Els crítics

Documentals que atrapen

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El gènere del documental està experimentant més que mai amb el format de la narració seriada i està adoptant tècniques pròpies de la ficció per convertir el seu relat en una experiència tant o més addictiva que la de les sèries més populars. Tocant històries reals però poc conegudes o bé explicant històries insòlites, diverses sèries documentals han reivindicat el potencial de la realitat per captivar l’audiència. Aquesta setmana us en vull proposar algunes que no us deixaran indiferents.

‘Evil Genius’

És l'últim fenomen de les sèries documentals. Un repartidor de pizza entre en un banc amb una bomba enganxada al coll i demana 250.000 dòlars. L'espectador pot pensar que és una víctima dels autèntics lladres o bé que hi està implicat. A mesura que la trama es desenvolupa s'exploren paisatges decrèpits i una sèrie de personatges pertorbadors que estan relacionats amb la història. El documental va aconseguir una entrevista amb un testimoni que va servir per aclarir la veritat. Es pot veure a Netflix.
 

‘Wild Wild Country’

Aquesta fascinant sèrie documental explica com un guru va comprar un terreny a Oregon als anys 80 per construir una comuna per als seus seguidors. La producció relata les tensions entre els habitants del poble proper (gent gran i conservadora) i els seguidors del guru (entregats a l’amor lliure i les drogues). La sensació d’incredulitat apareix al primer episodi i a mesura que avança esdevé fascinant. Es pot veure a Netflix.

‘The Keepers’

Aviso: deixa amb molt mal cos. The Keepers presenta dues jubilades que investiguen la història d’una monja que va ser assassinada mentre estudiava en una escola catòlica, als anys 60. Gràcies a la seva perseverança, descobreixen que va ser assassinada perquè va voler denunciar una sèrie d’abusos sexuals que el pare Joseph Maskell duia a terme al centre. Quan tiben del fil el que surt és monstruós. Es pot veure a Netflix.

‘The Jinx’

El creador d'aquesta sèrie documental va aconseguir una confessió -involuntària- del seu subjecte, Robert Durst. Una declaració clau per demostrar la culpabilitat dels crims que havia comès. De fet, se'l va detenir un dia abans de l'emissió de l'últim episodi de la sèrie (que és on apareix aquest fragment). Fins aleshores, Robert Durst havia exhibit una seguretat davant la càmera absolutament esfereïdora. Aquesta connexió amb el desenvolupament del cas va fer que The Jinx acabés sent la sèrie documental que va iniciar l'interès que hi ha actualment pel gènere del true crime. Es pot veure a HBO.

‘The Staircase’

Una sèrie documental sobre el judici de Michael Petersen, acusat d'assassinar la seva dona, que va ser trobada morta al peu de les escales de casa. Segons ell, la mort va ser producte d'una caiguda. Els creadors d'aquest documental van tenir un grau d'accés poc habitual al treball dels advocats defensors i del judici, i només per això és un document insòlit. Té dues temporades i s'espera la tercera. Es pot veure a Filmin.

‘Paradise Lost’

Segueix el judici de tres adolescents acusats d'haver assassinat i mutilat, en un ritual satànic, a tres pre-adolescents en un poble d'Arkansas. L'entrevista és la base del treball, ja que els creadors parlen tant amb les famílies involucrades com amb la gent del poble. El retrat del lloc, conservador i catòlic, es desenvolupa en paral·lel al cas, que va ser seguit pels creadors durant tres temporades. La sèrie també destaca per l'ús de cançons de Metallica (és l'únic treball on han cedit la seva música). Es pot veure a HBO.

‘Making a murderer’

Presentant la història d’una injustícia flagrant capta l’atenció de l’espectador, que no pot parar de mirar, esperant que al final la història acabi bé. Aquesta sèrie va provocar fins i tot una petició d’indult a la Casa Blanca en favor de Steven Avery, el protagonista de la història. Making a murderer fa servir el seu cas per crear un relat dirigit a qüestionar el sistema judicial. És la més popular de les sèries documentals. Es pot veure a Netflix.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.