Els crítics

Barcelona quàntica

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ara no m’hi entretindré, però ho podeu consultar a la Viquipèdia: Barcelona és com el gat de Schrödinger. El cap i casal és, alhora, capital de la República Catalana i d’una comunitat autònoma del Regne d’Espanya. El més semblant a aquesta situació és la sèrie d’HBO Counterpart, on un Berlín paral·lel es comunica a través d’un portal dimensional. Berlín? Quina casualitat, oi?

Barcelona ha esdevingut, gràcies a un munt d’esforços públics i privats, un indiscutible clúster biomèdic mundial. I va camí de convertir-se, també, en un clúster destacat en computació quàntica.

Anem a pams. Què és la computació quàntica? Doncs imagineu un ordinador que, en lloc de pensar en bits —uns i zeros—, pensés en qubits —uns, zeros i la superposició d’ambdós valors. Som a les beceroles d’un canvi disruptiu en la computació, i qui materialitzi aquest nou paradigma dominarà el món. Penseu només a poder desencriptar missatges avui dia impossibles de desxifrar.

Barcelona és coneguda al món quàntic per l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques). El 2017 s’hi va crear, a iniciativa de la consultora Entanglement Partners —presidida per Josep Maria Vilà— la QWA (Quantum World Association). I a la ciutat floreixen altres empreses dedicades a la computació quàntica, com Sygnadine/keysight, QuSide, Quilimanjaro, The Quantum Revolution Fund o Quantum Business... Aviat haurem de rebatejar la ciutat com a “Quarcelona”!

La darrera notícia és de la setmana passada: Microsoft ha decidit obrir un Design Center and Quantum Lab —no cal traducció, oi?— a Barcelona. Estan cercant un espai de 1.000 metres quadrats i volen contractar fins a seixanta enginyers, físics i matemàtics de primer nivell.

Aquest moviment està relacionat amb Metempsy, una petita empresa dirigida per Toni Juan. Juan, que és arquitecte de computadors, havia estat responsable de dissenyar per a Intel el processador més potent del món. Malauradament, Intel va desmuntar l’equip de Barcelona i el 2014 Juan va fundar la seva empresa.

A Metempsy, hi treballen actualment 12 persones, però el seu web està presidit pel lema: “Defining the future of computing”. Un futur a llarg termini però amb resultats tangibles en tan sols tres o quatre anys. I en aquesta cursa, Barcelona pot ser capdavantera de la indústria més decisiva del món.

Ja ho sabeu, el primer que fabriqui un ordinador quàntic es ficarà el gat a la butxaca... viu, mort o tot alhora.

 

I hate running backwards

Win. 14,99 euros

Un altre joc basat en l’univers “Serious Sam” que, en lloc d’un shoot them up és un shoot them down, un disparador on tu dispares per avall. Els escenaris es generen de manera aleatòria, i pots aconseguir armes mortals, armes no tan mortals, alguns power-ups temporals com un escut o munició infinita, i atacs especials com el que converteix la Disco Lady en una bola gegant de discoteca que aixafa literalment els enemics. S’hi pot jugar en individual i a dues mans. Els controls són senzills, la música bakallà, i la pluja de bales infernal.

 

Unforeseen Incidents

Win, macOS, Linux. 19,99 euros

Aventura gràfica del petit estudi alemany Backwoods Entertainment. A nivell de mecàniques respecta les regles del gènere; aquí el més interessant és la història: Harper Pendrell és un manetes radioaficionat que troba una dona moribunda. A partir d’aquí ha de resoldre un misteri a l’entorn d’un virus molt contagiós que s’està estenent arreu. Un científic, un reporter i un artista l’ajudaran. Cal seguir les pistes i evitar els fanàtics. Subtítols en castellà.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.