Els Crítics

Han Solo en mode analògic

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La peripècia de Geroge Lucas amb l’univers multireferencial de Star Wars és digna d’estudi. Primer, perquè la saga demostra tenir més consistència a l’error, més fortalesa contra l’erosió i més capacitat piruètica que el mateix Falcó Mil·lenari. Segon, perquè Lucas ha aconseguit ser demiürg i deixar una petja única en allò que fa moure totes les peces de manera eficaç i incombustible, tot i que mai no ha aconseguit dominar el seu propi fill, desbocat en rebel·lió paterna, quan ha estat ell qui l’ha comandat. Així va ser amb l’operació retorn de finals dels 90, amb les preqüeles que havien de donar perdurabilitat als tres episodis fundacionals —a hores d’ara, part de la memòria popular col·lectiva—: un fiasco. Grandiloqüència, endormiscament paratranscendent, absència d’electricitat cinèfila, i una devoció malaltissa pel croma. Quan semblava que no hi havia res a fer —ni cap necessitat— per recuperar l’esperit de la saga, Disney fa l’agost i decideix rellançar l’invent. Amb resultats excel·lents i contra pronòstic. La tercera de les sagues de “l’arc central” té per endavant només el darrer dels capítols i, a més, l’univers s’ha ramificat amb noves aventures que caminen als marges del fulletó sideral. És el cas de Han Solo. Una història de Star Wars, el film que mostra l’origen del gran personatge robaplans, del galant de tavernes galàctiques, del llengut que ens roba les dones.

Però Alden Ehrenreich no és Harrison Ford, i el seu Han no té el carisma, ni la sornegueria, ni aquell deixem-ho estar, ni aquella manca d’expressivitat tan expressiva de l’original. Un actor poc creïble per al personatge, en un film que aposta per recórrer al manual d’estil, de manera impecable, tot i que rutinari en excés: peripècies d’aventurer hiperactiu, acrobàcies perilloses, girs de guió, una història d’amor impossible, un droide amb ínfules llibertàries, i detalls com l’origen del nom “Solo” i el moment en què coneix Chewbacca i Lando Calrissian. Ron Howard —director d’èxits com el Codi Da Vinci, Apol·lo 13 o Willow— demostra que és un autor solvent i d’ofici, i afegeix a la pel·lícula una pàtina força interessant de foscor en la fotografia i la sensació que tot —escenes d’acció incloses— té un punt analògic. Howard compleix amb la seva part del contracte.

L’spin off de Han Solo sap moure’s per la seva pròpia escenografia, amb les seves pròpies lleis i fent el que s’ha proposat. Sense voler mostrar més múscul que els altres, ni sense voler espaordir-nos amb ves a saber quina troballa, ni voler aportar res que no sigui divertit, entusiàstic o, simplement, tan entretingut com ho són les històries explicades per qui sap explicar històries. Han Solo. Una història de Star Wars és la solvència personificada en l’absència de novetat. Agradarà a qui agradin els films d’aventures de tall clàssic, delectarà els amants del western polsegós, ens farà reviure la pols de tots els pèplums que hem ingerit els dissabtes a la tarda i, fins i tot, té punts de complicitat amb aquells que gaudeixen del gènere bèl·lic. Així doncs: calia una nova aventura de Han Solo? Calia una nova pel·lícula pocs mesos després de l’èpica republicana de l’episodi VIII? Calia continuar esprement el suc d’allò que tothom ja sap i ja ha intuït mil vegades? Només el jedi suprem ho sap. Ara bé, si han de ser pel·lícules així, amb aquesta eufòria tan sana com sostinguda, que en vagin venint. De vegades el miracle passa i el cinema d’ofici també ens transmet la vivacitat de l’entusiasme.

Han Solo. 

Una història de Star Wars

Direcció: Ron Howard

Títol d’estrena: Solo: A Star Wars Story

Estats Units, 2018

Durada: 135 minuts

Guió: Lawrence Kasdan, Jonathan Kasdan

Fotografia: Bradford Young

Música: John Powell

Repartiment: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, 

Woody Harrelson, Donald Glover, Thandie Newton, 

Paul Bettany, Phoebe Waller-Bridge, Warwick Davis 

Gènere: Espai. Ciència-ficció. Aventures

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.