadors del festival cultural de Sagunt| Generalitat Valenciana

Dintre de les actuacions que es realitzaran al Teatre Romà, també tindrà el seu espai la música. 'La Ruta de la Seda' serà un dels espectacles melòdics destacats. Com també ho seran els cantautors catalans Maria Arnal i Marcel Bagés. «Fa dos anys van venir com a teloners de Maria del Mar Bonet i vaig dir: 'Aquests músics no poden ser actors secundaris. Han de ser actors protagonistes'. I així ho hem decidit en l'edició d'enguany», ha explicat el director de Sagunt a Escena.

L'altre escenari del festival, l'Off Romà, no ha d'envejar (quasi) res al Teatre Romà. No debades, compta amb una de les obres més esperades de tot el Sagunt a Escena. 'Aigua', dirigida per Biel Jordà, és una altra funció coproduïda per l'Institut Valencià de Cultura i per l'Institut d'Estudis Baleàrics. El resultat d'aquesta col·laboració valencianobalear de «teatre familiar i popular», en paraules de Luciano, que podrà gaudir-se en altres punts del País Valencià i que ja s'ha pogut veure a Potries (Safor), població que comparteix la capitalitat cultural del 2018 amb Sagunt. Tanmateix, la petjada balear al festival va més enllà. A tiro Fijo, una companyia de les Illes, realitzarà un espectacle en els dies previs al cicle cultural. De fet, entre 25 i 29 de juliol hi haurà diverses activitats com ara la representació 'La ciudad factoria', que tracta la història del port i de la siderúrgia saguntina. «Durant tot l'estiu, amb Sagunt a Escena i altres activitats, la ciutat es converteix en un formiguer cultural. I es mostrarà la nostra idiosincràsia de ser capital de la romanització», ha reivindicat Francesc Fernández, alcalde de Sagunt, de Compromís.

Sagunt Menut (i reduït)

El Sagunt a Escena d'enguany, a més, incorpora activitats per als més menuts. Mentre els majors estan gaudint dels espectacles teatrals i musicals, les xiquetes i els xiquets visitaran amb propòsits didàctics el Museu Arqueològic. A la galeria d'art de civilitzacions passades, s'oferiran actuacions teatrals i de titelles. Unes representacions a banda dels 26 espectacles amb els quals compta Sagunt a Escena, 11 al Teatre Romà i 15 a la resta d'espais, pretén captivador els espectadors. «S'ha reduït el nombre de funcions perquè vam detectar un cert esgotament. Volíem menys produccions, però amb una major qualitat», ha justificat Luciano.

Amb la col·laboració econòmica de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació de València, Sagunt a Escena presenta una proposta que defensa les coproduccions fetes amb diners públiques. «Participem en aquest festival des de fa ters anys i creem que és necessari perquè cal donar suport a un esdeveniment cultural emblemàtic del nostre territori», ha expressat la diputada provincial d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez, d'Esquerra Unida. «Sagunt es converteix en l'epicentre escènic de l'estiu amb noms propis que donen origen als mites del teatre clàssic. Però també en tot l'àmbit estatal», ha destacat Marzà. Un missatge dirigit al nou ministre de Cultura socialista, José Guirao. Sagunt a Escena clama per la igualtat econòmica respecte de la resta de festivals estatals. La igualtat qualitativa, amb la programació de la 35a, s'ha aconseguit. El certamen forma part de l'Olimp teatral de l'Estat espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.